Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Разследването за изчезналите милиони от "Хемус" е на финала

Снимка: Радио Шумен

Софийската градска прокуратура обяви, че разследването за отклонените милиони от строителството на Лот 5 на автомагистрала "Хемус" е на финала си.

Това става близо две години след като бившият вътрешен министър Бойко Рашков обяви, че над 53 милиона лева, отпуснати за строителството й, са били присвоени чрез кухи фирми, съобщава БНР. 

Към настоящия момент девет са обвиняемите за ръководене и участие в организирана престъпна група, длъжностни присвоявания и пране на пари. Имена не се съобщават.

Единственият известен обвиняем е Борислав Колев, от когото започна и разплитането на схемата.

Бившият данъчен служител и настоящ съдия по футбол беше задържан и обвинен в края на декември 2021 година, че е участвал в създаването на "мрежа от фирми, като набирал и мотивирал различни лица да станат фиктивни управители на тези фирми, по сметките на които били преведени част от парите, предназначени за лот 5 от АМ "Хемус".

След обвинението на Колев информацията по разследването замря и така и не стана ясно кои са другите обвинени по случая.

Днес от държавното обвинение информират - след запитвания от медии и заради високия обществен интерес, предяването на материалите по разследването на обвиняемите и техните защитници е започнало и че след приключване на процедурата, наблюдаващите прокурори ще преценят предпоставките за изготвяне и внасяне на обвинителен акт в Софийския градски съд.

Аферата "Хемус"  беше в основата на един от първите конфликти между бившия вътрешен министър Бойко Рашков и бившия главен прокурор Иван Гешев. От МВР твърдяха, че прокуратурата покрива случая, а от прокуратурата, че МВР й оказва натиск. 

Стигна се и до обвинение за престъпление срещу правосъдието срещу настоящия министър на вътрешните работи, а тогава директор на ГДБОП, Калин Стоянов. Рашков пък беше привикван на разпити в прокуратура. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Вода с колиформи в с. Брестак, в още четири населени места тя не отговаря на условията за качество

Водата в село Брестак не отговаря на Наредбата за качеството на водата, предназначена за питейно-битови цели. Причината - наличие на колиформи - 12 КОЕ/100 мл., при норма – 0КОЕ/100 мл., съобщиха от Регионалната здравна инспекция във Варна. Водата в селата Левски, Габърница, град Провадия и курортен комплекс "Златни пясъци" също не отговаря на Наредбата..

публикувано на 23.05.24 в 18:30

Една емблема в Балчик си отива

От края на месец април започна събарянето на т.нар. мелница в кв. "Левски" в Балчик. Днес започна разрушаването и на най-високата сграда в комплекса на ул. "Дунав" 6. Изпълнението е чрез механичен способ до кота нула. Планираната продължителност на работата по строителната площадка е три месеца. Възложител е дружеството „ЦБА Добрич, а изпълнител..

публикувано на 23.05.24 в 16:24

2,5 % повече сигнали за купуване на гласове в страната

Четири пъти са се увеличили досъдебните производства, образувани до момента след акции на полицията за купуване на гласове в страната. Сравнението е с изборите през миналата година. Това каза вътрешният министър Калин Стоянов в Приморско, предаде БНР. „Схемите са същите - опрощаване на дългове. Сумите, които се предлагат за момента, са между 50 и..

публикувано на 23.05.24 в 16:23

Наградиха медалисти от Националната олимпиада по астрономия във Варна

Ученици от Математическата гимназия във Варна, получили медали от Националната олимпиада по астрономия, бяха наградени от кмета на града Благомир Коцев и от Павел Попов - заместник-кмет по образование. Светослав Арабов и Ярослав Басков са обучавани в Народната астрономическа обсерватория с планетариум. Пристрастието им към астрономията и физиката..

публикувано на 23.05.24 в 15:35

На 24 май синята зона във Варна няма да работи, въвеждат маршрутни промени (ГРАФИК)

Във връзка с честването на 24 май „Градски транспорт“ ЕАД – Варна въвежда маршрутни промени и допълнителни курсове по някои от линиите на обществения транспорт в морската столица. От 08:00 до 14:00  часа ще бъде преустановено движението на площад „Св. св. Кирил и Методий“. От 08:00 до 09:00 часа автобусните линии ще преминават по бул. „Съборни“ и..

публикувано на 23.05.24 в 15:13

770 секции в 60 държави за изборите 2 в 1

Над 700 представители на държавата ще бъдат командировани за изборите на 9-и юни, за да помагат в работата на секции в чужбина, съобщиха от Министерството на външните работи.  Секциите зад граница са близо 770 в 60 държави. В около една трета от тях ще има и машина за гласуване. Най-много по традиция ще има в Турция - 166, като в 2/3 от тях ще може да..

публикувано на 23.05.24 в 14:14

Връчиха наградите "Варна"

На официална церемония в зала "Пленарна" на Община Варна днес бяха връчени наградите "Варна" в системата на предучилищното и училищното образование и на културата.  20 личности и колективи получиха отличието в системата на образованието днес.  Наградите се присъждат с решение на Общинския съвет в навечерието на 24 май...

публикувано на 23.05.24 в 13:20