Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Магистър фармацевт: Трябва да се спре износът на животоспасяващи лекарства у нас

| обновено на 21.09.23 в 11:52
Снимка: архив

Обявяването на имейл за подаване на сигнали за липсващи лекарства до народните предствители от Комисията по здравеопазване към Народното събрание, е много добро решение, коментира за Радио Варна магистър фармацевтът Рада Пехливанова. Тя обаче е скептична, че всички народни представители от комисията ще четат сигналите и ще реагират своевременно, както обяви в социалните мрежи още председателят на здравната комисия проф. Костадин Ангелов.

Проблемът с липсващите лекарства у нас не е от вчера. Миналия месец фармацевти алармираха за липсващи близо 400 лекарства, голяма част от тях животоспасяващи. Същото е положението и към днешна дата, коментира Рада Пехливанова. Хората най-често ходят до Турция и Гърция,за да си купят необходимите лекарства, каза тя. Пехливанова посочи, че много от нашите дистрибутори си правят добре заявките – знаят какво количество е необходимо, но от тези 100% заявки, които искат, получават 1/3 от това, което са заявили. И може би там се къса връзката между това, което искат пациентите и това, което получават, коментира магистър фармацевтът.

В момента фармецвтите в страната звънят по аптеки в страната, за да търсят лекарства за пациентите и да ги информират къде могат да намерят нужното им животоспасяващо лекарство, въпреки, че са конкуренти, каза още Рада Пехливанова.

Тя е категорична, че трябва да се наблегне на това продуктите, които са животоспасяващи за българските пациенти, да не се изнасят, след като се знае какво количество от тях е необходимо за нуждите в България.



В парламентарната здравна комисия могат да се подават сигнали за липсващи лекарства. За целта е създаден специално имейл адрес, съобщи председателят на комисията Костадин Ангелов. Във Фейсбук профила си Ангелов увери, че народните представители ще четат всеки сигнал и ще реагират така, че тези, които се нуждаят от дадено лекарство да го получат. Призив да подават сигнали за липсващи медикаменти е отправен и към собствениците на аптеки и работещите в тях. Имейлът е 49ns_lekarstva@parliament.bg


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Младият пианист Жельо Тодоров: Когато седна пред пианото, забравям за всичко

Ученикът от Националното училище по изкуства "Добри Христов" във Варна  спечели първо място на международен конкурс по пиано в Орбетело, Италия.  Единайсетокласникът завоюва най-високия резултат както в своята категория, така и за целия конкурс - 99 от 100 точки.  В конкурса той се представи с произведения на Ференц Лист - Мефисто валс No. 1 и Панчо..

публикувано на 22.05.24 в 08:00

Нестинарка: Жаравата има невидима сила, която те води в танца

Нестинарство е един от най-старите български обичаи и за първи път е документиран писмено през 1862 г. от Петко Р. Славейков. На 3 юни по стар стил отбелязваме празника на св. св. Константин и Елена. Характерни за този празник са нестинарските танци, които са сложен комплекс от обредност и вяра. Днес е запазен само в няколко села в планината..

публикувано на 21.05.24 в 08:15

Проф. Стоян Маринов и Людмила Ненкова с голямата награда на Клуб "Отворено общество" във Варна

32-рата церемония по присъждане на годишните награди на клуб "Отворено общество" ще се проведе от 18 часа днес в Зала 1 на Фестивалния и конгресен център във Варна. Отличията се присъждат всяка година в навечерието на Деня на Светите брата Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската писменост.  Голямата награда “За..

публикувано на 20.05.24 в 09:04

Мери Бойс Бенд казва „Здравей!“

В началото на тази година  Мери Бойс Бенд отпразнува с концерт своя 29-ти рожден ден, а преди броени дни издадоха нов сингъл, с който казват "Здравей" на всеки, който обича тяхната музика. Това е първата нова продукция на бандата, която се появява 6 години след  последния им албум "Щастливи дни" . Новата песен, ще бъде включени в предстоящия албум..

обновено на 17.05.24 в 08:31

Явор Цанев: Фантастиката, освен да забавлява, понякога казва някои неща за бъдещето

Фантастиката, освен че забавлява, понякога казва някои неща за бъдещето. Това подчерта в интервю за Радио Варна писателят и издател Явор Цанев. Той представи поредния брой на  списанието за фантастика и фентъзи "Дракус". Тринадесета година изданието събира четива от български и чуждестранни автори.  "В новия брой има и два хумористични разказа...

публикувано на 16.05.24 в 08:00
Заседание на работната група за лодкостоянките

Емил Милев: След среща между рибари и общински съветници ще има промени в наредбата за таксите на рибарските пристанища

Комисията по транспорт към Варненския общински съвет ще заседава от 14:30 часа. Предвидено е съветниците да обсъдят промени в Наредбата за местните такси и цени на услуги, които касаят таксите на рибарските пристанища „Варна“ и „Карантината“. С промените в наредбата се въвеждат нови такси, а някои от старите се повишават. Най-вероятно..

публикувано на 15.05.24 в 08:20

Експерт: Трябва да се наложат ограничения на младите шофьори

Пореден трагичен инцидент разтърси страната. В ранните часове на понеделник двама души загинаха в Пловдив след жестока катастрофа. Джипът, който е бил управляван от 21-годишен младеж, се е движил с много висока скорост преди да се забие в крайпътни дървета. От удара автомобилът се е разцепил на две. Докато не се въведат адекватни мерки, няма..

публикувано на 14.05.24 в 08:30