Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Телерик Академия отвори приема за безплатни обучения във Варна по IT и за тази учебна година

Ученици от 3-12 клас могат да кандидатстват онлайн до 5-ти октомври

Започна приемът за безплатно обучение по програмиране и дигитални умения за ученици от 3-ти до 12 клас към най-голямата учебна платформа у нас, Училищната Телерик Академия.

Кандидатстването е отворено онлайн през сайта на академията за школите продължава до 5 октомври, за него не се изискват предишни IT познания, каза за Радио Варна изпълнителният директор Петър Шарков.

Училищната Телерик академия подготвя деца и младежи за професиите на бъдещето, но и за безопасното им дигитално присъствие вече 13-та поредна година – от 2010 г. До момента през школите, които тази година ще са около 100 в 40 града на страната, са преминали над 20 хил. ученици. От тях около 30 на сто се връщат в следващи курсове и обучения или продължават развитието си в IT, поясни Шарков.

Четири школи във Варна и три в Добрич ще има тази учебна година.

Щастлив съм, че с пълни сили продължаваме да подготвяме следващите поколения за дигиталното бъдеще. От 2017 г. насам в Училищна Телерик Академия открихме 630 школи, достигнахме до 50 населени места и приехме над 14,000 ученици. През тези години научихме, че учениците имат различни интереси в сферата на технологиите и учителите имат нужда от съвременни учебни материали. От своя страна училищата се стремят да осигуряват допълнителни занимания, с които да ангажират и засилят интереса на учениците, поясни Шарков.

Повече за насочеността на школите, къде е мястото на AI в образованието на децата и предизвикателствата, може да чуете в интервюто с Петър Шарков.


И още:

Учениците в 3-4 клас могат да вземат участие в школa по „Дигитални науки“. В нея децата ще подобрят дигиталните си умения и ще се запознаят със света на технологиите. 

Обученията за 5-7 клас развиват ключови дигитални умения, а учениците могат да изберат програмата „Разработка на игри“.

Обученията за 8-11 клас подпомагат кариерната ориентация на учениците и тяхната последваща професионална реализация, чрез практическа насоченост и модерна програма. Те могат да участват в една от двете програми – „Дигитални науки“ и „Уеб програмиране“.

Обученията за 12 клас ще се провеждат в онлайн формат и ученици от цялата страна могат да кандидатстват за една от двете програми – „Разработка на игри“ и „Уеб програмиране“.


БНР подкасти:

ВИЖТЕ ОЩЕ

Лесна работа: Когато си мотивиран

Наскоро наблюдавах интересна гледка. Две деца в парка, увлечени в своите си детски разговори и теми. Родителите седяха наблизо, без да вземат участие в оживената дискусия. Дори май съвсем не й обръщаха внимание. Така е. Всеки с личното си пространство и със съответните интереси. Относно последното, някак естествено разговорът стигна до..

обновено на 02.10.23 в 16:43

Над 3 200 варненски първокласници се включиха в кампанията "Безопасни улици"

Над 3 200 първокласници от Варна се включиха в кампанията "Безопасни улици", провела се между 25 и 29 септември. Те получиха бележник  „Спазваме правилата заедно“, светлоотразителна гривна и книгоразделител с послание „Аз внимавам на пътя“. В девет от варненските училища за децата бяха организирани беседи, както и различни демонстрации от Детска..

обновено на 02.10.23 в 16:35

Котаракът Румен се кандидатира за кмеД на България

Устремно влязохме в поредната предизборна кампания. Този път за кметове и общински съветници. Един кандидат сред тях, обаче, се откроява много ярко. Той се кандидатира за кмеД на България. В този материал му даваме трибуна напълно безплатно. Като по този начин част от екипа подкрепя кандидатурата му, но го правим по завоалиран начин, за да не ни..

публикувано на 02.10.23 в 16:00

Над 750 първокурсници прекрачиха прага на Морско училище

Над 750 първокурсници редовно и задочно обучение, от които 95 чужденци и 42-ма курсанти, започват новата учебна година във Висшето военноморско училище „Никола Вaпцаров“ във Варна. Това съобщи по време на официалната церемония по откриването на новата учебна година флотилен адмирал проф. д-р Боян Медникаров, който поздрави новото попълнение във..

публикувано на 02.10.23 в 14:06

БНР представя нова версия на знаковата песен "Притури се планината"

Гледайте в Youtube канала на Бинар и всички социални мрежи на БНР първия музикален видеоклип на Радиото!  50 години след първия запис на „Притури се планината“, емблематичната народна песен се завръща у дома с нов аранжимент, нова визия и в изпълнение на Детския хор, Симфоничния оркестър и Оркестъра за народна музика на БНР. Бъдете част от това..

обновено на 02.10.23 в 11:04

"Варна играе" на 7 октомври

"Варна играе" - част от инициативата "България играе", ще се проведе на 7 октомври в морската столица. Шестото издание на събитието започва от 10.30 часа и ще продължи до 15 часа в съботния ден. Мястото - районът около Раковината в Морската градина.  Спортни игри и ретро адаптации са подбрали организаторите. Деца и възрастни ще могат да се включат..

обновено на 02.10.23 в 08:43

Възстановяват Географската площадка в Шабла

Предстои възстановяването на Географската площадка в двора на Средното училище „Асен Златаров“ в Шабла.  Това каза за Радио Варна Нели Райчева, главен експерт по образованието в местната администрация.  С години географската площадка стои занемарена и изоставена. И става опасна. Чуйте подробности от репортажа на Мартин Николов:..

публикувано на 01.10.23 в 13:01