Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кинофестивалът "Любовта е лудост" започва на 25 август

| обновено на 25.08.23 в 08:11

Международният филмов фестивал "Любовта е лудост“ ще се проведе във Варна от 25 август до 3 септември, билетите отдавна са в продажба. 31-вото издание на форума има една по-различна визия, която представя вечната битка между мозъка и сърцето.

Председател на международното жури ще е българската актриса, режисьор и сценарист Яна Титова. Тя е завършила актьорско майсторство в НАТФИЗ. След много успешна кариера в киното и театъра и многобройни награди, сред които „Златна роза“, Награда на Българската филмова академия и награда „Аскеер“ за изгряваща звезда, Яна решава да обърне нова страница и да застане зад камерата като режисьор. Завършва Магистърска степен специалност “Кино и Телевизия” в Нов български университет.

Първият ѝ пълнометражен филм “Доза щастие” е най-гледаното българско заглавие в кината за 2019 година и става първият български филм в каталога на HBO за разпространение в Европа. “Доза Щастие” донесе много отличия на младата режисьорка, сред които „Златна роза“ за режисьорски дебют, наградата на Столична Община за принос в културата, както и няколко международни награди.Вторият й пълнометражен филм “Диада” предстои да излезе по кината през ноември тази година.

Журито на "Любовта е лудост“ ще изгледа 12 конкурсни филма от Унгария, Канада, Шри Ланка, Аржентина, Норвегия, Испания, Дания, Турция, Филипини, Италия, Франция и Полша и на 1 септември, когато е официалното закриване на форума, ще съобщи своето решение.

Младежката конкурсна програма ще включва 5 филма, те ще бъдат оценявани по традиция от младежко жури. Част от него ще са Божана Станева и Александра Славова от киношкола "Братя Люмиер“ при ЦПЛР – Общински детски комплекс, гр. Варна, както и Константин Кръстев от Бургас – участник в майсторския клас на Елица Матеева – ръководител на школата.

Официално откриване на 31-вото издание на Международния филмов фестивал „Любовта е лудост“ е на 25 август, по традиция в последния петък на август. В 18:30 започава церемонията на червената пътека пред ФКЦ-Варна, от 19часа е прожекцията на френския филм „Жандю Бари: Фаворитката на краля“. Режисьор и сценарист е Майуен Льо Беско. Лентата откри триумфално фестивала в Кан. Режисьорката отдава почит на легендарната съдба на прочутата Жан дю Бари – куртизанка и фаворитка на крал Луи XV.
Заснет на кинолента и сред разкоша на двореца Версай, филмът проследява невероятното пътуване на Жан – от момиче със скромен произход до любимка на краля, която обаче бързо изпада в немилост в годините след неговата смърт. Сценарист, режисьор и изпълнителка на главната роля, Майуен пристяга корсета на своята героиня и партнира достойно на холивудската легенда Джони Деп, който играе крал Луи XV.Въпреки доброто владеене на френския език от годините на брака му с Ванеса Паради, Деп преминава специален курс на обучение, за да постигне специфичното произношение от епохата на Молиер.
Една от най-паметните роли във филма прави звездата на трупата на „Комеди Франсез” Бенжамен Лаверн, който играе Ла Борд – най-доверения прислужник на краля. Сред останалите звезди на френското кино в поддържащи роли блестят Мелвил Пупо, Пиер Ришар и Паскал Грегори.
Музиката е дело на отличения с „Оскар” (за „Влюбеният Шекспир“) композитор Стивън Уорбек.

Носителят на Голямата награда "Златна палма" на кинофестивала в Кан тази година - "Анатомия на едно падане" - реж. Жюстин Трие, ще закрие официално 31-вия МФФ "Любовта е лудост" на 1 септември от 19 часа в зала 1 на Фестивалния комплекс. Френският полицейски психологически трилър, прераснал в съдебна драма, получи единодушно признание от журито, от критиците и от публиката на един от най-престижните световни кино фестивали. 

Цялата програма на кинофестивала вижте ТУК


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Изложба живопис на Георги Андонов за първи път във Варна

30 самостоятелни изложби има в творческия си път кюстендилският художник Георги Андонов.  Днес е във Варна, където прави за пръв път представяне на творби-живопис. Ярки цветове, многопластовост и красота видя в галерията на Тереза Зиковска репортерът ни Ваня Славова.  Тя разговаря и с художника Георги Андонов, нека помиришем ефирно и..

публикувано на 10.07.24 в 16:02

Петра Димитрова с изложба живопис във Варна

Летният сезон в Галерия A&G Art Meeting, Варна,  продължава със самостоятелна изложба живопис на една млада художничка – Петра Димитрова. Откриването е на 10 юли от 18 часа. Все още в началото на творческия си път, Петра вече е разпознаваем автор, който изгражда собствен, провокативен стил на изразяване. Познаваме от предишни нейни..

публикувано на 10.07.24 в 14:10
Симеон Димов и Хенри Ескелинен

Симеон и Хенри - новите лица на Варненския театър

Две нови лица ще виждат любителите на театралното изкуство във Варна. Част от трупата на Драматичен театър "Стоян Бъчваров" от това лято са Симеон Димов и Хенри Ескелинен. Във визитката на 26-годишния Симеон е записано, че е роден в Бургас, където през 2016 завършва Националното училище за музикално и сценично изкуство "проф. Панчо Владигеров" със..

публикувано на 10.07.24 в 12:52

Подаръци на Тодор Живков са изложени в РИМ-Варна

Единствена по рода си колекция може да разгледат варненци и гости на града в Регионалния исторически музей. Тя включва подаръци на българската държава и на държавния глава Тодор Живков от гости и делегации на правителствено ниво от цял свят. Периодът е 60-те и 70-те години, както и подготовката и честването на 1300-годишнината на българската..

публикувано на 09.07.24 в 10:34

Спечелиха дело срещу Община Варна за отказан достъп до обществена информация

Продуцентът Доно Цветков, носител на 3 награди „Варна”,спечели дело срещу Община Варна. Това пише в окончателно съдебно решение, според което той има право на информацията кой, как и по какви критерии е финансирал културни проекти от 2017 до 2021 година от варненския Фонд „Култура. След като от Община Варна не отговориха по същество на тези въпроси,..

публикувано на 08.07.24 в 11:50

Гостуваща изложба в РИМ-Варна: "Подаръкът - акт на дипломация и междудържавни отношения"

Исторически музей – Правец представя единствена по рода си колекция, включваща подаръци на българската държава и на държавния глава Тодор Живков от гости и делегации на правителствено ниво от цял свят. Периодът обхваща 60-те и 70-те години, както и подготовката и честването на 1300 годишнината на българската държава през 80-те години на ХХ..

публикувано на 07.07.24 в 11:24

Фестивалът „Киното – моя любов, моя песен“ за 13-ти път във Варна

Варна отново е домакин на фестивала за младежко изкуство „Арлекин“, от 3 до 8 юли. Част от него е 13-то издание на конкурса за пеещи деца и младежи „Киното – моя любов, моя песен“, от 5 до 7 юли. Над 40 деца от различни населени места в страната се представиха с популярни филмови песни Арт салона на Радио Варна. Тази година журито е в състав:..

публикувано на 06.07.24 в 16:36