Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Проф. Виолета Йотова: Калориите в една бисквитка са колкото във филия и половина хляб

Проф. Виолета Йотова
Снимка: Д. Дончева

Затлъстяването е заболяване, което води до други сериозни заболявания, затова не трябва да го приемаме като няколко килограма повече, които лесно могат да бъдат свалени. Нито при децата, нито при възрастните. Трябва да забравим и остарелите разбирания, че „щом детето е пълничко, значи е здраво“. Медиците допускат подобно оправдание само при децата до 6-7 години заради по-силния имунитет при по-пълни деца. След тази възраст ефектът е обратен.

Така започна разговорът ми с проф. Виолета Йотова, детски ендокринолог и завеждащ „Педиатрия“ в УМБАЛ „Света Марина“ във Варна.

Затлъстяването засяга 27 системи и органи в човешкото тяло още в детска възраст. Това води до многопластово нарушение в здравето на децата и най-драстичния пример е увеличаване на инфекциозните заболявания. Увеличават се и раковите заболявания.

Съвременната световна медицина отдавна алармира за проблема със затлъстяването, който днес е разпространен във всички държави. И има обяснение – средата на миналия век и бумът на технологиите. Днес вече не се качваме по стълби, а ползваме асансьори и ескалатори. Не отиваме пеша до работа, а с кола или градски транспорт. Водим децата си на училище с кола, дори и когато живеем съвсем близо до училището, където детето учи. И най-лошото е, че в много от случаите просто нямаме избор, казва проф. Йотова. Но пък ние сме тези, които „държат дистанционното“ и сме отговорни както за собственото си здраве, така и за здравето на децата ни.

И още:

„Не можем да пренебрегнем факта, че български и изобщо балкански манталитет е, че детето трябва само да учи. То не се приучава на никакъв труд. И съответно като не се труди въобще, много от децата въобще не учат, с изключение на един малък процент. Детето не си оправя леглото, не си мие и чисти обувките, не ходи до магазина – нищо не прави.  От малко то само иска и много говори, защото вече експозицията на информационни канали е много голяма. Това обърква родителите и те забързани в своето ежедневие, решаващи, че могат виртуално да отглеждат дете, т.е. да не общуват с него, което е задължително за да израсне един нормален човек, предпочитат да дадат пари, да доставят храна и така да утешат детето. А стимулирането с храна за успехи е едно от най-честите неща, които виждаме. Моля ви, хора, разберете – яденето е за да живеем, да оцелеем! Не е начин да бъдем наградени.

Друг сериозен проблем е, че когато родителите дават пари на детето много често не контролират нещата, които то ще си купи и колко пари ще изхарчи. Когато е малко най-често детето дава парите за храна, но когато порасне и вече е свикнало неспечелени пари безконтролно да харчи, тогава ще ги изпие, изпуши или обърне на райски газ, каза още проф. Йотова.

България е трета в света по висок ръст на затлъстяване при децата, сочат данните за миналата година. На първо място е Гърция.

Целия разговор с проф. Виолета Йотова чуйте в прикачения звуков файл:


БНР подкасти:

ВИЖТЕ ОЩЕ
доц. д-р Цветелина Тотомирова - ендокринолог, ВМА - София

Доц. д-р Цветелина Тотомирова: Замърсяването на въздуха оказва въздействие върху целия ни организъм

Над 40 лекари от цялата страна участват в Лекарската мрежа "Въздух за здраве". Специалистите са от различни области на медицината и съвместно работят за подобряването на качеството на въздуха в страната. Чрез включването в дебата за чист въздух, лекарите целят подобряване на общественото здраве, изграждането на устойчива икономика и подобряване на..

публикувано на 04.10.23 в 15:20
Калин Славов

Калин Славов: Бизнесът трябва да докаже, че управлява прозрачно публични средства

Калин Славов е юрист, изпълнителен директор на Асоциация "Прозрачност без граници", която е част от от инициативата за интегритет Integrity Initiative, Тhird Funding Round 2018 под егидата на EBRD. -   В контекста на предизборната обстановка, в която се намираме,   коментираме купения, корпоративния, зависимия вот, а той е пряко свързан..

публикувано на 04.10.23 в 08:18

Меглена Караламбова: Варна в края на 60-те може да се опише с една дума и тя е "светлина"

41-вото издание на фестивала за българско кино "Златна роза" приключи, но образът от плаката на събитието остава в съзнанието ни заедно с всички филми от конкурсната програма.  Тази година визията на фестивала "Златна роза" бе вдъхновена от 80-годишния юбилей на актрисата Меглена Караламбова. Нейният талант и чар видяхме в плаката на събитието, който е..

публикувано на 03.10.23 в 08:30

Гергана Пенева: Във всяка глътка крафт бира има специално настроение

Първият фестивал на крафт бирата се провежда във Варна. От 28 септември до 8 октомври на площада до Община Варна продукцията си  представят над 12 български пивоварни и могат да бъдат опитани над 60 вида бира. Целта на Craft Beer Festival Varna е подпомагането на малките български пивоварни, популяризирането на техните собствени и..

публикувано на 02.10.23 в 08:00
Нина Йорданова

Кога да потърсим помощ от логопед?

Все повече деца у нас имат говорни нарушения. Необходимост от логопед вече има дори и при децата, които се развиват в норма. Малчуганите с подобен тип нарушения могат да имат затруднения още от ранна възраст, съответно да се демотивират и да изпитват трудност при социализация с връстниците им. Тези проблеми могат да бъдат коригирани чрез..

публикувано на 30.09.23 в 07:35
Доц. Владимир Досев

Езикова справка: кмет или градоначалник?

Близо месец от началото на предизборната кампания до местните избори все по-често ще се използва думата кмет. За да избегнат честата й употреба, мнозина употребяват като синоним думата градоначалник. Езиковедите са категорични, че това е голяма грешка. Откъде идва объркването?   Доц. Владимир Досев, ръководител на катедра „Езиково обучение..

обновено на 29.09.23 в 20:51

Devon Graves (PSYCHOTIC WALTZ, DEADSOUL TRIBE): "Често красотата се съдържа в тъжната страна на музиката"

Интервю с Devon Graves (PSYCHOTIC WALTZ, DEADSOUL TRIBE) PSYCHOTIC WALTZ и DEADSOUL TRIBE – две банди от метъл сцената, които се развиват в различни стилови посоки, но обединяващата фигура между тях е Devon Graves. Композиторът и вокалист ще направи самостоятелен акустичен концерт в София в клуб „Live&Loud” на 7 октомври. Съпорт ще бъде Tony..

публикувано на 29.09.23 в 20:50