Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Връчиха отличията "Почетен гражданин" и "За заслуги към Варна"

Снимка: live.varna.bg

На тържествена церемония в Летния театър бяха връчени отличията на изявени варненци за празника на града, 15 април. 

Тази година призът „Почетен гражданин на Варна“ бе присъден на Примата на българската естрада Лили Иванова, актрисата Цветана Манева, художника Дарин Сотиров, писателя Борис Калинков, спасителя от пламналия влак Върбан Петков, директора на Варненската обсерватория Свежина Димитрова, на първата световна шампионка по художествена гимнастика на морската столица Деспа Кателиева, както и един от създателите на този спорт във Варна Минка Ванкова. От името на Лили Иванова наградата взе нейният асистент Николай Недеков. Актрисата Цветана Манева ще получи отличието си през есента.

С почетен знак „За заслуги към Варна” - златен бяха удостоени Военноморският музей във Варна и Регионалната библиотека „Пенчо Славейков“, както и Пенка Живкова, участвала в организирането на Международния балетен конкурс, кинофестивала „Любовта е лудост“ и ММФ „Варненско лято“, създателят на Галерия 8 Борис Стателов, който в продължение на 35 години работи за престижа на Варна в областта на визуалните изкуства, доц. Веселин Михалев, директор на ОУ „Добри Чинтулов“, Стоян Ненов, треньор по ръгби и активен участник в борбата срещу дрогата, и заслужилите деятели на художествената гимнастика, основана във Варна преди точно 70 години - Светлана Юриевна, Валентина Росенова Иванова, Анелия Атанасова и Кристиана Генчева.

Мария Чиприянова, доайен на варненската художествена гимнастика, и Борислава Черкезова, изпълнителен директор на Фондация „Карин дом“ бяха отличени с почетен знак на кмета с лента.

След наградите последва тържествен концерт с участието на участието на Стефан Георгиев, Искрен Пецов, звезди на Варненската държавна опера и Фолклорния ансамбъл Варна.

"Варна винаги ще има своите успешни хора, независимо от всички предизвикателства. Винаги съм вярвал, че най-голямото богатство на Варна са хората, които живеят тук и обичат този град!", подчерта кметът на Варна Иван Портних, който заедно с председателя на Общинския съвет Тодор Балабанов връчи отличията. 

Традиционният симфоничен концерт край фонтана, заради силния вятър, бе преместен в сградата на ДТ „Стоян Бъчваров“. Жителите и гостите на морския град се насладиха на музиката на Симфоничния оркестър и солисти на Държавна опера – Варна: Линка Стоянова, Жана Костова, Силвия Ангелова, Калина Жекова, Пламен Райков, Свилен Николов, Гео Чобанов и цигуларя Божидар Бенев и с диригент Кръстин Настев.

ВИЖТЕ ОЩЕ
Щандът на Живко Цонев

Възлагат ревизия на "Пазари" ЕАД заради протест на търговци

Председателят на варненския Общински съвет Христо Димитров е поел ангажимент да бъде извършена ревизия на общинското предприятие „Пазари“ ЕАД, след като търговци от Централния пазар обявиха протест срещу поискано 10-порцентно увеличение на наемите от общинското предприятие. Това съобщи за Радио Варна Наско Георгиев от Инициативната група на..

публикувано на 01.12.23 в 07:25

Адресите без ток на 1 декември

На 01.12.2023 от 13:00 ч. до 16:00 ч. , поради извършване на профилактика на съоръженията за доставка на електроенергия, ще бъде прекъснато електрозахранването в района на: Курортен комплекс "Златни пясъци" - клиентите, електрозахранени от ТП 532. В периода 27.11.2023 - 01.12.2023 от 09:00 ч. до 17:00 ч. , поради извършване на обезопасяване..

публикувано на 01.12.23 в 06:07
Есенно море, ноември

Затоплянето продължава и в петък

Утрото в петък ни посреща с тихо време и по-високи минимални температури. Във Варна в 5.00 часа, термометрите са отчели 6 градуса. Същата е температурата и в Бургас. В Добрич е 7 градуса тази сутрин, а на носовете Калиакра и Емине, както и в Шабла още отрано термометрите показват вече 10 градуса. По-хладно е в Шумен и Русе, където е 2 градуса, а в..

публикувано на 01.12.23 в 05:52

ИУ-Варна награди с грамоти за отлично представяне над 600 студенти

В навечерието на студентския празник 8 декември академичното ръководство на Икономически университет – Варна организира среща със студентите , които имат отлични постижения през 2022 – 2023 г. и принос за утвърждаване на авторитета на висшето училище като престижен образователен, научен и културен център.  Тя се състоя в зала АУЛА. По..

публикувано на 30.11.23 в 17:25

Омбудсманът възрази остро срещу драстичния скок на цените на водата

Омбудсманът Диана Ковачева възрази остро срещу поредното увеличение на цените на водата средно с 15% от 1 януари догодина. Увеличението ще засегне повече от 30 населени места в страната. Позицията на обществения защитник бе представена днес от експерта на институцията Цветанка Илиева на заседанието в Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР)...

публикувано на 30.11.23 в 16:37

Варненските митничари спряха близо 400 000 стоки ментета от Китай, сред тях и детски играчки

Голямо количество от близо 400 000 фалшиви маркови стоки задържаха митническите служители от отдел „Митническо разузнаване и разследване“ към ТД Митница Варна при проверки на контейнери с пратки от Китай за България в рамките на последните два месеца - октомври и ноември. Спрени са 16 пратки с общо 389 959 броя различни търговски артикули по съмнения на..

публикувано на 30.11.23 в 16:08

Без таксита пред Катедралата за няколко часа утре

Във връзка с провеждане на 25-то рали за автомобили „Обиколка на Варна“, ще бъде освободена за автомобили таксиметровата местостоянка пред Катедралния храм „Успение Богородично“. Ограничителният режим ще е в сила на 01.12.2023 г., в интервала от 16.00 ч. до 19.00 часа за монтиране на старт-финалната арка, както и на 02.12.2023 г. - от 06.30 часа до..

публикувано на 30.11.23 в 15:59