Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Десетокласник от МГ-Варна с медал от 35-ата Международна олимпиада по информатика

| обновено на 04.09.23 в 13:00


Десетокласникът Веселин Маркович от Математическата гимназия "Д-р Петър Берон" във Варна е един от четиримата ученици, спечелили бронзови медали от Международна олимпиада по информатика в Унгария, предаде БГНЕС. 

Веселин Маркович е ученик в 10. клас в МГ-Варна и за първи път е избран в националния отбор по информатика. Той започва да се занимава със състезателна информатика още в 5. клас. Благодарен е на учителката си Юлия Димитрова, която освен, че го е научила, го и мотивира да дава най-доброто от себе си на всяко състезание. На световни състезания досега Веселин е спечелил два сребърни медала от Европейската младежка олимпиада по информатика eJOI, от Romanian Masters in Informatics има завоювани два златни и един бронзов медал, и сребро от Балканиадата. Също така тази година той бе част от националния отбор по математика и спечели бронз от Международната олимпиада.
Най-добрите български ученици по информатика спечелиха четири медала от най-престижното състезание за годината. Четиримата ни гимназисти се конкурираха с 360 състезатели от 90 държави на 35-ото издание на състезанието и завоюваха 4 бронзови отличия, съобщават от Сдружението на олимпийските отбори по природни науки. Турнирът се проведе присъствено в Унгария от 28 август до 4 септември.

Отборът, спечелил бронзовите медали, е в състав: Борис Михов (10 клас, СМГ), Александър Гатев (10 клас, СМГ), Атанас Димитров (12 клас, СМГ) и Веселин Маркович (10 клас, МГ Варна). Техни ръководители са Илиян Йорданов (ИМИ-БАН) и Енчо Мишинев. 

Веднага след награждаването ръководителят Илиян Йорданов коментира: „Достойно представяне на българския отбор на 35-ата Международна олимпиада по информатика (IOI) в Сегед, Унгария. След едно от най-сложните издания на олимпиадата и тежка борба със задачите и условията, сравнително младият ни отбор завоюва 4 бронзови отличия. Поздравления на участниците и всички замесени в тяхната подготовка. Пожелаваме още повече успехи на всички тях, защото този отбор тепърва ще разгъва потенциала си.“

Инициативата за провеждане на Международна олимпиада по информатика е българска. През 1987 г. акад. Благовест Сендов прави предложение на 24-тата генерална конференция на ЮНЕСКО. Като още през 1989 г. се състои първата олимпиада, а България е домакин. Надпреварата се провежда в Правец и първият председател на Международната олимпиада по информатика е акад. Петър Кендеров. Днес състезанието събира участници от над 80 държави.

Атанас Димитров, Борис Михов и Александър Гатев са от Софийската математическа гимназия. 

Атанас Димитров тази година завърши СМГ и това ще му е второто участие в националния отбор. Той се интересува от информатика още от 6 клас. Учителят му Иван Тончев го е вдъхновил да участва в регионалните състезания, където се представя чудесно. Най-престижните отличия, които Атанас печели от световни състезания, са сребърен медал от Международната олимпиада миналата година и златен медал от Балканиадата.

Борис Михов е ученик в 10 клас в СМГ и за първи път е част от старшия национален отбор. Той се интересува от информатика още от 5 клас. В света на програмирането го въвежда учителят му Явор Никифоров, а успехите си в състезанията си дължи на Петър Петров и Илиян Йорданов от школа “Олимпийци”. Борис е многократен медалист от световни състезания, като е участвал на Европейската младежка олимпиада по информатика eJOI, Romanian Masters in Informatics, Балканиадата по информатика, InfO(1)cup и други, като е златен медалист от Жаутиковската олимпиада.

Александър Гатев е ученик в 10 клас в СМГ и за първи път е избран в националния отбор. Той се интересува от състезателна информатика от 5 клас и започва да ходи по турнири. Най-голям принос в развитието му като състезател имат Илиян Йорданов и Петър Петров. На международни турнири Александър печели сребърен медал от Жаутиковската олимпиада, злато от Innopolis Open и сребро от Международен есенен турнир по информатика (IATI). 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Адресите без ток днес

Без ток днес ще са следните адреси в обхвата на дейност на електроразпределителното дружество за регион Варна : ·   На  19.08.2024  г. В периода  09:00  ч. до  16:00  ч. Поради извършване на неотложни ремонтни дейности на съоръженията за доставка на електроенергия , са възможни смущения на електрозахранването в..

публикувано на 19.08.24 в 06:12

Слънчев и горещ понеделник

Днес отново ще е слънчево и горещо. Ще духа слаб, следобед умерен вятър от източна четвърт. Максимални температури между 32° и 37°, по Черноморието от 28° до 31°, за Варна около 30°. Вълнение на морето 2-3 бала. Температура на морската вода от 26° до 29°. Температурите, измерени в 6 часа: във Варна и Русе 21 градуса; Нос..

публикувано на 19.08.24 в 05:57

Жена се е удавила край Бяла

Жена се е удавила в морето край Бяла, Варненска област. Тя е украинска гражданка, дошла с цел туризъм, съобщиха от Областната дирекция на МВР във Варна. Най-вероятната причина за инцидента е силното водно течение, допълват от полицията. Тялото ѝ е било извадено с катер.

публикувано на 18.08.24 в 13:42

Обмислят увеличаване на платната на ГКПП "Дуранкулак"

Има възможности за увеличаване на платната на Граничния контролно-пропускателен пункт „Дуранкулак“. Това каза служебният министър на туризма Евтим Милошев в ефира на Нова телевизия. Той заяви, че това е само идеен план, но са водени разговори с компетентните институции. Милошев подчерта, че Дуранкулак тази година е станало много актуално..

публикувано на 18.08.24 в 10:28

Ден на отворените врати на Фара край Шабла

От 9:30 до 16 часа всеки може да посети най-старият и най-висок фар у нас - този в Шабла. Инициативата се организира от командването на Военноморските сили и общинската администрация в Шабла и е по повод Международния ден на морските фарове - 18 август. Посетителите трябва да носят лични документи за самоличност. Деца под 14..

публикувано на 18.08.24 в 09:34

Почина легендата на френското и световно кино, Ален Делон

На 88 годишна възраст, почина легендата на френското и световно кино, Ален Делон. Легендата на френското кино Ален Делон почина на 88-годишна възраст, съобщиха трите му деца пред АФП в изявление в неделя след битка с влошено здраве. „Ален Фабиен, Анушка, Антъни,  с дълбока скръб съобщават  за смъртта на баща си. Той почина мирно в дома си в Души,..

публикувано на 18.08.24 в 09:16

Времето днес: Жега в страната, около 30 градуса по черноморието

Днес отново ще е слънчево и горещо. Ще духа слаб до умерен югоизточен вятър, по Черноморието от източна четвърт. Максимални температури от 31° до 36°, по Черноморието между 28° и 31°, за Варна около 30°. Вълнение на морето 2-3 бала. Температура на морската вода от 26° до 29°. Деж. синоптик: В. Рафайлова

обновено на 18.08.24 в 07:25