Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пчелар: Българска земеделска продукция не се търси на световните пазари

| обновено на 20.09.23 в 12:58
Снимка: Pixabay

Десетки хора от цялата страна се събраха днес на протест пред Министерството на земеделието с искане за спиране на вноса на мед от Украйна и трети страни.

На този етап браншовици от сдружение "Свободни пчелари" няма да се включват към общото недоволство.

Българска земеделска продукция не се търси на световните пазари. Нашата продукция не покрива стандартите на Европейския съюз. Едни и същи семена се сеят и в България и Украйна, но се осъществява различен контрол. Това мнение изрази Ясен Янев от сдружението.

Пчелният мед е крайният продукт от земеделието, ако той не е с добро качество, какво да очакваме тогава изобщо от земеделието, зададе риторичен въпрос той.

Той посочи, че цената на меда в момента е много ниска. Медът не се прави от морска вода, а зависи от земеделските култури, които се сеят. Ако има нещо нередно с тях, няма как да очакваме цената да е друга, подчерта Янев, като намекна за въздействието на пестицидите, следи, от които се намират и в меда.

Има много некоректни земеделци, които създават предпоставка да не се търси българското, категоричен е той. Пестицидите не идват от Украйна, а от българските земеделци, допълни Янев.

По думите му у нас има 42 дерогации от забраната за използването на определени пестициди в рамките на Европейския съюз. Той определи това, като престъпление срещу целия народ. 

Според него има и друг проблем с качеството. Българите отдавна са забравили традиционните вкусови качества на много от продуктите, подчерта пчеларят и като доказателство за думите си той посочи големия наплив към Турция за стоки от там. "Навремето се редяха на опашки в Турция за дънки, а сега за хранителни продукти", направи сравнение Янев. Пчеларят изказа убеждението си, че имаме много добри български сортове, но много от производители използват семена от други страни и даде пример с краставиците.

Чуйте повече от разговора на Валери Великов с Ясен Янев от сдружени "Свободни пчелари":


По публикацията работи: Елисавета Илиева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Ще има ли Варна градска железница?

Проектът за градска железница във Варна отново влиза във фокус на общественото мнение. Припомняме, обществено обсъждане на разширяването на бул. "Цар Освободител" от пътен възел "Летище" до бул. "Васил Левски" ще се проведе на 24 април, сряда, от 17 часа в зала "Пленарна" на Община Варна. Материали и визуализации по проекта вече могат да се намерят в..

обновено на 17.04.24 в 19:36
Радио Варна, Варна, Ден на отворените врати

Осигуряват постоянен екип на пожарната през лятото на "Златни пясъци"

Община Варна ще помогне за осигуряването на постоянен противопожарен екип на територията на КК „Златни пясъци“ за трите месеца на активния туристически сезон. Това заяви по време на първото заседание на новия Консултативен съвет по въпросите на туризма кметът Благомир Коцев, който е и негов председател. Командированите от вътрешността на страната..

публикувано на 17.04.24 в 17:27

Отпускат социални помощи на 43-ма варненци

Община Варна ще отпусне еднократни социални помощи на 43 варненци. Средствата варират между 250 и 1000 лева и се дават за задоволяване на жизнени и комунално-битови потребности, съобщават от общинския пресцентър. Общата сума в размер на 19 150 лева беше гласувана единодушно от членовете на ресорната комисия към местния парламент. В тазгодишния бюджет..

публикувано на 17.04.24 в 15:40

Нови понтони и преместване на кораба "Академик" сред предложенията на рибарите за лодкостоянките

Предстои заседание на работната група, която търси решение на проблема с рибарските лодкостоянки във Варненско. Заседанието ще се проведе другата седмица в Областната администрация. Това съобщи за Радио Варна Александър Тръпчев, който е представител на сдружения "Черно море 2005" и "Одесос 2011". Рибарите вече са направили предложения за..

публикувано на 17.04.24 в 15:20
Варненска търговска гимназия

Ученици от Варненската търговска гимназия създадоха собствени фирми по време на изложение

Ученици от Варненската търговска гимназия "Георги Стойков Раковски" взеха участие в инициатива на училището, насърчаваща креативността и предприемаческото мислене у младите хора. Събитието е изложение на учебно тренировъчни предприятия, които са виртуално копие на реални фирми, направени от учениците.  На инициативата се явиха 11 фирми от търговската..

публикувано на 17.04.24 в 15:10

Огромен клон се стовари на улица в центъра на Варна (СНИМКИ)

Короната на дърво в центъра на Варна беше отстранена преди час, поради което временно беше затворена ул. "Александър Пушкин". Това видя репортер на Радио Варна. Работниците, извършващи резитбата, споделиха, че тя е по сигнал на откършен клон от дървото. Това дърво е болно, по ствола му се виждат големи гъби, а сърцевината на един от отрязаните дебели..

публикувано на 17.04.24 в 14:52

Общински съветници предлагат 2 май да бъде неучебен ден във Варна

Общинските съветници от групата на "Възраждане" в Общинския съвет във Варна призовават кмета на морския град да обяви Велики Четвъртък (2 май) за неучебен ден за варненските ученици. В предложението се посочва, че тази година 2 май се пада между няколко почивни дни и се открива възможност да бъде отбелязан пълноценно. "Християнските семейни традиции..

публикувано на 17.04.24 в 14:48