Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Незабравимото лято на Стефан Хаджи-Николов

От много години изложбите на Стефан Хаджи-Николов, в галерия „Арт Маркони”, ознаменуват края на лятото. Тази година той е решил да посвети на варненските си почитатели една феерия от морски импресии, обединени под името "Едно незабравимо лято". Цветната му палитра е изваяла раковини, рапанчета, миди, лодки, загатнати силуети на летните момичета. Всяка от картините му е малък разказ за лятна любов.

"Във Варна се чувствам като у дома си. Преди да дойда в България, си направих една сметка. Това е 23-тата ми изложба тук. От тях 13 са във Варна. От 2017 всяка година правя изложби в "Арт Маркони". И то винаги в края на август и началото на септември. Щастлив съм, защото представям нови картини, виждам приятели и познати от областта на изкуството."

Стефан Хаджи-Николов представя две изложби в България. Втората - „Илюзорно”, е в "Тихото гнездо" в Двореца в Балчик.

"Предизвикателство е всеки път да представя нещо ново. Малко е трудно. Художникът не може да се промени много за една година. И най-известните художници са имали две-три фади, които са продължавали по седем, десет години. Още повече, че и същата публика идва на всяка една изложба. Тази година обаче съм доста по-различен, защото за първи път съм на морска тема. Миди, гларуси, лодки. На повечето картини има морски мотиви."

Малък спомен от всички нас, които нямаме море, продължава представянето на изложбата си Стефан Хаджи-Николов. Защото в Северна Македония море няма.

"Но морето си е море, мидите, пясъкът, птиците навсякъде са същите. Навлязох в морските мотиви и мисля да продължа с тях."

Стефан Хаджи-Николов е роден 1955 г. в Скопие, Северна Македония. Завършва Академия за подготовка на преподаватели по живопис в родния си град. Член на Съюза на художниците на Македония. Носител е на над 15 престижни, национални и международни награди, включително 2015 г. - Национална награда за цялостно творчество „23-ти Октомври” и 2017 г. - Награда на Скопие „13-ти Ноември”.
Повече за изложбата "Едно незабравимо лято" чуйте в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ
Антъни Лерма

Методика за подобряване функциите на ума и тялото въвежда ХамелеON

Методика за подобряване функциите на ума и тялото за възрастни и деца, въвежда в дейностите си варненската младежка организация ХамелеON към Сдружение „Няма невъзможни неща“. Тя се основава на движенията на източните бойни изкуства и помага за подобряване на координацията между лявото и дясното полукълба на мозъка. Нейн създател е Антъни..

публикувано на 26.09.24 в 07:00

Посланикът на Азербайджан: До края на годината се очаква Азербайджан да увеличи доставките на газ към България

Посланикът на Азербайджан в България. Н. Пр. д-р Хюсейн Хюсейнов беше на посещение във Варна. Това е първата визита на дипломата в морската столица. "Още с пристигането си  във Варна останах много впечатлен от морето, от хората, от атмосферата, които правят Варна очарователна. Уникалната архитектура, красотата на морето, хубавото време, което ни..

публикувано на 25.09.24 в 16:45

Павел Г. Веснаков: Историята от филма "Безветрие" е вдъхновена от реалния живот

Филмът "Безветрие" на Павел Г. Веснаков беше представен на фестивала "Златна роза" във Варна. Лентата разказва за син, който се завръща в чужбина, за да продаде апартамента на баща си, защото в имота ще се строи голф игрище. " Героят, за когото разказвам, попада в свят, нов за него... Героят,  накъдето и да се обърне, вижда и усеща едно и също нещо, от..

публикувано на 25.09.24 в 07:00

Травъл блогърите в България с изложба до Слънчевия часовник

Годишната изложба на Асоциацията на собствениците на туристически онлайн медии в България ще бъде открита днес от 18.30 часа до Слънчевия часовник във Варна. Тя е под надслов "България - магнетична и красива" и представя чрез снимки популярни и не толкова известни кътчета, сред които лазурни езера, драматични планини, дълбоки пещери, уединени..

публикувано на 24.09.24 в 08:15

Цветан Момчилов представя новия си албум "Полет"

Варненският музикант Цветан Момчилов продължава да предизвиква сетивата и духа на търсещите слушатели. На 11 септември той издаде новия си албум "Полет" , който съдържа пет композиции и е записан в Концертното и звукозаписно студио на Радио Варна. Използваните инструменти са роял, глас и няколко различни източни перкусионни инструмента, чийто..

публикувано на 23.09.24 в 11:48

Деян Статулов представя книгата "Между два кадъра" в Социалната чайна

42-рият Фестивал на българския игрален филм „Златна роза“ ще се проведе във Варна от 19-и до 26-и септември 2024 г. и ще предложи на публиката разнообразна програма от филми, дискусии, книги, инициативи за млади творци и прожекции на открито.  Основен организатор на събитието е ИА Национален филмов център, съвместно с Министерството на..

публикувано на 22.09.24 в 12:44

Иван Църов: С обявяването на Независимостта България се връща на политическата карта на Европа

С обявяването на Независимостта България се връща на политическата карта на Европа като самостоятелна държава - това каза в интервю за Радио Варна директорът на Регионалния исторически музей във Велико Търново Иван Църов. Той припомни, че Берлинският договор прави Българското княжество васално на Османската империя. Независимостта е плод на множество..

обновено на 22.09.24 в 08:14