Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Йоана Стефанова от екипа на един от най-големите магазини за месо във Варна:

Прясното свинско е бледо, яркият цвят издава третиране на месото

Няма съществена промяна в цената на свинското с наближаването на празниците


Вече сме в този период от годината, в който "от рибата минаваме на рибицата", както гласи тази максима с автор неизвестен. Свинското месо отдавна се е наложило като основен герой на българската трапеза по време на Коледните и Новогодишни празници. Затова и в навечерието им, търсенето на свинско се засилва. 

Това се усеща в последните работни дни преди празниците в семеен магазини за месо във Варна, намиращ се в квартал "Кайсиева градина", блок 255. Клиентите в магазина влизаха един след друг, търсейки основно свинско месо - кой пържола, кой ребърца, любимата на българите сланина или суджук.

Сланината, суджукът и колбасите винаги намират място на българската трапеза по празниците

Според Йоана Стефанова, която е част от екипа на магазина и поддържа и неговата фейсбук страница,много хора се втурват в последния момент да си купуват месо. 

"Вратната пържола си остава кралицата на българската трапеза, но се търсят и ребърца за барбекю и други части от прасето", коментира Йоана. При цените на свинското не се наблюдава някаква съществена промяна преди празниците, допълни още тя.


По данни на Асоциацията на свиневъдите в България, около 40% от свинското на пазара е българско, а останалото е вносно. Основно от Испания, Германия, Дания, Белгия и други страни от Западна Европа.

Според Йоана Стефанова, пътят, който изминава месото от Европа до България, продължаващ между 3 и 4 дни, намалява качествата му. 

"Това месо първо се замразява, после се отмразява и затова прясното е по-добрия вариант", коментира тя. 

"Българските животни се хранят с местни фуражи, което придава на месото качества, типични за нашия вкус. А и относно вносното, в различните страни се използват ГМО фуражи и добавки, които в България са забранени", обясни Йоана.

Прясното месо може да се разпознае по много начини. Един от тях е цветът.

"Прясното месо е бледо, яркият розов цвят издава третиране на месото. По-тъмният цвят пък се получава, когато месото е престояло или не се съхранява правилно. Можем да разпознаем прясното месо и по аромата, който е лек, свеж мирис", каза Йоана Стефанова. Тя и семейството й предлагат изцяло българско месо и продукти, без значение дали е свинско, телешко или пилешко.

"Купувайки български продукти, подкрепяме българските производители, което допринася за развитието на стопанствата и на икономиката ни", коментира тя.

Най-търсеното месо по празниците след свинското е пилешкото, което по думите на Йоана е по-диетичната версия и се готви лесно.

Чуйте повече в звуковия файл


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ
Снимка: Facebook/Master of Art Film Festival

Филмовият фестивал "Master of Art" започва във Варна

14 филма са включени в тазгодишното издание на фестивала "Master of Art", който започва от днес във Варна. Събитието продължава до 23 февруари, а първата лента, която ще гледат киноманите в морската столица, е " My Way". "Този избор е знак, че това е нашият начин да кажем, че искаме да направим живота по-красив - чрез фестивала и чрез споделянето на..

публикувано на 13.02.25 в 18:40

43-ма дариха кръв за кампанията "Капка любов" във Варна

43-ма души, служители на Община Варна и граждани, се включиха в днешната кампания по кръводаряване „Капка любов“. Инициативата се провежда съвместно с Районния център по трансфузионна хематология в морския град. Четири екипа на кръвния център бяха на разположение на желаещите да се включат в кампанията в зала "Пленарна" на Община Варна. Процедурата..

публикувано на 13.02.25 в 17:20

С официално зарязване на лозите и дегустация в Балчик отбелязват 14 февруари

Ритуално честване на деня, посветен на лозарите и винарите Трифон Зарезан, организира на 14 февруари Университетската ботаническа градин а в Балчик. Събитието ще се състои в Учебен участък - лозов масив с десертни сортове от 12.30 часа. Програмата включва водосвет, официално зарязване на лозите, дегустация на вина. По по­вод тра­ди­цион­но­то..

публикувано на 13.02.25 в 14:09

Варненската I ЕГ е големият победител в конкурса "Млад благотворител"

Проектът „Дигитална фолклорна палитра“ на ученици от Първа езикова гимназия e големият победител в тазгодишния конкурс „Млад благотворител“. Екипът от десетокласници впечатли журито с идеята за създаване на дигитален архив на българското музикално наследство, който да съхранява и популяризира богатството на българските фолклорни традиции...

публикувано на 13.02.25 в 09:50

Учени дискутират промените в климата на форум във Варна

Климатът във Варна, в страната и Черно море ще дискутират днес специалисти от различни институции в първия научен форум, организиран от новосъздадената платформа "Площад НАУКА". Събитието ще се проведе в Световния ден на радиото, тъй като тази година той е посветен именно на климатичните промени и тяхното отражение върху нас. Отбелязваме..

публикувано на 13.02.25 в 07:58

Отбелязваме Международния ден на радиото

На 13 февруари отбелязваме Световния ден на радиото. Инициативата е на ЮНЕСКО. Тази година честването ще се проведе за 13-и пореден път,  Денят е избран неслучайно - рождената дата на радиото на самата Организация на обединените нации е 13 февруари 1946 година. От ЮНЕСКО отбелязват, че радиото продължава да бъде една..

публикувано на 13.02.25 в 07:55

Германец - джипи у нас, и бесарабска българка - ветеринарка, си казват "да" на 3 март във Варна

Община Варна се включи тази година в Международната седмица на брака, която традиционно се отбелязва в навечерието на 14 февруари. Това стана с непринудена среща без протокол и формалности на кмета Благомир Коцев с едно бъдещо семейство и с една многодетна двойка. Антон Максимилиан Емануел Шмид и Александра Олегивна Тищенко са бъдещото семейство Шмит...

публикувано на 12.02.25 в 19:25