Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Иван Портних, ГЕРБ: Строителни фирми, заедно с ПП, искат да превземат властта във Варна

Иван Портних

„Дългоочакваните ремонти на улици, планирани от нас още през 2021 година, се превръщат в оръжие за политически рекет заради предстоящите местни избори. Представители на мощни строителни и пътищарски холдинги скоро сигурно ще видите в конкретна листа за общински съветници“. Това каза в обзорното предаване на Радио Варна „Позиция“ кметът на Варна Иван Портних, който е кандидатът на ГЕРБ за следващ управленски мандат. Според Иван Портних: „Строителни фирми, заедно с „Продължаваме промяната“, се опитват да превземат властта във Варна, но заверата им няма да мине. Ние вече започнахме активен диалог с Камарата на архитектите и заедно с експертите ще направим анализ на ОУП и ще го променим, така че да е в полза на хората“. Кметът подчерта, че в понеделник общинската администрация ще сезира прокуратурата за откритите нередности при реализацията на строителни проекти.

„С назначаването на новия главен архитект дадохме заява, че ще работим за това Варна да е град за хората и да има нормална градска среда. Когато дадохме тази заявка, видяхме как изведнъж се надигна мощна вълна на реакция от страна на едрия бизнес. Отстраних предния главен архитект, не само заради презастрояването, а и защото беше издал незаконно документи на Благомир Коцев относно незаконните постройки на поляните в Морската градина“, заяви още Иван Портних.

„За този кметски мандат община Варна е изпълнила 47 проекта за над 260 милиона лева, въпреки саботажа от държавната власт през последните години. Подали сме проектни предложения за над 270 милиона лева. Сега, когато на държавно ниво има експертиза, се надявам да бъдат отворени оперативните програми и ние с летящ старт ще влезем в този процес“, каза още Иван Портних.

На въпрос: „Дали в един евентуален следващ мандат на ГЕРБ ще видим реализацията на проектите за лекото метро и новата страда на библиотеката?“, кандидатът за кмет отговори: „Ако всичко с ОП програми беше наред и бяхме разширили булевард „Цар Освободител“, както беше предвидено, вече щяхме да имаме връзка от летището до бул. „Васил Левски“ и от този булевард до курортните комплекси и то без светофари. Имаме ноебходимите проекти за това, но леката железница е безсмислена, ако нямаме нова Индурстриална зона. Тя обаче няма как да се случи, ако не се построи АМ „Хемус“. Държавата, през годините, ни спря и зоната, и магистралата“.

Още – чуйте в интервюто с кмета на Варна:ВИЖТЕ ОЩЕ

Отличиха доброволците на годината във Варна

16-годишната Антония Славова и 17-годишният Кристиян Георгиев станаха доброволци на годината на ежегодните награди за доброволци към дирекция "Превенции" на Община Варна. Отличията се връчват традиционно на Международния ден на доброволеца - 5 декември.  За първи път откакто се раздават тези награди се случва най-високото отличие да бъде връчено на..

обновено на 05.12.23 в 17:42

Румъния е много близо до безвизов режим със САЩ

Румънският премиер Марсел Чолаку заяви по време на работното си посещение в САЩ, че влизането на Румъния в програмата за безвизов режим ще бъде обявено през следващата година, като крайният срок е 2025 г. „Въз основа на това, което се споразумяхме днес, смятам, че официализирането ще бъде направено през следващата година. Ще има продължителни усилия..

публикувано на 05.12.23 в 17:42

МОН: Учениците, в чиито домове има повече от 16 книги, показват по-високи резултати

В следващите години ще се работи целенасочено за това българските ученици да могат да реализират уменията , свързани с овладените от тях знания. Тогава ще се повишат и резултатите при следващото изследване на PISА през 2025 г., и тези от нашите външни оценявания. Това каза министърът на образованието и науката проф. Галин Цоков при представянето на..

публикувано на 05.12.23 в 15:17

PISA: Българските ученици са на последно място в ЕС

54 процента от българските ученици са под критичния минимум на знания и умения по математика, 53 на сто нямат елементарни четивни умения, а 48 процента са със сериозни дефицити по природни науки. Това сочат най-новите резултати от Програмата за международно оценяване на ученици ПИЗА (PISA) за 2022 година, предаде БНР.. Изследването се провежда сред..

публикувано на 05.12.23 в 15:12

При учение във Варна разиграха спасителна акция след сблъсък на цистерна с микробус с пътници (СНИМКИ)

Девет институции, включени в единната спасителна система, участваха  в учение за преодоляване на последиците от тежка катастрофа между цистерна с 20 тона гориво и микробус със 17 пътници. Двама от четиримата пострадали са в тежко състояние, според предварителния сценарий, има и теч на гориво.  Комисар Тихомир Тотев, директор на Регионалната..

обновено на 05.12.23 в 15:01

Варненската полиция задържа мъж за притежание на наркотици за 350 хиляди лева

35-годишен мъж е задържан във Варна за притежание на голямо количество различни наркотици. Тяхната стойност е около 350 хиляди лева.  Директорът на варненската полиция старши комисар Андрей Ангелов, съобщи че мъжът има богато криминално досие. Полицейската операция е извършена в понеделник около 13 часа. Имало е кратко преследване на мъжа,..

публикувано на 05.12.23 в 13:41

Повече от половината от населението на област Варна със собствен дом

Повече от половината от населението на област Варна обитава собствени жилища. Осигурени с дом са от 1 000 души  658, като в градовете  643, а в селата - 740.  По-голямата част от жилищата са с две и три стаи - 70.9% от всички жилища в областта, следвани от жилищата с четири и повече стаи - 22.4%, а едностайните са 6.7%. Това сочат данните на Териториално..

публикувано на 05.12.23 в 11:12