Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Диан Драганов: Промените в Закона за движение по пътищата се правят на парче

Общините да имат по-голяма ангажираност в пътната безопасност и събираемостта на глобите на нарушителите. Това предвиждат промени в Закона за движение по пътищата, които бяха гласувани на първо четене в Народното събрание. След като нарушителят бъде засечен от пътна камера, информацията ще се изпраща до КАТ, а издадените наказателни постановления ще се предоставят на общините. Експертът по пътна безопасност Диан Драганов припомни, че в момента има невръчени над половин милион наказателни постановления.

"С нововъведенията идеята е държавата да има възможността да налага повече наказателни постановления - с цел да се повиши превенцията. Предлага се 70 % от сумите, събрани от наказателни постановления, да се връщат към бюджетите на общините... В тази промяна аз виждам най-голяма възможност - в ръцете на всички общини сега е те да създадат градски мобилни центрове с мрежи от камери, които да се борят с нарушителите. След това законодателят дава възможност самите общини да допълват бюджета си със средства, които могат да използват с войната по пътищата", коментира Драганов. 

Той изрази надежда, че Община Варна ще се възползва от възможността да възстанови работата на всички камери по светофарите в морската столица. "Усещам като гражданин на България, че малко на парче се правят тези промени. Ако заговорим за ограниченията на новите шофьори и предложението да им се забрани да шофират между 22 ч. и 6 часа сутринта, аз не виждам как младият шофьор ще придобие навиците на добрия водач, като му се налага чак след една година да започне да се учи на особеностите на нощното шофиране", допълни Драганов. 

Диан Драганов призова да бъде създаден изцяло нов Закон за движение по пътищата. "За 21 години светът е коренно различен, автомобилите са коренно различни. Може би инфраструктурата ни, за съжаление, е същата", каза още той. 

По-скоро удобство за водачите ще бъде решението за премахване на стикерите от предното стъкло, коментира още Драганов. "Не виждам с какво ще допринесе това за пътната безопасност. Не е това мярката, която ще ни спаси от войната по пътищата. По-скоро трябва да се обърне внимание на превенцията", допълни той. 

Цялото интервю с Диан Драганов чуйте в прикачения звуков файл:


По публикацията работиха: Иван Барбов, Олга Карова
ВИЖТЕ ОЩЕ

Историкът Борислав Дряновски: На първо място в живота си съм следвал любовта към родния край и семейството

На светлата дата на Освобождението на България от турско робство Държавният архив във Варна отбелязва и 80 години от рождението на Борислав Дряновски . В чест на дългогодишния директор на Архива, работил там повече от 40 години, историк и автор на редица предавания в Радио Варна, е подредена документална изложба. Тя   ще бъде открита от 16 часа..

публикувано на 03.03.24 в 09:05

Премиера на "Българи от старо време" на 1 и 2 март във Варна

На 1 и 2 март ще бъде премиерата на спектакъла "Българи от старо време" във Варна. Мястото е Държавната опера, а часът - 19.  Режисурата на оперетата от Асен Карастоянов е поверена на Николай Априлов. В ролята на Дядо Либен ще видим Иво Танев, а в Хаджи Генчо ще се превъплъти Владислав Карамфилов - Въргала.  "Българи от старо време" е четвъртата..

публикувано на 29.02.24 в 08:05

В очакване на 20-ото издание на Европейския музикален фестивал във Варна

Предстои 20-ото издание на Европейския музикален фестивал във Варна, утвърдил се като устойчиво културно събитие в града.  За изминалите две десетилетия на сцената на фестивала са представени над 120 концертни проекта в богат стилов и жанров диапазон. Изявявали са се индивидуални изпълнители и формации от над 20 страни от Европа и света. През..

публикувано на 28.02.24 в 08:35

Случаите на кибертормоз над деца в България са намалели през последната година

С малко над 7% са намалели случаите на тормоз над деца в киберпространството през миналата година. Така за първи път по този показател, България е под средния процент за страните членки в Евопейския съюз , показва съвместно проучване на Държавна агенция „Закрила на детето“ и Българската академия за сигурност. Нейният председател..

публикувано на 27.02.24 в 08:58

Туроператори: Изискването на ЕС авансовото плащане за почивките да не е повече от 25% ще ни доведе до фалит

Нова европейска директива предвижда ограничаване до 25 % на авансовите плащания на пакетните пътувания за почивки и екскурзии.  Тази промяна не се прие добре от страна на туристическия бранш, който излезе със становище, адресирано и до министъра на туризма.  Много моменти в директивата не отговарят на изискванията на туроператорите, коментира за Радио..

публикувано на 27.02.24 в 08:30

Хидробиолог: ВЕИ в морето не е възможно на по-малко от 2-3 километра от брега

Предстои да бъдат определени защитени територии в морето и крайбрежните зони, които да влязат в "Натура 2000". Засега те все още нямат статут на защитена територия, тип резерват, където има някакъв регламент. В другите европейски морета вече има такива, за нашето е в процес на изготвяне. Очаква се този регламент също да повлияе при допускането на..

публикувано на 26.02.24 в 08:15

Axel Rudi Pell (AXEL RUDI PELL, екс-STEELER): Когато си лидер на група, си виновен за всичко

Интервю с Axel Rudi Pell (AXEL RUDI PELL, екс-STEELER) Докато чакаме нова музика от Axel Rudi Pell, неговата супергрупа запълни времето между двата диска с оригинална продукция, със сборен албум от балади. В шестото подобно творение освен оригинален материал и инструментали, присъстват и няколко кавъра – на Paul Anka, Tony Carey, Screamin' Jay..

публикувано на 26.02.24 в 08:00