Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Направени от вина" на Йоанна Елми и усещането колко дълго носим вината в себе си

| обновено на 06.10.23 в 08:25

Усмихната, уверена, скромна, спокойна... ако не знаете коя е Йоанна Елми, трудно бихте разбрали, че това е вторият български автор (първият е Георги Господинов), който е част от портфолиото на една от световните литературни агенции RCW, базирана в Лондон и работеща с редица писатели, сред които нобеловите лауреати Казуо Ишигуро и Олга Токарчук. Тази година Елми, заедно с Господинов представя и България в литературната програма на Международния панаирна книгата в Лайпциг - първо участие на страната ни от1999 г. насам.

Позната първоначално като журналист в независимите медии „Тоест”, „ВИЖ”, „Дойче Веле”и др., живееща между България и Съединените щати и с образование от университети в Париж и Амстердам, само за две години с дебютният си роман - "Направени от вина", тя спечели редица награди и номинации. 
„Направени от вина” е книга за поколението на „родените свободни” след 90-те, за емиграцията на Запад, за заминаването, носталгията, домашното насилие, но и за надеждата за по-добро бъдеще.
В началото на юни, Елми обяви инициативата си за преоткриване на литературата за ученици под името "След часовете", който ще комбинира текст, графики и видео.

"За поредна година резултатите от матурите по БЕЛ са трагични, разговорите за литература – все по-изолирани и неразбираеми, а младите хора – все по-отвратени от нещото, наречено обучение по български език и литература в училище. Мен ме боли от това, първо защото самата аз много трудно преживях българската образователна система и второ, защото едно от нещата, които ми помогнаха да я преживея, бяха именно книгите (да, аз съм от тези със забележка „чете книги в час“). 

Смятам, че всичките ни усилия като журналисти, граждани, активисти и т.н. се обезмислят, ако образованието и медиите са със съмнително качество. Крещим в една бездна, в която има кой да ни чуе, но няма кой да ни разбере. И се улавям, че все повече тръгвам към градеж именно там. Не към говорене, не към морализаторстване в социалните мрежи – към съзидание. А литературата остава единственото нещо, което ме изпълва със смисъл в ежедневието. И през което виждам някакво спасение".

Целта на „След часовете“ е да произведе онези разговори за литература, от които младежите, а и не само те, имат нужда, казва Йоанна Елми.


Мислите ли, че всички в някаква степен сме направени от вина? Има ли нещо, както казвате в книгата си, да наваксаме?

Вината е съзнанието за това, че сме могли да направим определено нещо по-добре, но не сме успели. От тази гледна точка, българите, като цяло, които винаги очакваме нещо да се подобри, но то не се получава. Чакаме да наваксаме живота, както се споменава, но то не се получава Мисля че от тази гледна точка, определено, дали осъзната вина или - не, тя си живее в нас. Друг е въпросът как се справяме с нея и дали въобще сме способни да се справим с нея.

Мислите ли, че сме способни да се справим, предвид сегашната ситуация в България?

Все повече успяваме да говорим за нещата, за които преди сме мълчали. Мълчанието от тоталитарните години и всъщност, мълчанието, което е навлязло и в личния ни живот - мълчанието на социализма, имам чувството, че все повече започва да се превръща в един разговор за това, което сме преживели колективно. И как всъщност насилието в българското общество, то не започва от тоталитаризма, то е част от историята много преди това. То е дълга еволюция, която върви хронологично. За мен нещата изглеждат много по- добре сега, отколкото са изглеждали всякога в новата ни история. От гледна точка на това, че сме способно да водим диалог и да проведем някакъв разговор и че все пак няма атентати срещу политици и в парламента хората успяват да общуват и понякога успяват да не се сбият.  В обществото хората все повече говорят за преживявания, говорят за себе си, говорят за това в какво общество искат да живеят. Така, че мисля, че сме способни  - да.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ
Симеон Димов и Хенри Ескелинен

Симеон и Хенри - новите лица на Варненския театър

Две нови лица ще виждат любителите на театралното изкуство във Варна. Част от трупата на Драматичен театър "Стоян Бъчваров" от това лято са Симеон Димов и Хенри Ескелинен. Във визитката на 26-годишния Симеон е записано, че е роден в Бургас, където през 2016 завършва Националното училище за музикално и сценично изкуство "проф. Панчо Владигеров" със..

публикувано на 11.07.24 в 08:00

Писателката Ина Иванова: Изкуството има силата да ни връща базовите човешки настройки

„Не тръгва ли понякога времето срещу търсача, не му ли показва на ъгъла част от лицето си, не разкрива ли в дребна ежедневна случайност забулените следи на предстоящото?  А не е ли любовта единственият възможен начин да прекосиш живота?" Новата книга с разкази на Ина Иванова "И винаги любовта" бе представена пред четящата публика във Варна...

публикувано на 10.07.24 в 08:05
Елина Райнова, Сдружение ЗА ТЕБ - Варна

Сдружение ЗА ТЕБ: Да влезем в обувките на другия и да решаваме проблемите заедно

На 9 юли Сдружение „ЗА ТЕБ“ кани варненци и гостите на града да се включат в едно различно спортно събитие с вход свободен. По време на „Щък тук-там: Адаптирай се!” всеки, който желае, ще има възможност да наблюдава и да участва в спортни дейности, адаптрани за хора с увреждания.  В рамките на 10 часа – от 11 сутринта до 21ч. вечерта, ще бъдат..

публикувано на 09.07.24 в 07:00
Атанас Хранов

Художникът Атанас Хранов: ... И да лети дирижабълът по-нагоре към по-светли места

Най-новите произведения на талантливия художник Атанас Хранов от 3-ти юли до 7-ми август 2024 г. са в изложбеното пространство на Галерия „Папийон“ във Варна.  Неговите идеи, копнежи, „вероятни пейзажи“ и „чезнещи лица“ са събрани в изложба живопис, наречена "Дирижабъл". Приключението, в което ни въвлича този великолепен творец, е..

публикувано на 08.07.24 в 08:00

Оперната прима Красимира Стоянова: България чрез творците си, които я прославят, отдавна е прекрачила "културния" Шенген

България чрез творците си, които я прославят по света, отдавна е прекрачила "културния" Шенген " и  е известна с постиженията си в тази сфера. Българските политици трябва да се обърнат към нас, често повтарям това. Заяви във Варна звездното сопрано Красимира Стоянова след репетиция на "Бохеми", премиерата на операта в рамките на фестивала "Опера в..

публикувано на 06.07.24 в 10:10

Християн Облаков представя новата си книга за Йосиф х. Стоянов

Новата книга на Християн Облаков „Йосиф х. Стоянов, инженер, общественик, кмет на Варна“ ще бъде представена на 5 юли от 18 часа в Арт салона на Радио Варна. Книгата проследява живота и труда на Йосиф х. Стоянов - един от варненските проектанти от първата половина на ХХ век, който също е специалист в областта на хидроинженерството и..

публикувано на 05.07.24 в 07:30

Цената на бензина продължава да расте

До две седмици цената на бензина у нас се очаква да се увеличи с още 1-2 стотинки. Това прогнозира пред Радио Варна Валентин Кънев, председател на Балканската и черноморска петролна и газова асоциация. Средната цена по бензиностанциите сега е между 2.50 и 2.70 лева за литър.  Кънев посочи, че според европейската статистика цените на горивата..

публикувано на 04.07.24 в 07:05