Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

По-малко укрити приходи от фризьори и козметици хващат данъчните

Снимка: Ани Петрова

С над 10% е намалял делът на укритите приходи и на рисковите лица в сектора фризьорство и козметика през последните 10 години.

Това каза в подкаст на приходната агенция Катя Цветанова – главен експерт по приходите в дирекция „Управление на риска“. Според нея, НАП поставя акцент върху партньорския подход и в бюти бранша, като за намаляване на риска от неотчитане на обороти и неплащане на данъци и осигурителни вноски от фризьори, козметици, маникюристи и други се прилагат различни методи за насърчаване на доброволното плащане. „Изпращаме напомнителни и предупредителни писма“, даде пример експертът и посочи, че същевременно се извършват и контролни действия за установяване на допуснати нарушения и тяхното отстраняване, касаещи регистрационен и декларационен режим.

На територията на НАП Варна от началото на годината до момента са селектирани и проверени около 80 обекта за предоставяне на фризьорски и козметични услуги относно спазване на задълженията по Закона за данък добавена стойност (ЗДДС), Кодекса за социално осигуряване (KCO), Закона за здравното осигуряване (ЗЗО) и Наредба № H-I8/2006 г. 

От местния офис на администрацията уточняват, че рискът се крие в неотчитане на реалните приходи от дейността на фризьори, козметици, маникюристи и масажисти, което води до намаляване на данъчните им задължения по Закона за корпоративно подоходно облагане (ЗКПО), Закона за данък доходи от физически лица (ЗДДФЛ), ЗДДС, Закон за местни данъци и такси (ЗМДТ) – патент за упражняване на дейност „Фризьорство и козметика”, КСО и ЗЗО.

Приходната агенция разполага с механизми за измерване резултатите от тези действия и проследяване на тенденциите, като за целта извършва анализи и наблюдава значимите рискове.

Ръстът в потреблението, разнообразието на услугите в бюти бранша, както и повишаването на цени им, са сред основните причини общият размер на щетата за фиска от неплащане на данъци и осигуровки да остава относително висок – над 32 млн. за година. Катя Цветанова посочи, че през 2021 г., когато е извършено последното до момента оценяване, потреблението на разкрасителни процедури е за над 642 млн. лв., а нарастването е с повече от 62% спрямо 2013 г.

Според експерта за тези резултати допринася и непрестанното включване на нови лица в този сравнително достъпен сектор, тъй като от практикуващите се изисква само завършване на квалификационни курсове. Анализите сочат още, че голяма част от лицата допускат нарушения поради незнание или небрежност.

„Най-голям дял в общия размер на загубите за фиска (43-44%) се дължи на недекларирани осигурителни задължения, тъй като лицата, извършващи дейностите в сферата за красота и здраве, най-често са самоосигуряващи се лица и дължат социални и здравни вноски за своя сметка. Налице е също установена щета от неплащане на ДДС и подоходни данъци от физически и юридически лица. Често те не отчитат в пълен размер приходите си от продажби, като не издават касов бон при наличие на задължение за това – най-често чрез използване на ваучери, плащане през интернет или при други безкасови постъпления“, каза още Цветанова.

От НАП напомнят, че всички лица и всички временно действащи обекти, като павилиони и шатри за масаж на плажа също трябва да декларират приходите си и да заплащат данъци и осигуровки.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

3 версии за инцидента със загиналите пилоти

Човешка грешка, техническа неизправност или неправилно зададена команда са версиите, по които работят разследващите за причините, довели до разбиването на учебно-тренировъчния самолет Л-39 вчера на авиобаза "Граф Игнатиево". Това съобщиха от Военно-окръжна прокуратура Пловдив. Разследващите очакват данните от черната кутия, открита..

публикувано на 14.09.24 в 14:06

Охлювите като домашни любимци

Всяко нещо в този живот може да бъде хоби. Някои правят планински преходи, други събират плочи, трети купуват апартаменти, ремонтират ги и ги продават, четвърти се гмуркат, пети - пият. Има обаче хора, които колекционират охлюви и ги отглеждат като домашни любимци. Един от тях е Ростислав Траянов. В колекцията му пръсъстват екземпляри основно..

публикувано на 14.09.24 в 10:51

Тридневен траур започва от днес в структурите на министерството на отбраната и армията, отпадат всички планирани мероприятия

Със заповед на министъра на отбраната Атанас Запрянов дните 14, 15 и 16 септември 2024 г. са обявени за дни на траур в Министерството на отбраната, Българската армия и в структурите на пряко подчинение на министъра на отбраната, съобщиха от ведомството. В знак на почит към пилотите майор Петко..

публикувано на 14.09.24 в 07:32

Дюлгерски събор организира фирма "Комфорт" ООД по случай 35 години от основаването си

Традиционен дюлгерски събор организира строителната компания „Комфорт“ ООД. Фирмата е основана през 1989 година е ще навърши 35 години на 1 декември. Целта на събора е да не бъдат забравени дюлгерските традиции и обичаи, които се променят, както се променя и светът, каза Атанас Костурков, който управлява фирмата заедно с Марин Йорданов от..

публикувано на 13.09.24 в 19:54
ДКЦ-4 Варна

Общинските лечебни заведения във Варна са в добро финансово здраве

Общинските лечебни заведения във Варна са в добро финансово здраве. Повечето от тях отчитат положителни резултати, сочат финансовите отчети на лечебните заведения за 2023 г., които бяха разгледани и прието на днешното заседание на ПК „Собственост и стопанство“, съобщават от пресцентъра на ОбС. „Специализираната болница  за активно лечение на..

публикувано на 13.09.24 в 17:14

Ясни са резултатите от конкурсите за директор на две училища в община Балчик

Павлина Тодорова ще продължи да бъде директор на Средното училище „Христо Смирненски“ в най-голямото село на Добричка област – село Оброчище, община Балчик. Тя е класирана на първо място в конкурса за ръководител на учебното заведение, обявен от Регионалното управление по образованието. За средно училище „Христо Ботев“ в Балчик от двамата допуснати..

публикувано на 13.09.24 в 17:01

Канят варненци да се включат в чистенето на града

Община Варна и тази година ще вземе участие в кампанията на bTV да „Да изчистим България заедно“. Събитието ще се проведе на 14.09.2024 г. (събота). Призовават се граждани, институции, бизнес, социални, образователни и културни институти да се включат активно в почистването на междублоковите пространства, паркинги, паркове, места за отдих, детски..

публикувано на 13.09.24 в 16:41