Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Повече от година коткодом в Балчик: Свършихме повече, отколкото очаквахме, но очакваме институционална подкрепа

"За близо едната година, в която нашият коткодом съществувазадомихме 74 котки и 31 кученца. В момента се грижим за други 30 животинки, на които търсим дом. Много други котки и кучета кастрирахме, за да имат по-дълъг и безопасен живот, за да спестим стотици новородени по улиците ни, умиращи от глад и жажда, от болести, изядени от други животни, убити от човешка ръка. Беше една вдъхновяваща, но и трудна година, в която успяхме да свършим повече, отколкото очаквахме" - споделят  от сдружение "Малките големи", които са малък екип от доброволци, работещи изцяло на доброволен принцип, за да се грижат за бездомничетата в Балчик и региона. Често обаче откликват на сигнали за бедстващи котки из цялата страна.

"Можем да се похвалим, че голите стени, дадени ни от общината, под които се виждаха тухли, се превърнаха в топло и уютно котешко място. Измазахме ги, запушихме дупките, закупихме много катерушки и рафтове, по които мъниците ни да скачат и да играят. Направихме им много меки легла и хралупки, където да си почиват скромните 18 часа в денонощието. Ремонтирахме покрива, който течеше. Прокарахме вода и ток, за да можем да обслужваме адекватно всички хигиенни нужди на животинките. Отделихме едно санитарно помещение, където да гледаме инфекциозно болни котки, които не бива да се събират с останалите, докато не оздравеят...
Всеки месец грижата за нашите животинки струва все по-скъпо. 

Дължим пари на няколко клиники и сме безкрайно благодарни, че проявяват търпение и въпреки това помагат на нашите животинки. А лятото: сезонът на изхвърлените в кашони новородени котенца. Вече поехме първото такова котило, а майката се нуждае от ортопедична операция. Борбата ни няма да спре, но имаме нужда от вашата помощ, за да продължаваме да съществуваме. Даренията са единственият ни източник на финансиране, за жалост все още нямаме институционална подкрепа или спонсор. Още повече, че грижата и за кучета изисква доста повече усилия и нужда от допълнителни ремонти по двора" - апелират за помощ от неправителствената организация.

Чуйте повече в репортажа на Албена Иванова:







Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Варна се включва в 10-ата годишнина на Лютия тур на България

Състезание по надяждане с люти чушки във Варна ще се проведе на 20 юли пред сградата на Аквариума в Морската градина. Грандиозният финал по надяждане е ч аст от Лютия тур на България.  Желаещите могат  да се запишат онлайн на страницата на chilli-hills.com, в страницата на организаторите във Facebook, на бул. „Княз Борис“ 13, както и по време на..

публикувано на 19.07.24 в 15:50

Експерт: Дублетните форми объркват хората, честа грешка е и неправилната употреба на "й"

Дублетните форми на думите объркват хората. Тези, които коват езиковите норми, въвеждат два начина на изписване за улеснение, а правилата трябва да се знаят. Това мнение изрази експертът по български език и създател на образователния портал "Академика БГ" Евелина Гечева, която е и организатор на инициативата "Бъди грамотен" , която ще се проведе за..

публикувано на 19.07.24 в 15:15

Как безопасно да използваме една дробилка за клони

Предпазни мерки и инструкции за експлоатация Преди въвеждането на всяка една дробилка за клони в експлоатация се изисква особено внимание. При неправилна употреба от оператора, машината може да бъде опасна както за него така и за околните. Подхождайте внимателно и предпазливо и винаги обезопасявайте периметъра на работа с обезопасителна лента преди..

публикувано на 19.07.24 в 12:00
Денят Ашуре в Пловдив

Мюсюлманската общност празнува "Ашуре"

Започва новата 1446 година по ислямския или мюсюлманския календар, който се нарича Хиджра. Така се наименува епохата, в която пророкът Мохамед и неговите последователи се преселват от Мека в Медина, където основават и първата мюсюлманска общност, с което започва историята на Исляма. Първият месец от Хиджра се нарича Мухареми. Той започва, след..

публикувано на 19.07.24 в 10:00

Владичен: между спокойствието и отгласa на войната

Как се живее по време на война на село? Отговорът на този въпрос дава кметицата на Владичен, едно от селата в Болградски район на Одеска област в Украйна – Мария Игнатова. Разположено на западния бряг на най-голямото сладководно езеро в Украйна и второ по големина в Европа – Ялпуг, Владичен е село, населено преобладващо с етнически българи, чиито..

публикувано на 19.07.24 в 08:05

Ръководител на екип доброволци: Без дихателни апарати сме, не можем да сме в сърцевината на пожара

Доброволците, които се включват в овладяването на пожарите във Варна и областта, не разполагат с дихателни апарати. Те не могат да участват в най-голямата сърцевина на пожара, защото не само че са без, но и нямат право да работят с такова оборудване. Това каза за Радио Варна  Стойчо Стойчев, ръководител на екип от щатни доброволци към Община Варна. Той..

публикувано на 18.07.24 в 17:32
Археологически разкопки в Балчик, архив

Ежегодните разкопки в Балчик ще са през септември

За теренни археологически проучвания на късноантичната и ранносредновековна крепост "Хоризонт" и тази година са осигурени средства чрез Министерство на културата, съобщи директорът на Историческия музей в Балчик Радостина Енчева. Както през миналата, така и през тази археологическият сезон ще премине за около двайсет дни през септември. Теренните..

публикувано на 18.07.24 в 13:15