Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ВиК-Балчик: Няма режим на водата за селата в общината, проблеми създава старата система

Снимка: БГНЕС

Няма режим на водата за селата в община Балчик. Има множество проблеми с водоподаването заради старата система. Така отговори началникът на ВиК – Балчик Димитър Николов в отговор на въпроса има ли такъв за селата в общината, провокиран от честото безводие, което мъчи жителите на селата Тригорци, Гурково, Змеево, Дропла, Сенокос и други селища. 

По думите на Димитър Николов, въпрос на време е да се отстрани аварията вътре в село Тригорци. 

Проблемът в селата Дропла и Змеево обаче е по-обширен, коментира той. "Той обхваща освен нашата, и други общини. Отстранили сме всички аварии на територията на нашата община", допълни Николов. 

Според началника на ВиК-Балчик трябва да се кандидатства по проекти от Общината и асоциациите. "ВиК инвестира, доколкото има възможност. При спиране и пускане на водата се получават нови аварии - правим реконструкции на водопроводи, които дефектират. Винаги има какво да се желае, за да се смени голям участък от водопровод. За съжаление е нужно много време. Ще направим всичко възможно да вземем всички мерки, за да няма проблеми с водоподаването", каза още той. 

Подробностите чуйте в звуковия файл:



Проблем номер едно за села от община Балчик продължава да бъде липсата на вода. Старата тръбопроводна мрежа е причина за честите аварии и трябва да се търсят европейски средства за подмяната им. Това коментира и Денчо Попов - кметски наместник на селата Дропла и Змеево. Вчерашният празник на синята слива бе съпътстван от безводие. 

"Проблемите се решават от нашите групи. Водомайсторите, които отговарят за нашия район, са много добри. Аз съм лично в много добри взаимоотношения с тях, но проблемът, който е от Добрич, не може да го решим", допълни Попов. 

Предния ден питейната течност е липсвала и в съседното Змеево.

По думите на Денчо Попов, тръбите са над 50-годишни. "Трябва да играем по европейски програми и проекти изобщо за селата в района. Докато не започнем да сменяме водопроводните тръби, проблемът няма да се реши. Дойде ли налягане след авария, се отваря на друго място", коментира той. 

 Местните се надяват, че ще могат да посрещнат гости за събора на Змеево на 6 септември. В концерта по случай празника ще вземат участие самодейците от местното читалище "Йордан Йовков 1941" и ученици от СУ "Св. Климент Охридски" - Добрич. Началото е в 16 часа на площада.

Подробностите чуйте в звуковия файл:


По публикацията работи: Олга Карова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ
Георги Тахов и фермерът Иван Янъков

Земеделският министър: Всички селскостопански производители, засегнати от пожарите, ще получат подкрепа

Всички селскостопански производители, засегнати от пожарите в района на Воден и в цялата страна, ще получат подкрепа. Това заяви земеделският министър Георги Тахов в Болярово, където се срещна със стопани от района, предаде БНР-Бургас.  До две седмици на базата на констативни протоколи ще бъде ясно какви финансови средства ще са необходими за..

публикувано на 23.07.24 в 17:33

До 2 август се очаква да се възстанови маршрутът на автобусна линия №10

До 2 август се очаква да се възстанови уличната настилка по бул. „Христо  Смирненски“ в участъка от ул. „Прилеп“ до ул. „Карамфил“, включително и маркировката за постоянна организация на движението, съобщиха от Община Варна. Това ще даде възможност за възстановяване на градския транспорт по линия №10.  Такъв ангажимент поеха пред кмета на Варна..

публикувано на 23.07.24 в 16:39

Софийски градски съд: Община Варна никога не е ставала собственик на 29 % от акциите на Пловдивския панаир

Софийският градски съд (СГС) излезе с решение по делото, водено за акциите на Пловдивския панаир. Столичните магистрати определиха за нищожно решението, с което Варненският общински съвет апортира акциите на Общината от Международния панаир в Пловдив в дружеството "Пълдин Туринвест".  Община Варна никога не е ставала собственик на 29 % от акциите..

обновено на 23.07.24 в 16:37

Петима български евродепутати - избрани за председатели и заместник-председатели на комисии

Парламентарните комисии избраха своите председатели и заместник-председатели за мандат от 2,5 години. Петима са българските евродепутати, които заемат тези позиции. Илхан Кючук  бе избран за председател на Комисията по правни въпроси, а  Емил Радев - за неин заместник-председател. Цветелина Пенкова е новият заместник-председател на Комисията по..

публикувано на 23.07.24 в 16:24

16 случая на морбили са регистрирани в две варненски села

16 случая на морбили са регистрирани във варненските села Блъсково и Синдел преди седмица, като за цялата страна случаите са само два. Това съобщи за Радио Варна доктор Ана Баева, началник отдел „Противоепидемичен контрол“ в РЗИ-Варна. Цифрата е сериозна, като се има предвид, че заболяването е силно заразно, допълни д-р Баева. Три от..

публикувано на 23.07.24 в 16:07

В Балчик започна раздаването на 6 500 домови табели

Малко над 250 са раздадените домови табели от общо близо 6 500, изработени по проект за град Балчик и вилната зона. Табелите с номерацията за всеки дом са с размер 18 на 18 см, изработени са от метални плоскости и имат нужните отвори, за да бъдат лесно монтирани на ограда или входна врата. Всеки собственик на имот може да посети Информационния център в..

публикувано на 23.07.24 в 14:47

82 години от гибелта на Вапцаров отбелязаха във Варна

82 години от гибелта на Никола Вапцаров бе отбелязана днес във Висшето военноморско училище във Варна.  Церемонията се състоя пред паметника на поета в Морското училище.  "Името на Вапцаров традиционно се свързва с вярата. Ние, завършилите Морското училище във Варна, продължаваме да пазим ревностно вапцаровото наследство. Именно..

публикувано на 23.07.24 в 14:35