Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Безметежният август на Даниела Белчева

Музиката на Даниела Белчева е подходяща за всеки сезон. Деликатни, лични и изследващи световете в нас, песните ѝ с лекота пробиват ежедневието ни по всяко време на годината. Карат ни да поспрем, да погледнем навътре и наоколо, да послушаме света и себе си.

С Даниела се срещаме през август. Месецът, който ни повежда от горещото и шумно, препълнено с хора лято във Варна, към приятно топлата, спокойна есен край морето. През август вечерите са прохладни, а дните едва забележимо започват да се скъсяват. Август, който води към любимия на Даниела Белчева септември.

ДБ: Моят август е спокоен, каквато обикновено е цялата ми година. Много обичам да излизам навън и да наблюдавам нещата отстрани. Да съм сама в тези свои разходки, за да мога да чувам вътрешния си глас. Всичко, което виждам наоколо, е просто фон, където моите мисли могат да ходят по улиците. Втората половина на август е съпътствана от много лека тъжна нотка, която обаче ни изпълва с една благост. Това време много ми харесва - както и любимият септември, защото лятото все още не си е отишло, само напомня за това. Една от песните ми - "Butterfiles", е писана точно в този период от годината и в нея казвам, че луната отново започва да изгрява по-рано, прозорците затваряме малко по-плътно, но това всъщност е спокойствието, което сме чакали цяла година.Как твоите идеи се превръщат в песни?

Музикантите, с които работя, създават цялата музикална среда за моите първоизточни идеи. Защото, аз съм автор на първоначалната мелодия и текст, но винаги съм търсела надграждане, връзка, среща със света на джаза. Неслучайно потърсих Димитър Семов за първия албум, "Acoustic Me", който, без много обяснения, разбра какво искам да чуя като музикален език. Аз на първо място съм певец и чрез пеенето изразявам мислите си, облечени в мелодия. От там нататък, за да бъде създадена красива музика, се свързвам с музиканти, които могат да ме разберат. В тази връзка Димитър Семов беше страхотен избор. Той привлече Милен Кукошаров и Михаил Иванов, с които записахме втория албум "Silver Button". А за дебютния си албум съвсем интуитивно избрах музиканти, на които се доверявам: Йордан Йорданов - пиано, Детелин Йосифов - китара, Диян Димов - бас, Веселин Солаков - флейта, и Нейко Бодуров - тромпет.Наричаш песента "I Taste The Morning Light With You" неделна. Защо?

Защото идеята за нея ми хрумна в една неделна октомврийска сутрин. Аз си спомням причината за всяка песен, която съм написала, и историята зад нея. Спомням си и начина, по който ме е накарала да се почувствам, като това чувство е различно за всяка песен. За мен неделните сутрини са малко по-специални - те са по-тихи, сякаш и слънцето свети по различен начин.

Имаш ли любимо време от денонощието?

През работната част на деня сетивата ни са твърде заети с отговорностите и ангажиментите на ежедневието. Така че най-любимото ми време е рано сутрин - когато хората вкъщи спят и аз съм станала преди тях. Това време е само за мен.

Най-новата ти песен е озаглавена "Something Small".

Тя е част от един мой нов проект, в който каня уважавани от мен музиканти в студиото и заснемаме видеа, изпълнявайки мои песни на живо. Първият ми гост беше Стоян Роянов Я-Я, с когото записахме версия на "Say You Are Mine". И тъй като Митко Семов има много специално място за мен като човек, който ме поведе в тази нова музикална посока с двата албума, реших с него да запишем един дуетен експеримент на нещо съвсем ново. И това е новата ми песен "Something Small".Безметежен - тих, спокоен, несмущаван от нищо. Така тълковният речник на българския език описва значението на думата, която изцяло приляга на музиката на Даниела Белчева. Дори и в онези изненадващи моменти, в които смутено откриваме нещо ново за себе си, докато я слушаме.

Целия разговор с Даниела Белчева в предаването Улица "Събота" слушайте в прикачения звуков файл.

БНР подкасти:

ВИЖТЕ ОЩЕ

Стара Варна в картини – в Музея на Възраждането

Вече е факт дигиталният каталог "Стара Варна в картини – изобразителното изкуство във фондовете на Музея на Възраждането".  Проектът  има за цел да популяризира богатия фонд на музея. Над 160 творби на чуждестранни и български художници, рисувани през първата половина на ХХ век, показват една забравена и непозната Варна – старинен град, който..

публикувано на 05.12.23 в 09:15
Николай Василев

Николай Василев: Най-хубавото нещо за България би било да се раждат повече деца

Най-хубавото нещо за България е да се раждат повече деца и голяма част от българите, които са по света, да се върнат. Това каза Николай Василев, бивш вицепремиер и министър на икономиката. Българите зад граница, като едни от най-големите инвеститори в страната ни, могат да са успешни и у нас, смята той. Хората ако могат да изкарват пари в чужбина и тук..

обновено на 04.12.23 в 14:27

"Кръговрат" - изложба на Боряна Симеонова

Още седмица изложбата "Кръговрат" ще бъде достъпна в експозиционната зала на художествения музей "Георги Велчев" във Варна. Тя е на варненската авторка Боряна Симеонова, която представя пейзажи, създадени през последните две години. "Кръговрат"-ът за Боряна Симеонова е "един поглед, миг отделен, изваден от общата картина на природата, която е съвършена и..

публикувано на 04.12.23 в 09:10
Иван Портних

Иван Портних: Инвестициите на бизнес субекти в местните избори съвсем скоро ще започнат да търсят възвръщаемост чрез властта

Според бившия кмет и настоящ общински съветник от ГЕРБ Иван Портних инвестициите на бизнес субекти в местните избори съвсем скоро ще започнат да търсят възвръщаемост чрез властта. По думите му сигналите за това не са малко, а на въпрос за повече конкретика, той посочи удължаването на извънредното положение във Варна по време на последната буря..

публикувано на 02.12.23 в 16:04
Стела Николова - ДБ

Стела Николова: ДП „Държавна инфраструктура“ играе ролята на мащеха спрямо Пристанище Варна“

Държавно предприятие „Държавна инфраструктура“ играе ролята на мащеха спрямо Пристанище Варна“. Такава теза изказа в предаването на РВ „Позиция“, депутатът от ПП/ДБ Стела Николова. Варненския народен представител допълни, че е изненадана от това отношение, тъй като варненското пристанище е единственото държавно пристанище което e на..

публикувано на 02.12.23 в 15:07
Тодор Тодоров

Тодор Тодоров: Срещите за климата са обречени

Световните срещи за климата са обречени, защото държавните ръководители се опитват да постигнат консенсус, който е невъзможен. Това каза за Радио Варна Тодор Тодоров – енергиен експерт от Екологично сдружение „За земята“, по повод започналата днес Конференция на ООН за изменението на климата в Дубай.   Според Тодоров: „Държавните по света..

публикувано на 01.12.23 в 08:00

Художникът Георги Кенаров, жури в конкурса на Радио Варна: В детската рисунка за мен най-важна е емоцията

В навечерието на Рождество Христово и Нова Година, Радио Варна организира своя традиционен конкурс за детска рисунка . Тази година темата е  „Коледна приказка”.  Това е осмата поредна година, в която медията приканва всички деца на възраст от 6 до 16 години да ни изпратят свои произведения. Форматът трябва да е 35/50 см, а материалите,..

публикувано на 30.11.23 в 08:10