Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Богато културно наследство и много боклуци

2
Снимка: Даниела Стойнова

Постоянно се говори как България е туристическа дестинация. Има море, има планини. Обаче се оказва, че рекламата на туристическия ни продукт се ограничава до морските и планинските курорти. Извън тях, останалата част от страната с нейните културни и исторически ценности буквално тъне в мрак. Е, ние си знаем обектите, обаче за чужденците, които искат нещо по-различно от бетонни курорти, те са напълно непознати. Ако не вярвате, следващото интервю е с немската художничка Бригите Хайнтце. Наскоро тя откри първата си самостоятелна изложба във Варна. Впечатлена е от културното и историческото наследство на страната ни, но винаги има едно голямо „Но”.

Как намирате България?

За мен тя е очарователна. И тук идва едно голямо „но” – понякога се разстройвам, защото боклукът във вашата страна е навсякъде. И другото, което ми прави впечатление е, че на хората тук не им се прави бизнес. Последния път се опитах да си купя вино "Мавруд". Исках да ни го изпратят Германия. Бяхме в три винарни и навсякъде ни отказаха. Мотивът им беше, че не се интересуват да ни продадат и да ни го изпратят. Нямаше какво да напрвая, но се сблъсквам с това нежелание на много места. От друга страна културните ценности на България са толкова впечатляващи. Това ме провокира да искам, да се връщам тук отново и отново. Също така установих, че българите са много дружелюбни.
  
Би ли могла средата тук да окаже влияние на вашето изкуство?
  
Напълно е възможно. През 2015 година участвах на един пленер във Велико Търново. Там работих много и дори издадох каталог с всчик мои работи, които създадох там. И смятам, че това място ми оказа много голямо влиание.
  
Според Вас какво й липсва на България, за да се нареди достойно до другите държави от ЕС?
  
Чувам, че при Вас корупцията е много голяма. Това е нещо, което Ви пречи. Самата аз не съм се сблъсквала с нея, а само споделям какво ми казват хората. От друга страна ще е много хубаво, ако улиците и градските пространства се поддържат. В момента изглеждат като изоставени. Преди дни посетихме със съпруга ми Археологическия музей във Варна. Веднага ми направи впечатление, че в залите и коридорите на музея няма нито една пейка или стол, където да поседнеш и да си починеш, при положение, че отделяш повече от час и нещо, за да разгледаш експонатите. Човек се уморява. Който и музей да съм посетила в други страни, навсякъде има пейки. След като разгледахме експозицията, излазохме навън и видяхме, че навсякъде има боклуци. Не можех да повярвам, че на място като това, има толкова много мръсотия. Как е възможно? Това е едната страна - чистотата е много важна. Другата е, че е необходима много по-голяма реклама на тези културни и исторически обекти. Миналата седмица например посетих Свещари. Написах на приятелите ми, че съм видяла тракийската гробница там. Обясних им, че е прекрасна. А те, с учудване ми отговориха – „Кои са траките? И къде се намира това Свещари?” Имате световно наследство и никой не знае за него.
  
Какви места обичате да посещавате, когато идвате в България?
 
Този път не са толкова много. Бяхме в Балчик, посетихме Свещари. Предишните пъти изкарвахме повече време в София, били сме в Пловдив, ходихме до Рила. Не мога да се сетя за имената на другите места, но направихме обиколка на България и бях наистина впечатлена от невероятните културни ценности. Тогава си зададох въпроса, защо всъщност едва една шепа хора знаят за това богаство...
  
Т.е. България може да се превърне в много добра туристическа дестинация?
  
Напълно. След пленера, на който участвах в България, на който бях със съпруга ми, бях на пленер във Финландия. Съпругът ми отново беше с мен. И тогава той възкликна: "Във Финландия няма нищо! Тук всичко е толкова чисто, а няма какво да се посети, какво да се види". В България е наобратно. Смятам, че страната Ви има голям потенциал да развие турзима си.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

80 години от рождението на изследователя на Варненския некропол отбелязват във Варна

През 2024-а се навършват 80 години от рождението на Иван Иванов, изследователят на варненския халколитен некропол и откритото в него най-старо обработено злато в света. По този повод от 18 часа на 1 август – рождената дата на Иван Иванов , в зала „Одесос“ на Варненския археологически музей ще бъде представен юбилейният сборник „Да оставиш..

публикувано на 23.07.24 в 16:49

Осмо издание на фестивала "Сръчко" през август във Варна

Над 50 изложители от цялата страна ще се включат в Осмото издание на фестивала "Сръчко". Той ще се проведе от 2 до 18 август, а шатрите ще бъдат разположени на алеята между комплекс "Морско казино" и сцена "Раковина".  Участие ще вземат занаятчии, грънчари, кожари, текстилни производители, художници, които ще предложат рисувано стъкло, шити играчки,..

публикувано на 23.07.24 в 10:28

Метални топчета произвеждат кислород в дълбините на океаните

Учени обявиха, че са открили "тъмен кислород", който се произвежда в дълбините на океана от бучки метал на дъното и без използването на светлина, съобщава БНР. Около половината от кислорода, който дишаме, идва от океаните. Преди последното откритие обаче се смяташе, че той се произвежда от растения във водата, които фотосинтезират - процес,..

обновено на 23.07.24 в 07:44

23 юли - Международен ден на китовете и делфините

На 23 юли се отбелязва Международния ден на китовете и делфините.  През 1982 г. е приет Мораториум върху търговския улов на китове от Международната китобойна комисия. Празникът се отбелязва от 1986 г., когато Мораториумът започва да се прилага.  В цял свят са недопустими ловът и търговията с китове и делфини, което способства те да се спасят от..

публикувано на 23.07.24 в 07:30

Ден на отворените врати на борда на НИК "Св. св. Кирил и Методий" в петък и събота

Ден на отворените врати на борда на военния научноизследователски кораб НИК 421 „Св. св. Кирил и Методий“.  На 26 юли, петък, от 13 до 17 часа плавателният съд ще бъде базиран на Морска гара-Варна, а на 27 юли, събота, варненци и гости ще могат да го разгледат от 9 до 11 часа. Събитието се организира по случай три години от влизането на..

публикувано на 22.07.24 в 14:46
Делян Илиев, Елена Цанкова и Димитър Георгиев

Благотворително почистване на Морската градина събира пари за солна стая за деца в нужда

„Смет за добро“ - благотворително събитие „Равен старт за всеки“, организират варненският Клуб Ротаракт съвместно с представители на частни фирми и община Варна. Проявата включва почистване на Морската градина и събиране на средства за Центъра за специална образователна подкрепа, съобщиха за Радио Варна Елена Цанкова и Делян Илиев   – двама от..

публикувано на 22.07.24 в 12:50
Хуан Миро, Каталунски пейзаж, сюрреализъм

Лесна работа: По-щастливи през лятото

Месец юли е прекрасен. Иска ми се никога да не свършва. Да има още лято, още приказно море и безкрайни слънчеви дни на плажа. Сигурно не съм сама в това. Та кой не обича да има още от хубавото, да получава повече, да преживява повече радостни мигове? Всъщност, като оставим лятото настрана, по-добре ли е да имаш повече? Да печелиш..

публикувано на 22.07.24 в 12:30