Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

НАП: Кажете "Не" на заплатата в плик, сключвайте реални договори

Търсете правата си и не се съгласявайте да получавате „заплата в плик“, съветват от Националната агенция за приходите. Сигнали за нередност могат да се подадат в Информационния център на НАП, както и в Изпълнителна агенция „Главна инспекция по труда“, припомнят от приходната агенция. 

ТД на НАП-във Варна изготви пример какви биха били загубите на работник, ако той сключи договор за възнаграждение в размер на 780 лв. и „договорена“ реално изплатена заплата в размер на 1 500 лв.:

  • Майчинство за целия период от 280 дни = 7 823.20 лв.;
  • Болнични за период от 10 години = 3 944.40 лв.;
  • Обезщетение при безработица еднократно = 3 888.00 лв.;
  • Пенсия за период от 22 години = 8 3635.20 лв., т.е. за следващите 30 години загубите ще възлязат на почти 100 хиляди лв. /99 290.80 лв./

В последните години е налице забележимата промяна в поведението на задължените лица и по-висока степен на доброволно спазване на данъчно-осигурителното законодателство, отчитат от ТД на НАП-Варна.  Информационните и комуникационни кампании на приходната агенция имат за цел да насърчават гражданите и бизнеса да спазват доброволно своите задължения и да запознават работниците и служителите с рисковете, ако се съгласяват да се осигуряват на по-нисък от реалния си доход, като вземат част от възнаграждението си „в плик“.

Всяко заето лице може само да изчисли чрез т. нар. „калкулатор на загубите“ в сайта на "Заплата в плик" (www.zaplatavplik.bg). След попълване на данни за реалния и декларирания от работодателя доход, всеки потребител може да разбере от колко средства ще се лиши в бъдеще под формата на неизплатени суми от болнични, майчинство, обезщетения за безработица, както и пенсии.

Друг начин да проверите осигурителния си доход е като направите справка в Портала за е-услуги с използването на Персонален идентификационен код /ПИК/.

Повече информация може да бъде намерена на официалната интернет страница на НАП (nra.bg).





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

24 партии и 9 коалиции са регистрирани за изборите на 27 октомври

24 партии и 9 коалиции са финално регистрирани за участие в предсрочните парламентарни избори, които ще се проведат на 27 октомври.  Това съобщи на брифинг говорителят и заместник-председател на Централната избирателна комисия Росица Матева. Матева отбеляза, че подготовката за изборите тече нормално, съобщава БНР. 

публикувано на 17.09.24 в 14:19
Снимката е илюстративна

От днес: Влиза в сила забраната за продажба на вейпове на деца

От днес влиза в сила забраната за продажба и предлагане на деца и младежи под 18 години на бездимни и нагреваеми тютюневи изделия, както и безникотинови - така наречените вейпове. Това предвиждат законодателните текстове, обнародвани в Държавен вестник. Забранена е и рекламата им по радиото и телевизията.  НС окончателно забрани продажбата на..

публикувано на 17.09.24 в 14:17

Варна ще отбележи 116 години от Независимостта (програма)

Община Варна организира тържественото честване на 22 септември – Независимостта на България. Отбелязването на 116 години от историческото събитие включва военен ритуал по издигане на националното знаме на Република България и молебен. Програмата ще продължи с празнично хоро с Фолклорен ансамбъл „Варна“. Тържественото честване е от 10 часа на 22..

публикувано на 17.09.24 в 14:05

На 19 септември уточняват съставите на 38 избирателни комисии в община Балчик

Във връзка с провеждане на избори за народни представители на 27.10.2024 год., Изборен кодекс и сроковете от хронограмата за изборите за народни представители на Централната избирателна комисия, на  19.09.2024 год. от 11.00 ч.  в заседателната зала на Община Балчик - гр. Балчик, пл. "21 септември" № 6, ет. 3, ще се проведат консултации за състава на..

публикувано на 17.09.24 в 14:03

"Градски транспорт" отново на загуба, "Обреди" и "УСХ" с капиталови инвестиции за 2023 г.

Годишните финансови отчети на шест водещи общински търговски дружества приеха днес съветниците от комисията по „Собственост и стопанство“ към варненския Общински съвет. В заседанието участваха 18 от 22-ма съветници в състава на комисията. При отсъстващи петима кворум все пак имаше. Всички дружества имат увеличени разходи за заплати,..

публикувано на 17.09.24 в 13:38

"Морска администрация" с концепция за нов спасителен кораб до края на годината

Изпълнителна агенция "Морска администрация" работи по въпроса за модерен спасителен кораб. Очаква се до края на годината да има изчистена концепция, която да покаже какво точно е необходимо и как ще бъде използвано то във времето. Това съобщи във Варна капитан далечно плаване Венцислав Иванов, изпълнителен директор на ИАМА , който присъства на учението..

публикувано на 17.09.24 в 13:00

ИА "Морска администрация" с учение във Варна (СНИМКИ)

Изпълнителна агенция "Морската администрация" организира учение във Варна. То е в изпълнение на Националния план за търсене и спасяване в Българския морски отговорен район за търсене и спасяване. (всички снимки от учението може да разгледате тук ) Провежда се във Варненския залив. Сценарият е в реална среда и реално време да се тества..

публикувано на 17.09.24 в 12:50