Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Фармацевт: Има интерес към професията

2
Снимка: pixabay

Самолечение на голяма част от българското население, търсенето на антибиотици без рецепта и недоверието към здравната система, са част от проблемите, които пораждат липсата на кадри във фармацията, липсата на аптеки в малките населени места, заплащането и ред други, коментира за Радио Варна Владимир Василев, заместник-председател на Съюза на фармацевтите във Варна. 

Над 500 фармацевта работят във Варненска област към днешна дата, допълни той и посочи, че към професията има интерес, за района на Варна има доста млади хора, които работят като фармацевти, има и много чужди студенти, които учат фармация в България.

Във Варна има няколко аптеки, където се извършват рецепти на място – правят се темпорални лекарства и нуждата от тях няма да отпадне с времето. Ако пациент търси такава аптека, може да попита всеки фармацевт къде има, защото колегите са длъжни да знаят, за да информират пациентите, каза още Василев.

Според него една от основните причини българите да купуват лекарства от чужбина е когато те липсват от нашия пазар, но Василев смята, че ходенето зад граница за лекарства не е масово.

„Наистина виждаме, че всички страдаме от недостиг на някой медикамент в определен период от време, но за момента успяваме да покрием нуждите на всички пациенти от лекарствена терапия.“

Професията на фармацевта постоянно се развива и е за хора, които желаят да получават постоянно нова информация и работата ги вълнува истински, каза още Владимир Василев. Неговият мотив да е фармацевт е да е в полза на обществото, да е крайъгълния камък, който да подпомага пациента. Днес все повече се говори за лични фармацевти и според Владимир Василев това ще доведе до издигане престижа на тази професия.

25-ти септември e Световният ден на фармацевта, който тази година се отбелязва под мотото „Магистър-фармацевтите укрепват здравната система“. На този ден преди 111 години, е създадена Международната федерация на фармацевтите (FIP), в която членуват 152 национални фармацевтични организации, сред които и Българският фармацевтичен съюз. 

Владимир Василев

БНР подкасти:

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ
Инж. Христо Димитров

Христо Димитров: Варненският общински съвет ще работи системно, необходима е бърза реакция за всеки проблем

Общинският съвет да работи системно, а съветниците да са ангажирани с решаването на всички проблеми на града и хората. Това каза в предаването "Позиция" на Радио Варна председателят на ОбС-Варна Христо Димитров. Трябва да има бърза реакция за всеки възникнал проблем. Трябва да има и бърза реакция за натрупаните проблеми, категоричен е той и припомни, че..

публикувано на 09.12.23 в 12:00

Александър Петров - бъдещ лекар и талантлив певец - с дебютна песен в ефира на Радио Варна

Александър Петров е студент по медицина, трети курс, в Медицински университет – Варна. Той е финалист в сезон 9 на „Гласът на България“, завършил на почетното трето място, млад изпълнител и поет. През 2021 година е Лауреат на Фондация „Димитър Бербатов“ в област „Изкуство“ във връзка с постиженията си в направление поп пеене и поезия през 2020 година...

публикувано на 08.12.23 в 14:56

Камелия Панайотова за дебютния си роман "Ане": Накрая винаги побеждава утехата

Камелия Панайотова е едно от най-новите имена в българската литература. Тя е родена в Провадия. Завършила е Природо-математическата гимназия във Варна и Английска филология във Велико Търново. Дебютната й стихосбирка „Човекът, който си тръгва” излезе преди две години.  През 2022-ра 24-годишната авторка спечели голямата награда от 12-ия..

публикувано на 08.12.23 в 08:05

"Правосъдие за всеки": Тридневен срок между четенията за промени в Конституцията ще бъде откровена гавра с обществото

Промените в Конституцията влизат в дневния ред на Парламента на 8 декември, като има надежди до тази дата да бъдат изчистени голяма част от въпросите. Това съобщи съпредседателят на ПП-ДБ Христо Иванов. Решението е било взето на консултативна среща с председателя на НС Росен Желязков. Следващо четене е предвидено да се между 12 и 14 декември. Ако..

обновено на 07.12.23 в 15:47

Christian "Nash" Fritz (NASTY): "Една група трябва да прави турнета, за да се нарече истинска група"

Интервю с Christian "Nash" Fritz (NASTY) В края на тази седмица предстои поредният „Hardcore X-Mass 2023”. Положението телеграфично изглежда така – 2 дни, две сцени, 20 групи и големите хедлайнъри NASTY. Белгийската бийтдаун/хардкор/метълкор банда се събира през 2004. До тази година групата свири няколко пъти в България. Само след няколко..

публикувано на 07.12.23 в 15:44

Александър Кашъмов: Трябва да има сериозни дебати за промените в Конституцията, редакция да не се прави на коляно

Не е правилно да се опонира на необходимостта от промени в Конституцията и опозиционните партии трябва да се включат в дебатите, така че накрая да имаме най-качествените текстове. Така коментира Александър Кашъмов, изпълнителен директор на неправителствената организация Програма Достъп до Информация, темата за поправките в основния закон на страната. По..

публикувано на 07.12.23 в 09:58

Трифон Трифонов: Три места по Черноморието са свързани със Свети Николай

По Българското Черноморие има три знакови места, свързани със Свети Николай Чудотворец. Едното от тях е нос Калиакра, където, според народните поверия, е гробът на светеца. Другото е местността "Свети Николай" край Варна, където пък е имало манастир на името на светеца, който е съществувал до 1901 година. Третото е нос Бакарлъка над Созопол, където,..

обновено на 06.12.23 в 09:46