Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В капана на виртуалната реалност

Психиатър: Зависимостта от видеоигри е като деменцията

Пристрастеността към видеоигрите е не по-малко пагубна от зависимостта от алкохол и наркотици

| обновено на 04.08.23 в 08:30
Снимка: ЕПА/БГНЕС


За някои прекарването известно време пред компютъра с интересна игра е вид развлечение и възможност за час или два да излезаш от реалността и напрегнатото ежедневие. Но ако човек започне да излиза само за час-два от виртуалната реалност, а през останалото време убива зомбита, стреля, реди пъзели и минава ралзични нива, тук вече е налице зависимостта от видеоигри или т.нар. игромания. 

Според психолога проф. Христо Кожухаров, тя може да бъде не по-малко опасна и пагубна за психиката и здравето на човек от останалите зависимости като алкохолизъм, наркомания или хазартна зависимост. 

"Докато играе, този човек спира да яде, седи на едно място дълги часове, което може да доведе и до гръбначни изкривавания, занемарява хигиената си, а също така спира да изпълнява и другите си задължения като ученик, работещ или като съпруг", обясни експерта. 

Янита е ученичка в 12 клас. Не е почитател на видеоигрите, но се е случвало да играе. Особено по време на ограниченията през пандемията, когато това й е помагало да се откъсне за малко от реалността. 

"Тогава обаче поддаваш най-много и идва тънката граница към пристрастяването", коментира тя. 

Точно това се случва с нейн приятел, който е зависим от видеоигрите от дълги години. Тя разказва, че момчето се е затворило в себе си и във виртуалния свят и е започнало да пренебрегва близки и приятели заради игрите. Играе предимно вечер, а през останалото време спи. 

"Тези хора са активни само във виртуалния свят", каза проф. Кожухаров. Свят, който често е изпълнен с агресия и в който минаваш различни нива и имаш по няколко живота. Според експерта, много често зависимите пренасят игрите и в реалния живот, включително и агресията. 

"Често тези хора шофират бързо, скачат от някъде, изпитват границите си и живеят на ръба", обясни проф. Кожухаров. Проблем по думите му е и комуникацията с познати, близки и приятели, която за пристрастения към видеоигри става често ненужна. 

Той сравни пристрастеността към видеоигри с деменцията. 

"Понякога този човек не е същия, просто това не е човекът, който познаваш", коментира експерта. За разлика от деменцията обаче, при зависимостта от видеоигри има път към справяне с проблема и важна роля тук имат близките. 

За да се избегне пристрастяването към игрите, проф. Кожухаров посъветва родителите да не дават на децата си от най-ранна възраст телефони, таблети и компютри за да се занимават, а по-скоро да ги ограничават от екраните. 

Анкета сред варненци показа, че всеки втори познава човек с подобен проблем. Младеж, който играе всеки ден по 2-3 часа, разказа за свой приятел, който не излиза от вкъщи с часове и дни, прекарвайки това време в игри. 

"И аз имам познат, който "цъка" по цял ден и рядко излиза от вкъщи", обясни друг тийнейджър, който също сподели, че играе около 2 часа на ден. 

"Аз не харесвам игрите, но виждам много момчета от моето обкръжение, които играят постоянно", каза млада варненка. 

Различни проучвания показват, че мъжете "залитат" повече към видеоигрите от жените, но има и момичета геймъри. 

Според проф. Христо Кожухаров не е толкова важно по колко време човек прекарва в игри на ден, а доколко това се отразява на живота му и на хората около него. Все пак, той препоръча да се играе не повече от 8 до 10 часа на седмица. 

За щастие, развитието на тази зависимост не става само за миг и колкото по-рано бъде забелязана, толкова по-лесно може да се победи.

Чуйте повече в звуковия файл








Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ
Бенджи Грегъри

Отиде си Бенджи Грегъри, изиграл ролята на Брайън Танер в "Алф"

Американският актьор Бенджи Грегъри е починал на 46-годишна възраст. Актьорът, който изигра ролята на Брайън Танер в популярния ситком "Алф", е починал на 13 юни, но информацията за смъртта му излиза почти месец по-късно, предават БГНЕС, "Ню Йорк таймс" и USA Today. Към момента не е ясна причината за трагичния край на актьора. Намерен е мъртъв в..

публикувано на 11.07.24 в 10:03

Бутан - страната с министерство на щастието

Бутан, малкото кралство в Хималаите, е страна, в която щастието е основно право, което е гарантирано от конституцията. Грижа за това всички да бъдат щастливи задача има Министерството на щастието. Това припомни пътешественикът Пламен Узунов. Щастието се крепи на четири основни стълба. Водещо е житейското правило да живееш природосъобразно, да опазваш..

публикувано на 10.07.24 в 15:57

През април 2024 г. вносът на стоки на България от ЕС се увеличава с 11.9%

През периода януари - април 2024 г. износът на стоки от България за ЕС намалява с 6.4% спрямо същия период на 2023 г. и е на стойност 17 680.1 млн. лева, съобщиха от НСИ. Основни търговски партньори на България са Германия, Румъния, Италия, Гърция и Франция, които формират 62.0% от износа за държавите - членки на ЕС .При износа, разпределен според..

публикувано на 10.07.24 в 13:38

Колаген и биотин, строителните материали на красотата

В днешния свят, където външният вид играе важна роля, много жени търсят начини да подобрят здравето и красотата на косата, ноктите и кожата си. Колагенът и биотинът са две ключови съставки, които могат да ви помогнат да постигнете тази цел. Тези хранителни добавки предлагат множество ползи, които ще разгледаме в тази статия. Какво е Колаген?..

публикувано на 09.07.24 в 13:56

ВСУ "Черноризец Храбър" е домакин на обучение, организирано от Българския олимпийски комитет и Червения кръст

Варненският свободен университет „Черноризец Храбър“ ще бъде домакин на обучение по проект „Спортен треньор+“, организирано от Българския олимпийски комитет и Българския червен кръст. Очаква се в него да се включат треньори по над 10 вида спорт от Варна и региона, които работят с бежанци и/или с деца и младежи в риск. Събитието ще бъде открито на 10..

публикувано на 09.07.24 в 11:37

Турция и България с най-ниски нетни доходи в Европа

Турция и България отчитат най-ниските средни годишни нетни доходи в Европа, съответно 8 968 евро за Турция и 9 355 евро за България, съобшава БГНЕС. Според Евростат, официалната статистическа служба на ЕС, Швейцария оглавява списъка с впечатляващата средна годишна нетна заплата от 85 582 евро, която е значително по-висока от всяка друга..

публикувано на 09.07.24 в 07:23
Черна чайка

Черната чайка долетяла във Варна от остров Свети Иван?

Възможно е черната чайка, която през почивните дни стана хит в социалните мрежи, да е долетяла във Варна от остров Свети Иван. Това коментира за Радио Варна Ивайло Иванов от Българското дружество за защита на птиците. Той обясни, че преди три години на острова е била заснета друга черна чайка. Иванов припомни, че на остров Свети Иван се..

публикувано на 08.07.24 в 14:01