Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Сия Папазова на 80: Много е хубаво да си жив на този свят! Да си жив и да те има!

Театралният критик и един от създателите на Детско-юношеския театър "Златното ключе" във Варна Сия Папазова, автор на книги, бивш драматург в театрите в Стара Загора и Варна, ярка творческа фигура в историята на Варненския драматичен театър, навърши 80 години. Десетки нейни приятели, представители на институции, на културни институти от целия град, отбелязаха щастливото събитие в двора на Общинския детски комплекс, където тя провежда занятията с учениците от ДЮТ "Златното ключе". Кметът на Варна Иван Портних й връчи златна реплика на един от експонатите на Варненското златно съкровище. 

"Много е хубаво да си жив на този свят", подчерта в интервю за предаването "Гравитация нула" Сия Папазова. С нея разговаря Даниела Стойнова, с която са приятелки и колеги от Общинския съвет във Варна - мандати 1991-1995 и 1995-1999 година.


Много или малко са 80 обиколки около Слънцето?

Много хубаво е да си жив на този свят. Да си жив и да те има! Като те има, ти носиш със себе си спомена за всички прекрасни хора, които са живели около теб. Аз си мисля, че съдбата нарочно е решила някои да стоим по-дълго на тази земя, за да помним нашите прекрасни колеги от варненския театър... Всичко това са едни натрупвания, едни пластове, които правят личността умна, знаеща, можеща, и ако прибавим и здраве, и можене - от това по-красиво, по-хубаво, няма!

Вярно ли е, че когато човек работи с млади хора, както Вие, винаги остава млад по дух? Те Ви дават сили непрекъснато да вървите напред. Може да се каже, че Вие сте отгледали един град актьори и режисьори.

Това се дължи на моето поколение. Ние сме едно много силно поколение! Много знаещи, можещи. На малкия ни пръст не могат да застанат следващите поколения. Ние имахме прекрасни учители в гимназията, прекрасни преподаватели в университетите, имаше страст по науката, по познанието... Едно масово устремяване към това да знаем, колкото може повече. Това правеше нашето поколение много нужно, много потребно. Сега аз тъгувам за младите хора, че те една стотна не знаят от това, което ние знаем...

Обаче сред тях има таланти. Имат ли характер обаче?

Талантливите хора извират непрекъснато. Особено талантливите българи, особено младите хора в областта на театъра! Под Варна са пластовете на Древния Рим, под тия пластове са пластовете на древния град-колония Одесос, под нас са театрите им, под нас е Театърът. И когато Аспарух е довел тук конницата, той като че ли я е довел в лоното - там, където се е правел театър. Може би това е причината ние, които живеем в този град, над тези артефакти, да имаме толкова млади, талантливи хора в областта на театъра! 

Каква е мечтата Ви за бъдещето?

Аз не съм мечтателна особа, не се разнежвам. По-скоро целеполагам. По-скоро строя планове за бъдещето. Аз продължавам да строя планове за бъдещето, защото бъдещето е нещо, което е в нас. 

А в личен план?

В личен план очаквам сватбите на моите внуци. Очаквам правнуците... Ние сме един род, едно потекло, което започва от Богориди, преди това - от Софроний Врачански, и аз искам да продължи да го има!

Какво е мотото на този Ваш род?

Да бъдем! Да ни има! Духовно! 

Цялото интервю със Сия Папазова може да чуете в прикачения звуков файл: 

По публикацията работи: Олга Карова

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ
доц. д-р Цветелина Тотомирова - ендокринолог, ВМА - София

Доц. д-р Цветелина Тотомирова: Замърсяването на въздуха оказва въздействие върху целия ни организъм

Над 40 лекари от цялата страна участват в Лекарската мрежа "Въздух за здраве". Специалистите са от различни области на медицината и съвместно работят за подобряването на качеството на въздуха в страната. Чрез включването в дебата за чист въздух, лекарите целят подобряване на общественото здраве, изграждането на устойчива икономика и подобряване на..

публикувано на 04.10.23 в 15:20
Калин Славов

Калин Славов: Бизнесът трябва да докаже, че управлява прозрачно публични средства

Калин Славов е юрист, изпълнителен директор на Асоциация "Прозрачност без граници", която е част от от инициативата за интегритет Integrity Initiative, Тhird Funding Round 2018 под егидата на EBRD. -   В контекста на предизборната обстановка, в която се намираме,   коментираме купения, корпоративния, зависимия вот, а той е пряко свързан..

публикувано на 04.10.23 в 08:18

Меглена Караламбова: Варна в края на 60-те може да се опише с една дума и тя е "светлина"

41-вото издание на фестивала за българско кино "Златна роза" приключи, но образът от плаката на събитието остава в съзнанието ни заедно с всички филми от конкурсната програма.  Тази година визията на фестивала "Златна роза" бе вдъхновена от 80-годишния юбилей на актрисата Меглена Караламбова. Нейният талант и чар видяхме в плаката на събитието, който е..

публикувано на 03.10.23 в 08:30

Гергана Пенева: Във всяка глътка крафт бира има специално настроение

Първият фестивал на крафт бирата се провежда във Варна. От 28 септември до 8 октомври на площада до Община Варна продукцията си  представят над 12 български пивоварни и могат да бъдат опитани над 60 вида бира. Целта на Craft Beer Festival Varna е подпомагането на малките български пивоварни, популяризирането на техните собствени и..

публикувано на 02.10.23 в 08:00
Нина Йорданова

Кога да потърсим помощ от логопед?

Все повече деца у нас имат говорни нарушения. Необходимост от логопед вече има дори и при децата, които се развиват в норма. Малчуганите с подобен тип нарушения могат да имат затруднения още от ранна възраст, съответно да се демотивират и да изпитват трудност при социализация с връстниците им. Тези проблеми могат да бъдат коригирани чрез..

публикувано на 30.09.23 в 07:35
Доц. Владимир Досев

Езикова справка: кмет или градоначалник?

Близо месец от началото на предизборната кампания до местните избори все по-често ще се използва думата кмет. За да избегнат честата й употреба, мнозина употребяват като синоним думата градоначалник. Езиковедите са категорични, че това е голяма грешка. Откъде идва объркването?   Доц. Владимир Досев, ръководител на катедра „Езиково обучение..

обновено на 29.09.23 в 20:51

Devon Graves (PSYCHOTIC WALTZ, DEADSOUL TRIBE): "Често красотата се съдържа в тъжната страна на музиката"

Интервю с Devon Graves (PSYCHOTIC WALTZ, DEADSOUL TRIBE) PSYCHOTIC WALTZ и DEADSOUL TRIBE – две банди от метъл сцената, които се развиват в различни стилови посоки, но обединяващата фигура между тях е Devon Graves. Композиторът и вокалист ще направи самостоятелен акустичен концерт в София в клуб „Live&Loud” на 7 октомври. Съпорт ще бъде Tony..

публикувано на 29.09.23 в 20:50