Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Дарители от Добрич събраха средства за операция на пострадало дете

След инцидент 17-годишно момче попада в Спешното отделение на многопрофилната болница в Добрич. След прегледи става ясно, че то е със счупен глезен и се нуждае от поставянето на фиксиращи импланти, за да заздравее правилно костта. В противен случай младежът има вероятност да куца през целия си живот и да изпитва болки. Семейството му обаче няма пари, с които да плати имплантите, тъй като те не се поемат от здравната каса. 

Стефко, както го наричат близките и приятелите му, пада от колело, чупи крака си, постъпва в болница, а за лечението му се грижи ортопедът д-р Любомир Божков. След като става ясно, че родителите на пациента му нямат възможност да платят нужните импланти, той прави необходимото, за да се опита да намести счупените кости, гипсира крака и след няколко дни момчето е изписано за домашно лечение. За д-р Божков обаче този случай не приключва с напускането на здравното заведение на Стефко и решава да потърси помощ.

Виждайки каква е перспективата пред младежа, ако не бъде подложен на операцията, д-р Божков търси помощ от Фондацията „Милостиво сърце“ в Добрич и нейния председател Александър Иванов.

Майката на момчето Валентина Иванова е изключително благодарна и признателна за помощта и подкрепата, която е получило нейното семейство в един труден момент. Тя споделя, че е безработна, а със съпруга й изплащат и кредит и наистина са нямали никаква възможност бързо да съберат необходимата сума за операцията на детето си.

След операцията и възстановяването от нея Стефко ще има нужда и от рехабилитация. Добрата новина е, че и тук ще се намеси човек с голямо сърце, който е заявил готовността си да проведе последващото лечение на крака напълно безплатно.

Д-р Божков споделя, че не само лекарите, но и всеки човек би трябвало да търси варианти да сътвори своето малко или голямо добро.

Кои са дарителите на фондацията, благодарение на които хора в затруднено положение получават адекватното лечение, споделя Александър Иванов.

Как продължава тази история чуйте в репортажа на кореспондента на БНР в Добрич Мая Щърбановал:




БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Над 14 хиляди лева на стотинки събраха при последната кампания "Аз вярвам и помагам"

Над 14 хиляди лева на стотинки са събрани по време на последната благотворителна кампания "Аз вярвам и помагам" на 20 април във Варна, отчетоха организаторите. Тогава бяха предадени 26 000 килограма капачки, с парична стойност 19 500 лв. Те са били преведени по официалната банкова сметка на кампанията. "Сумата от 14 066, 24 лв. е на стотинки от всички..

публикувано на 15.05.24 в 10:30

15 май - Международен ден на семейството

15 май е Международният ден на семейството. Денят е учреден през 1993 г. от Генералната Асамблея на ООН и отразява значението, което международната общност отдава на семействата. Международния ден дава възможност за насърчаване на информираността по въпроси, отнасящи се за семейството; и увеличава знанията по социални, икономически и демографски..

публикувано на 15.05.24 в 08:54

Плажната ивица на плаж Кабакум тъне в мръсотия и с две строителни площадки на първа линия

На прага на летния сезон проверяваме състоянието на плажната ивица в местност "Кабакум" във Варна. Какво е състоянието и на инфраструктурата на първа линия дни преди откриването на сезона?  Мръсотия и строителни площадки в двата края на плажа на Кабакум посрещат местни и посетители на иначе един от най-предпочитаните плажове във Варна.  Не липсват и..

публикувано на 15.05.24 в 07:40

Еманюел Макрон препоръча Варна като туристическа дестинация в социална мрежа

Варна бе спомената на първо място сред други градове като Сплит, Рим, Лисабон и Залцбург.  Това става по време на рубриката „отговори на Младите за Европа“ в социалната мрежа, популярна сред млади хора, Инстаграм. Там президентът на Франция коментира любопитни за французите теми, като един от въпросите беше „Коя дестинация бихте ни посъветвали да..

публикувано на 14.05.24 в 17:51

На 19 май жителите на Балчик да се оглеждат за дарове от националната кампания "Зелено четене"

В четвъртото издание на Национална кампания "Зелено четене" Балчик се включва чрез читалище "Васил Левски". На 19 май жителите и гостите на Белия град да се оглеждат за книгодарове, приканва за участие читалищният секретар Елица Стайкова. Петдесет български автори са дарили свои книги, които тя се надява да достигнат до повече хора. Търсете ги на места..

публикувано на 14.05.24 в 17:31

Върнаха в природата три спасени мечета

Успешно върнаха в природата три мечета, останали без майка миналата година. В  рамките на няколко съвместни операции малките Никола, Мишо и Анета бяха  уловени, обгрижени в специализирани центрове у нас и в чужбина.  Спасителни екипи пуснаха мечетата на свобода на внимателно подбрано  място, местообитание на кафяви мечки на територията на..

публикувано на 14.05.24 в 17:25

Благотворителният базар за грамофонни плочи с кауза "Аз вярвам и помагам" с трето издание

На 19 май, неделя, от 11 до 18 ч. на площад "България" във Варна (до статуята "Рибарят и златната рибка") ще се проведе третото издание на базар за грамофонни плочи в подкрепа на благотворителната кампания за събиране на капачки и стотинки "Аз вярвам и помагам". Нейна основна цел е събирането на средства в полза на отделения, в които оцеляването на..

публикувано на 14.05.24 в 16:39