Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Щъркелите отказват да мигрират

Инж. Георги Николов
Снимка: Емилия Николова


През последните години зачестяват случаите на щъркели, които остават да зимуват у нас. Най-многобройни са сигналите от района на сметището в аксаковското село Въглен, където намират храна. Това съобщи за Радио Варна Георги Николов, зоонженер във варненския зоопарк:

„Щъркелите понасят много добре меките зими. Тези, които са в зоопарка при нас, също не ги затваряме.“

В началото на тази седмица разходката на щъркел из алеите на Морската градина във Варна стана атракция за минувачите. Птиците вече отлетяха на юг, затова самотната птица в градска среда предизвика загрижеността сред хората. Радио Варна подаде сигнал до зоопарка. Спасителната акция се оказа неуспешна, обясни инж. Николов:

„Претърсихме цялата Морска градина, но щъркелът не бе открит. Това означава, че птицата лети. От снимката, която сте направили, се вижда, че птицата е млада, защото има тъмен клюн. Клюновете на възрастните екземпляри са червени. Става дума за бял щъркел. Има и черен, но той гнезди в горите и е рядко срещан.“

Николов отрече птицата да е избягала от зоопарка:

„Щъркелите при нас са маркирани, със счупени крила и няма как да полетят, за да се върнат в природата. В момента те са 15, а един е отделно, тъй като има прясна рана – крилото му е ранено.“

Зоонженерът обясни, че сборният пункт на щъркелите преди прелета им на юг е село Въглен. Той предположи, че птицата е останала там и без проблем е прелетяла разстоянието до Варна.

Инж. Георги Николов посочи, че при инцидент с птица се уведомява РИОСВ-Варна или зоопарка. Той уточни, че ако птицата е в тежко състояние, може да бъде заловена. Съветът му е първо да се хване клюнът, защото птицата може да ви извади окото при защита.

Чуйте повече в прикачения звуков файл.ВИЖТЕ ОЩЕ
Лебеди във Варненския залив

Затопляне в неделя

През нощта ще преобладава ясно и почти тихо време, на много места мъгливо. По Черноморието вятърът все още ще е слаб до умерен от север-северозапад. Минимални температури между -3° и 2°, за Варна около 1°. В неделя ще има променлива облачност. Вятърът ще се ориентира от юг и югозапад, ще е слаб, но с него ще нахлува по-топъл въздух...

публикувано на 09.12.23 в 14:10

С аромат на Канела в РеБонкърс през почивните дни

Музика, забавления, работилници, коледни вкусотии – това са само част от изненадите, очакващи варненци и гостите на града в първото издание на „Канела фест“, който ще се проведе тази събота и неделя от 11.00 до 23.00 часа в младежкото пространство за култура РеБонкърс.   Освен традиционните за един коледен базар неща, организираторите са..

публикувано на 09.12.23 в 10:55

Православната църква чества зачатие на Света Анна

Православната църква чества зачатие на Света Анна - майка на Богородица. Светицата се смята за покровителка на брака, семейството, майчинството и жените.  Според народните вярвания нощта, предхождаща празника, е време на заклинания, прокоби и магии. Затова строго се спазват различните забрани: жените не работят нищо, не бива да пипат вълна,..

публикувано на 09.12.23 в 09:20

Елха от книги "израсна" в Балчик

Двуметровата елха от книги в Библиотеката при НЧ „Паисий Хилендарски – 1870 ” в Балчик вече се радва на огромен интерес. Тя е изградена от над 450 тома, различни по формат и тематика. Целта на библиотекарите е по един нестандартен начин да разкрият богатството на книжния фонд. Освен това предлагат на всички потребители на Библотеката..

публикувано на 08.12.23 в 18:14

Служители на ВМС организираха благотворителен коледен базар

Традиционният коледен базар на Военноморските сили се проведе за поредна година. Военнослужещи и цивилни служители приготвиха и представиха различни кулинарни специалитети и ръчно изработени сувенири. Базарът беше открит от командира на Военноморските сили контраадмирал Кирил Михайлов, който призова присъстващите да бъдат милосърдни и състрадателни..

публикувано на 08.12.23 в 15:58

Общината предоставя временно микробус и автобус за училището за незрящи в кв. „Аспарухово“

Община Варна реши проблема с транспорта на децата от Специалното училище за ученици с нарушено зрение „Проф. д-р Иван Шишманов“ във Варна. Това стана след предприети действия от кмета Благомир Коцев и зам.-кмета Павел Попов, съобщават от общинския пресцентър. Учебното заведение се намира в кв. „Аспарухово“, което налага децата да ползват транспорт..

публикувано на 08.12.23 в 15:17
Велина и Стоимен

Студенти съчетават медицина и изкуство

В навечерието на 8 декември студенти от Медицинския университет във Варна съвмество с лекари от ДКЦ-5 представиха литературно четене и изложба. Събитието бе посветено на творческите интереси и вдъхновения на студенти и лекари. Идеята се заражда след посещението им на Световния конгрес на лекарите писатели във Версай миналата година...

публикувано на 08.12.23 в 07:00