Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Сия Папазова на 80: Много е хубаво да си жив на този свят! Да си жив и да те има!

Театралният критик и един от създателите на Детско-юношеския театър "Златното ключе" във Варна Сия Папазова, автор на книги, бивш драматург в театрите в Стара Загора и Варна, ярка творческа фигура в историята на Варненския драматичен театър, навърши 80 години. Десетки нейни приятели, представители на институции, на културни институти от целия град, отбелязаха щастливото събитие в двора на Общинския детски комплекс, където тя провежда занятията с учениците от ДЮТ "Златното ключе". Кметът на Варна Иван Портних й връчи златна реплика на един от експонатите на Варненското златно съкровище. 

"Много е хубаво да си жив на този свят", подчерта в интервю за предаването "Гравитация нула" Сия Папазова. С нея разговаря Даниела Стойнова, с която са приятелки и колеги от Общинския съвет във Варна - мандати 1991-1995 и 1995-1999 година.


Много или малко са 80 обиколки около Слънцето?

Много хубаво е да си жив на този свят. Да си жив и да те има! Като те има, ти носиш със себе си спомена за всички прекрасни хора, които са живели около теб. Аз си мисля, че съдбата нарочно е решила някои да стоим по-дълго на тази земя, за да помним нашите прекрасни колеги от варненския театър... Всичко това са едни натрупвания, едни пластове, които правят личността умна, знаеща, можеща, и ако прибавим и здраве, и можене - от това по-красиво, по-хубаво, няма!

Вярно ли е, че когато човек работи с млади хора, както Вие, винаги остава млад по дух? Те Ви дават сили непрекъснато да вървите напред. Може да се каже, че Вие сте отгледали един град актьори и режисьори.

Това се дължи на моето поколение. Ние сме едно много силно поколение! Много знаещи, можещи. На малкия ни пръст не могат да застанат следващите поколения. Ние имахме прекрасни учители в гимназията, прекрасни преподаватели в университетите, имаше страст по науката, по познанието... Едно масово устремяване към това да знаем, колкото може повече. Това правеше нашето поколение много нужно, много потребно. Сега аз тъгувам за младите хора, че те една стотна не знаят от това, което ние знаем...

Обаче сред тях има таланти. Имат ли характер обаче?

Талантливите хора извират непрекъснато. Особено талантливите българи, особено младите хора в областта на театъра! Под Варна са пластовете на Древния Рим, под тия пластове са пластовете на древния град-колония Одесос, под нас са театрите им, под нас е Театърът. И когато Аспарух е довел тук конницата, той като че ли я е довел в лоното - там, където се е правел театър. Може би това е причината ние, които живеем в този град, над тези артефакти, да имаме толкова млади, талантливи хора в областта на театъра! 

Каква е мечтата Ви за бъдещето?

Аз не съм мечтателна особа, не се разнежвам. По-скоро целеполагам. По-скоро строя планове за бъдещето. Аз продължавам да строя планове за бъдещето, защото бъдещето е нещо, което е в нас. 

А в личен план?

В личен план очаквам сватбите на моите внуци. Очаквам правнуците... Ние сме един род, едно потекло, което започва от Богориди, преди това - от Софроний Врачански, и аз искам да продължи да го има!

Какво е мотото на този Ваш род?

Да бъдем! Да ни има! Духовно! 

Цялото интервю със Сия Папазова може да чуете в прикачения звуков файл: 

По публикацията работи: Олга Карова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ
Зеница Филипова

Зеница Филипова: Бог ще посочи правилния духовен водач на България!

Зеница Филипова работи в храма "Свети Атанасий" във Варна. Тя е от първия випуск жени богослови, тогава ректор  на духовната академия е бил патриарх Неофит. Нейни състуденти са митрополитите Николай и Наум.  По професия е учител, филолог, но на 40 години решава да се посвети на богословието и на служението на Бог. Надява се коментарите за..

публикувано на 29.06.24 в 12:25

„СИГНАЛ Symphonic“ с премиера във Варна

Група Сигнал представя за първи път във Варна програмата „СИГНАЛ Symphonic“ заедно с Русенска филхармония .  Проектът бе представен с грандиозен успех в Зала 1 на НДК в края на миналата година по повод творческия юбилей на бандата и включва най-големите  ѝ  хитове в нов и различен вариант. Повече за предстоящото събитие може да чуете в прикачения..

публикувано на 28.06.24 в 08:10
Петър Ганев

Петър Ганев: Важно е дали чисто политически запазваме курса към еврозоната

Европейската комисията смята, че България не изпълнява условията за приемане на еврото по отношение на ценовата стабилност - това гласи доклад на комисията за конвергенцията на страните-членки, които предстои да въведат единната валута. Предвид оценката в доклада, страната ни няма как да въведе единната валута в началото на следващата година.  В..

публикувано на 27.06.24 в 09:25

Явор Гърдев ще снима игрален филм по "Ян Бибиян"

Явор Гърдев ще снима игрален филм по "Ян Бибиян". "Това е мое желание отпреди няколко години. Харесвам романа на Елин Пелин, защото дава много интерпретативни възможности. Сценарият на филма ще е заедно със Захари Карабашлиев - инициатор на проекта", съобщи за Радио Варна режисьорът Явор Гърдев.  Проектът има частично финансиране от Националния филмов..

публикувано на 27.06.24 в 08:10
Георги Тошев

Георги Тошев за Татяна Лолова: Тя беше човек, избрал да бъде от страната на светлината

Във философията на Татяна Лолова, в нейния начин на мислене, открих много подходящи парченца живот, чрез които съм си помагал в трудни ситуации. Това каза в интервю за Радио Варна журналистът Георги Тошев. Във Варна той беше водещ на вечер, посветена на голямата ни актриса, под надслов "Празнуваме Татяна Лолова". Събитието бе в рамките на театралния..

публикувано на 26.06.24 в 08:25

Robin McAuley (MICHAEL SCHENKER FEST, BLACK SWAN, екс-MSG): Винаги трябва да си професионалист

Интервю с Robin McAuley (MICHAEL SCHENKER FEST, BLACK SWAN, екс-MSG) В   края на тази седмица на 30 юни срещу 1 юли на много места в страната ще бъде посрещнат единственият и неповторим Джулай морнинг. На Камен бряг по традиция също ще има концерт. Тази година там ще бъдат и ERIDAN с вокалиста на Michael Schenker и BLACK SWAN Robin..

публикувано на 26.06.24 в 08:05

Художникът Анатолий Станкулов: Там, някъде зад всички проблеми, ни чака морето

„ Там някъде зад къщите е морето“ – така се нарича изложба живопис , с която художникът Анатолий Станкулов гостува в  Художествената галерия на Балчик. Тя ще продължи до 3 юли. Тя съдържа картини от два негови цикъла „Бряг“ и „Там, някъде зад къщите, е морето“. Общо 36 живописни платна на автора, който е със завидна биография – над 600 участия в..

публикувано на 25.06.24 в 08:15