Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Съвместна изложба гравюра и скулптура на Петър Лазаров и Марк Бойчев

Автор: Петър ЛазаровГрафиката на Петър Лазаров и скулптурата на Марк Бойчев е представена в новата изложба на Галерия A&G Art Meeting - Варна. До 13 октомври може да видите една впечатляваща експозиция, подредана в художественото пространство на ул.„Л.Каравелов“ 8.

Петър Лазаров, гравюра 

Имаме рядката възможност да видим на живо творби на един от най-стойностните български и световни графици. Фактите от неговата кариера говорят недвусмислено за това. Роден в Пловдив, учи във Велико Търново, след това рязко разширява географията на своя творчески път: Япония /където усъвършенства уменията си, включително и японската техника за изработване на хартия/, Китай /където години наред е гостуващ художник и преподавател/, Нидерландия /той е сред малкото живи художници, чиито произведения са включени в официалната колекция на Райксмузеум в Амстердам, където се намира и творбата на Рембранд “Нощна стража”/.

Негови произведения ще откриете и в престижни музеи и колекции във Великобритания, Белгия, САЩ, Канада, Япония...


Според галеристката Анна Халамян при него водеща не е експлозията на цветовия синтез, а черно-бялата графична полифония. Доминантата и балансът на двата цвята, отнемането на бялото пространство за сметка на черното. Творческите му търсения се базират на поезията на Христос Гианакос, която е модерна преработка на древногръцкия епос, ново тълкуване на старите архетипи като Електра, Ифигения, Медея, Ариадна.

Автор: Петър Лазаров

Връзката с музиката също може да се открие в работите на Петър Лазаров: „Подходът ми към реализацията на графичните творби е също като в операта. Аз давам глас, инсценирам взаимовръзките и позицията на персонажите, като всяко портретно изображение се базира на лица от реалния живот. Така създадената нова фикция води до нова драма, нов прочит на античен текст.“


Марк Бойчев, скулптура

Скулпторът има завидна творческа биография за своите 30 години. Неуморен, търсещ автор, който винаги преследва най-доброто, поставяйки си високи критерии в попрището, което е избрал. Скулптурата е голямата му мечта: „Предпочитам да мачкам глина, отколкото да рисувам“. Материалите, с които най-често работи, са дърво, глина и месинг.

Автор: Марк Бойчев

По думите на Анна Халамян градивният фундамент в неговото творчество е българската традиция и нейните корени. Вдъхновява се от поезията на Христо Ботев /преследва тази необятна тема още от първи курс/, Христо Фотев, както и от епическия наратив и вплетените в него легенди и предания.

В изложбата са включени сериите „Жътварки“, „Самодиви“, „Последна песен“, „Отива си лятото“ и „Хоро“.

„Ритуал“ е композиция, която се базира на поемата на Петко Р.Славейков „Изворът на белоногата“. А „Самодиви“ е инспирирана от баладата на Христо Ботев „Хаджи Димитър“.

„За мен обвързването с традицията е прекрасен начин да изразя духовната красота и сила на нашата поезия“ - споделя Марк Бойчев.

Неговата интерпретация обаче не е традиционна, той излиза от класическата, за да влезе в модерната, абстрактна форма.

Голямата му тревога е, че традициите изчезват, а важните ценности остават встрани от съвременния живот.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Благотворителна изложба в РБ "Пенчо Славейков"

Благотворителна изложба с рисунки и приложни творби на децата от ателиетата „Шаренко“ и „Шарени ритми“ с ръководител Ирена Кръчмарова ще бъдат представени от 19 часа на 21 май в отдел "Изкуство" на Регионалната библиотека "Пенчо Славейков" във Варна.  Събраните средства от изложбата ще бъдат в полза на деца и възрастни в неравностойно положение...

публикувано на 20.05.24 в 12:11

Анелия Атанасова представя романите си "Вината" и "Реванш"

Книгите "Вината" и "Реванш" представя от 18.30 часа днес, 20 май, в галерия "Арт Маркони", Анелия Атанасова.  Много хора успяват да погледнат на препятствията като на нови възможности. И докато светът се тресеше от страховете и ограниченията, наложени от пандемията, Анелия Атанасова осъществи една своя идея – романът „Вината”. В очакване на по-добри..

публикувано на 20.05.24 в 11:09

Държавният архив във Варна се включва в Нощта на музеите и галериите (програма)

И тази година традиционно Държавният архив във Варна ще се включи в инициативата „Европейска нощ на музеите и галериите 2024“.  Той ще бъде  отворен за посетители безплатно от 12.00 до 18.00 часа.  Програма тази година е под надслов „Ново приключение на всеки кръгъл час“ и включва:  12 ч. – посещение на архивохранилище на Държавен..

публикувано на 17.05.24 в 17:38

Арт инсталацията "Златната нишка между културите" представят в Археологическия музей във Варна

Арт инсталация на Яна Дамс представя Археологическият музей във Варна от 23 май.  В нея съвременното изкуство се среща с най-старото златно съкровище в света. Позлатените скулптури отразяват символичното значение на златото в различните култури и изненадващо разкриват повторяемостта и преоткриването на формите, поясняват от културната институция...

публикувано на 17.05.24 в 17:15
Снимката е илюстративна

Европейска нощ на музеите в Градската художествена галерия във Варна (програма)

Градската художествена галерия “Борис Георгиев” във Варна, се включва в Европейската нощ на музеите на 18 май 2024 г. със събития, изкушаващи почитателите на изкуствата в морската столица. Ще бъде отворена за посещение постоянната експозиция, разположена на втория и третия етаж в сградата на Галерията, която проследява художественото развитие на..

публикувано на 17.05.24 в 12:31

Музеят по история на медицината ще се включи в Европейската нощ на музеите (ПРОГРАМА)

И тази година Музеят по история на медицината ще се включи в Нощта на музеите. Посетителите ще имат възможност да присъстват на демонстрации и експерименти, подготвени от учени и студенти на Медицинския университет във Варна. ПРОГРАМА: • 18:00–18:30 – откриване с музикално изпълнение от Александър Петров и изпълнение на студентски мажоретен състав..

публикувано на 17.05.24 в 12:26

"Синята планета" на Станислав Станчев-Бебето можем да видим във Варна

„Синята планета“ е озаглавена изложбата живопис на смолянския художник Станислав Станчев-Бебето в галерия Тереза Зиковска тази вечер от 18:30 ч. „Това е една поетична и емоционална изложба“ – така я представят от галерията. Авторът не е правил изложба от 2016 г., защото отдава приоритет на реставраторската работа. Заедно със своята дъщеря Татяна..

публикувано на 16.05.24 в 16:06