Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Астрофотографска изложба разкрива тайните на „дълбокото небе“


Астрофотографска изложба „Из тайните на космоса“ представя Варненският свободен университет „Черноризец Храбър“ в Арт салона на Радио Варна. Снимките са на Тихомир Тодоров и Никола Антонов – астрофотографи заснели и изучаващи гигантски мъглявини, далечни галактики и звездни купове, скрити за човешкия поглед, но допринасящи за разбиране за процесите във Вселената. Любители-астрономи са променили генерално представи за Вселената, в последните десетилетия, с данните които са събрали с научна цел. Това отбеляза астрофотографът Никола Антонов в интервю за Радио Варна. По време на откриването на изложбата, Никола Антонов сподели с посетителите подробности относно процеса на заснемане на обекти от “дълбокото небе” и ще представи конкретните фотографии, които ще бъдат изложени. Изложбата може да бъде разгледана до 13.10., всеки делничен ден от 14 до 18 часа.

Събитието продължава инициативата за представяне на творби на български астрофотографи започнала през май 2022 г. в София. То се реализира със съдействието на Община Варна. За своите студенти ВСУ “Черноризец Храбър” предстои да направи и школи по астрономия и астрофизика.

“Дълбокото небе”

Представените от Тихомир Тодоров и Никола Антонов фотографии поставят акцент върху тайните на „дълбокото небе“. Дълбоко небе в астрофотографията се наричат обектите, които се намират извън слънчевата система. Те са на разстояние от хиляди до милиони и дори милиарди светлинни години разстояние от нас. Едни от най-впечатляващите структури на дълбокото небе са мъглявините. Това са гигантски газово-прахови комплекси, облаци с размери от десетки до стотици светлинни години в диаметър, съдържащи основно водород, хелий, кислород, сяра и други по-тежки елементи. Тези облаци се превръщат много често в родилни отделения на нови звезди и планетни системи, подобни на нашата Слънчева система. Нашата звезда, Слънцето, също е родена от такъв гигантски облак. Различните газове в космоса светят с различна светлина, когато попаднат в телескопите и чувствителните фотосензори на астрофотографските камери. Другите интересни обекти на дълбокото небе са галактиките, далечните мегаструктури, градове от милиарди звезди, космически газ и прах, които винаги са ни впечатлявали с неповторимите си форми – спираловидни, лещовидни, елиптични и неправилни, често увлечени в гравитационен танц с други свои спътници в необятната вселена, в сърцата на които обикновено туптят свръхмасивни черни дупки. Този далечен свят става достъпен чрез астрофотографската изложба „Из тайните на космоса“.

Тихомир Тодоров е роден през 1968 г. в Ботевград. Работи като компютърен специалист. Занимава се с фотография, а от 2015 и с астрофотография. Никола Антонов е роден през 1976 г. в София. Астрономията му е страст и хоби от детска възраст. Работи като ИТ мениджър в средно голяма българска компания, а в свободното си време преподава музика и се занимава с астрономия и астрофотография. Членува в Американската асоциация на наблюдателите на променливи звезди и Института по съвременни физически изследвания (ИСФИ).

По публикацията работи: Мариела Димитрова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Благотворителна изложба в РБ "Пенчо Славейков"

Благотворителна изложба с рисунки и приложни творби на децата от ателиетата „Шаренко“ и „Шарени ритми“ с ръководител Ирена Кръчмарова ще бъдат представени от 19 часа на 21 май в отдел "Изкуство" на Регионалната библиотека "Пенчо Славейков" във Варна.  Събраните средства от изложбата ще бъдат в полза на деца и възрастни в неравностойно положение...

публикувано на 20.05.24 в 12:11

Анелия Атанасова представя романите си "Вината" и "Реванш"

Книгите "Вината" и "Реванш" представя от 18.30 часа днес, 20 май, в галерия "Арт Маркони", Анелия Атанасова.  Много хора успяват да погледнат на препятствията като на нови възможности. И докато светът се тресеше от страховете и ограниченията, наложени от пандемията, Анелия Атанасова осъществи една своя идея – романът „Вината”. В очакване на по-добри..

публикувано на 20.05.24 в 11:09

Държавният архив във Варна се включва в Нощта на музеите и галериите (програма)

И тази година традиционно Държавният архив във Варна ще се включи в инициативата „Европейска нощ на музеите и галериите 2024“.  Той ще бъде  отворен за посетители безплатно от 12.00 до 18.00 часа.  Програма тази година е под надслов „Ново приключение на всеки кръгъл час“ и включва:  12 ч. – посещение на архивохранилище на Държавен..

публикувано на 17.05.24 в 17:38

Арт инсталацията "Златната нишка между културите" представят в Археологическия музей във Варна

Арт инсталация на Яна Дамс представя Археологическият музей във Варна от 23 май.  В нея съвременното изкуство се среща с най-старото златно съкровище в света. Позлатените скулптури отразяват символичното значение на златото в различните култури и изненадващо разкриват повторяемостта и преоткриването на формите, поясняват от културната институция...

публикувано на 17.05.24 в 17:15
Снимката е илюстративна

Европейска нощ на музеите в Градската художествена галерия във Варна (програма)

Градската художествена галерия “Борис Георгиев” във Варна, се включва в Европейската нощ на музеите на 18 май 2024 г. със събития, изкушаващи почитателите на изкуствата в морската столица. Ще бъде отворена за посещение постоянната експозиция, разположена на втория и третия етаж в сградата на Галерията, която проследява художественото развитие на..

публикувано на 17.05.24 в 12:31

Музеят по история на медицината ще се включи в Европейската нощ на музеите (ПРОГРАМА)

И тази година Музеят по история на медицината ще се включи в Нощта на музеите. Посетителите ще имат възможност да присъстват на демонстрации и експерименти, подготвени от учени и студенти на Медицинския университет във Варна. ПРОГРАМА: • 18:00–18:30 – откриване с музикално изпълнение от Александър Петров и изпълнение на студентски мажоретен състав..

публикувано на 17.05.24 в 12:26

"Синята планета" на Станислав Станчев-Бебето можем да видим във Варна

„Синята планета“ е озаглавена изложбата живопис на смолянския художник Станислав Станчев-Бебето в галерия Тереза Зиковска тази вечер от 18:30 ч. „Това е една поетична и емоционална изложба“ – така я представят от галерията. Авторът не е правил изложба от 2016 г., защото отдава приоритет на реставраторската работа. Заедно със своята дъщеря Татяна..

публикувано на 16.05.24 в 16:06