Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Министър Денков отговаря на въпроси на граждани и медии във Фейсбук (НА ЖИВО)

Автор:
Премиерът Николай Денков.
Снимка: БГНЕС

Министър-председателят Николай Денков отговаря на живо на въпроси на граждани и медии във Facebook. Поводът – на 6 август правителството "Денков-Габриел" навърши два месеца от началото на работата си, предаде БНР. 

Въпроси към премиера могат да се задават по време на живото излъчване, което продължава до 11 часа и 30 минути.

В началото премиерът отказа да оцени работата на кабинета с думите: "Оценките трябва да ги дават другите, така че няма да се опитвам да мисля в тази посока".

Той обаче настоя, че правителството му е задвижило всички сектори, които са имали нужда от рестарт.

"Проблемите, свързани с пътнотранспортните произшествия, проблемите с цените, проблемите със забавените пътни строежи. Всичко това в момента е заложено като решение в нашите програми", посочи той и продължи: "Гледаме да си свършим работата".

По думите му не всичко е цветя и рози, "има си проблеми, това е нормално и затова трябва да има конкрол над работата ни".

Сделката с "Боташ"

Николай Денков коментира, че не го притесняват думите, че служебният министър на енергетиката Росен Христов ще го съди за клевета и добави, че това, което е ясно е, че сделката с турската компания "Боташ" крие доста рискове.

"Не се притеснявам от каквото и да било, това, което е ясно, че сделката крие много сериозни рискове, дългосрочна е – 13 години и е свързана със сериозни финансови ангаживенти, независимо дали внасяме или не газ. Това, което е ясно, че след няколко години може да бъде много различна ситуацията, такива дългосрочни договори крият огромни рискове. Това, което се опитваме да направим, е да минимизираме рисковете", посочи той.

Според него е странно подписването на подобен дългосрочен договор.

"Очевидно много се е бързало, но защо – не мога да каза", каза премиерът и насочи отговорът да се търси от служебното правителство и по-конкретно от бившия енергиен министър.

Конституцията

"Промените, които са предложени в Конституцията, запазват служебните правителства, това, което се опитват да избегнат тези промени, е един човек да може да управлява. Това, което се предлага е президентът да избира министър-председател, измежду трима кандидати, след това той да предложи на държавния глава министрите. Тове е едно балансиране на системата", категоричен бе министър-председателят.

Шенген

"Нашите усилия са насочени към намаляване на мигрантите, които влизат у нас и хващането на нелегалните. За да влезем по-бързо в Шенген ще работим и заедно с европейските ни партньори... В Нидерландия проблемът с ветото над нас бил друг - борбата с корупцията. И в двете държави предстоят избори, но ако ние си свършим домашната работа няма да има препятствия", смата Николай Денков.

Еврото

"Страховете, които съвсем умишлено се насаждат срещу еврото, в огромната си степен са неоснователни", настоя премиерът. 

Според него трябва да внимаваме за инфлацията у нас, както и да имаме информационна кампания, за да разберат хората какво ще спечелят и за какво трябва да внимават. 

"Цените трябва шест месеца да са в едната и в другата валута", категоричен бе той и допълни, че кампанията за еврозоната пък се очаквало да стартира през септември - октомври.

Войната в Украйна

"Милитаризацията на Черно море се случва по линия на руската агресия - първо срещу Крим, а през последните 20 дни руски кораби се настаниха във водите на наша икономическа зона", каза още Денков. Той бе категоричен, че трябва да бъдем интегрирани в общите структури на НАТО, защото това е нашето бомбоубежище днес.

Кога да е националният ни празник?

Премиерът отбеляза, че не е против 3 март като национален празник в България. 

"Няма противопоставяне на един празник срещу друг, а желание да издигнем най-важните ценности, които са определящи за нашата държава и народ. Нека да напомня, че България се е появила и българите са оцелели, защото са говорили на български, а словото ни е разпространено. Има с какво да се гордеем", каза още той. 

Фалшиви новини и дезинформация

Премиерът Денков настоя, че СЕМ не си върши работата: "Не може журналисти, които разпространяват неверни факти да не бъдат санкционирани. Журналистическата етика изисква да се проверка през няколко източника, а ако събеседника ви каже нещо невярно - веднага да го опровергаете".





БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Цветница е!

Цветница е подвижен християнски, но и народен празник, който се празнува, както в православната, така и в католическата и протестантската църкви една седмица преди Великден, в неделята след Лазаровден. Нарича се още Връбница, Цветна неделя, Вая (Вайя), Куклинден или Палмова неделя(в западните..

публикувано на 28.04.24 в 08:29
Есенно море

Времето днес- слънчево до обяд, в късните следобедни часове е възможно да превали

Днес ще има променлива облачност, до обяд с повече слънчеви часове. Привечер, главно по крайбрежието с временни по-значителни увеличения на облачността не е изключено да превали и прегърми. Максимални температури от 19° до 24°, само по крайбрежието ще останат малко по-ниски между 15° и 20°. За Варна 19°. Вълнение на морето 2-3 бала...

обновено на 28.04.24 в 08:23

Отново без вода в ж.к. Бриз

От вчера жителите на част от ж.к. Бриз имат проблеми с водоподаването. Днес в 16.00 часа водата в част от жилищния комплекс отново беше спряна, а причината за това е авария, предизвикана от частна фирма, съобщават от ВиК Варна. Очаква се водоподаването да бъде възстановено около 18.00 часа.

публикувано на 27.04.24 в 16:58
Депутатът от БСП Борислав Гуцанов

Борислав Гуцанов е водач на листата на БСП във Варна за изборите

На свое заседание Националният съвет на БСП утвърди листите за евроизборите и за предсрочния парламентарен вот на 9 юни , съобщават от партията. Листата за парламентарните избори във Варна се оглавява от председателя на местния областен съвет на БСП Борислав Гуцанов. Той оглавява и листата в Шумен.  За водач на евролистата бе избран..

публикувано на 27.04.24 в 16:46

Започнаха проверки за нередовни туристически пътувания

8 автобуса, пътуващи за Турция са били проверени в нощта на четвъртък срещу петък за нелоялни практики при организиране на туристически пътувания , съобщават от Министерството на туризма. Проверките се извършват от служители на ресорното министерство, съвместно с Комисията за защита на потребителите, Изпълнителна агенция "Автомобилна администрация"..

публикувано на 27.04.24 в 13:21

"Възраждане" представиха кандидатите за народни представители от Варна

ПП "Възраждане" представи днес във Варна кандидатите за народни представители за предстоящите предсрочни парламентарни избори през юни. Водач на листата е лидерът на партията Костадин Костадинов. Следват Коста Стоянов и Светослав Тодоров, а на четвърто място е оперната певица Михаела Зикова. Основната цел е "Възраждане" да бъде първа..

публикувано на 27.04.24 в 13:11

Земетресение с епицентър на 100 км от Варна

Тази сутрин е регистрирано земетресение с магнитуд М=3.4 в района на Черно море. Това съобщават във фейсбук страницата си от Националния институт по геофизика, геодезия и география към БАН. По данни на Националния Сеизмологичен Център събитието от 27 април 2024 г., от 06:35 часа българско време е с епицентър на 100 км от град Варна и на 480 км от..

публикувано на 27.04.24 в 11:40