Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ремонтират три училища и една детска градина във Варна

И в четирите учебни заведения новата година ще започне в сегашните сгради

Радио Варна, Варна, ОУ "Добри Чинтулов", 15 септември 2022 г.
Снимка: Ваня Славова

Община Варна е защитила успешно проекти на обща стойност над 16 млн. лв. за основен ремонт и въвеждане на мерки за енергийна ефективност в три училища и една детска градина, съобщиха от пресцентъра на администрацията. Това са ОУ „Йордан Йовков“, ОУ „Св. св. Кирил и Методий“, ОУ „Добри Чинтулов“ и детска градина №17 „Д-р Петър Берон“. На два от обектите предстои да бъдат изградени фотоволтаични електрически централи, които ще гарантират енергийна независимост.

Четирите проекта са класирани за финансиране по процедурата “Модернизация на образователна среда“ по националния план за възстановяване и устойчивост, информираха от дирекция „Европейски и национални програми и проекти“. За обектите предстои провеждане на обществени поръчки и сключване на договори за строително-монтажни работи. От дирекция „Образование и младежки дейности“ уточняват, че в трите училища и детската градина новата учебна година ще започне в сегашните сгради.

В училище „Йордан Йовков“ ще бъдат реализирани енергоспестяващи мерки за постигането на клас „А“ на енергийна ефективност, което включва цялостна подмяна на външната дограма, поставяне на фасадна система с топлоизолация, каменна облицовка и минерална мазилка. Ще бъдат изградени всички елементи за достъпна среда, включително нов асансьор. Предвидено и ново архитектурно–функционално разпределение на сградата, третият етаж ще бъде преустроен за осигуряване на STEM среда. Предвижда се промяна на източника на топлинна енергия от нафта в газ и изграждане на фотоволтаична електрическа централа (ФЕЦ) на покрива.

В ОУ „Св. св. Кирил и Методий“ ще се изпълнят ремонтни дейности учебните стаи, коридорни пространства, ремонт и реновация на санитарните възли, както и мероприятия за създаване на достъпна среда. Предвидено е изграждане на STEM среда. По проекта трябва да бъде поставена топлоизолация, да бъде извършена подмяна на дограма, хидро- и топлоизолация на покривни конструкции, подове и др. Тук също е предвидено изграждане на фотоволтаична електроцентрала (ФЕЦ) за собствено потребление на покрива на основната сграда.

В ОУ „Добри Чинтулов" се предвижда изцяло смяна на външната дограма и топлоизолация, вътрешен ремонт и подмяна на подови настилки, изграждане на STEM среда. Проектът включва още осъществяване на мерки по достъпност, включително изграждане на външен асансьор.

Обновена ще бъде и основната сграда на ДГ №17 „Д-р Петър Берон“. Проектът предвижда поставяне на топлоизолация и подмяна на дограма, хидро- и топлоизолация на покривни конструкции. Ще се изпълнят ремонтни дейности в помещенията, в които се осъществява учебната дейност и в коридорните пространства. Ще се обнови цялата вътрешна ВиК мрежа и електро инсталация, както и системата на отопление включително подмяна на отоплителни тела. Проектът предвижда и осъществяване на мерки по достъпност, включително изграждане на външен асансьор.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Депутатите ще обсъждат дали да има един учебник за всеки предмет

Депутите ще разгледат днес промени в Закона за предучилищното и училищното образование, внесени от БСП. Те предлагат да има един учебник и един учебен комплект за всеки предмет.  Ще се обсъждат и промени в Закона за личната помощ, внесени от партия „Възраждане“, които предлагат да се предоставя лична помощ още преди произнасянето от ТЕЛК на..

публикувано на 08.08.24 в 07:41

Спортист от Аксаково започва днес участието си в Олимпийските игри

Младият спортист Тодор Михалев от Аксаково започва днес участието си в Олимпийските игри в Париж. Той ще се състезава в дисциплината модерен петобой и прави олимпийския си дебют на игрите.  27-годишният състезател ще мери сили в световния елит в диспицплините: плуване, езда, фехтовка, стрелба и бягане. Тодор Михалев започва участието си днес..

публикувано на 08.08.24 в 07:21

Регатата "Кор Кароли" предстои във Варна

Международната ветроходна регата „Кор Кароли“ ще се проведе за 24-та поредна година във Варна. Състезанието започва на 14 август с регистрация на участниците и техническа конференция. Гонките стартират в 10 часа на 15 август във Варненския залив. Награждаването на участниците е предвидено за 19 часа на 18 август.  Регатата е основана през 1992..

публикувано на 08.08.24 в 06:53

Къде няма да има ток на 8 август

Без ток във Варненска област днес: - между 8.30 и 17 ч. в с. Крумово, Горица, част от Суворово, Белоградец, Неофит Рилски, част от Ветрино. - между 9 и 17 ч. във Варна в част от местност Прибой, в местностите Дъбравата, Малко Ю, Студен извор, Траката, Евксиновград,Фатрико дере, както и на ул.13-та, ул. Теодор Траянов, ул. Божидар Божилов, ул. Любен..

публикувано на 08.08.24 в 06:11

Слънце в четвъртък

Днес ще бъде предимно слънчево. Ще духа слаб североизточен вятър, следобед до умерен от източна четвърт. Максималните температури слабо ще се повишат и преобладаващи ще са между 29° и 34°, за Варна 30°. Вълнение на морето 2 бала. Температура на морската вода 26°-27°.

публикувано на 08.08.24 в 06:01

Аспаруховци отново на протест заради отсечените дървета

Протестът срещу отсичането на кедрови дървета във варненския квартал "Аспарухово" продължава и днес, въпреки че пет от тях бяха премахнати рано тази сутрин. Жителите се събраха край оградата, поставена от инвеститора, върху която бяха залепени призивите им: "Съд за всички замесени" и "Кой реши съдбата на аспаруховци?".  Поставиха заграждения около..

публикувано на 07.08.24 в 19:15

В Бургас отбелязаха 145 години от създаването на ВМС

Военнослужещите от военните формирования от състава на Военноморските сили, дислоцирани във Военноморска база - Бургас, тържествено честваха 145 години от създаването на Военноморските сили на Република България. Празникът започна с ритуал по полагане на венци и цветя пред Паметника на моряка в Приморския парк в Бургас. Негов финал беше  концертът  на..

публикувано на 07.08.24 в 17:05