Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Доц. д-р Цветелина Тотомирова: Замърсяването на въздуха оказва въздействие върху целия ни организъм

| обновено на 04.10.23 в 21:26
4
доц. д-р Цветелина Тотомирова - ендокринолог, ВМА - София
Снимка: Сияна Спиридонова

Над 40 лекари от цялата страна участват в Лекарската мрежа "Въздух за здраве". Специалистите са от различни области на медицината и съвместно работят за подобряването на качеството на въздуха в страната. Чрез включването в дебата за чист въздух, лекарите целят подобряване на общественото здраве, изграждането на устойчива икономика и подобряване на качеството на живот на хората. Този следобед в Ректората на Медицинския университет във Варна ще се проведе среща със студенти, на която студенти по медицина ще се обединят в Студентската мрежа "Въздух за здраве" - естествено продължение на дейността на лекарската мрежа. Сред лекторите на срещата е доц. д-р Цветелина Тотомирова от Клиниката по ендокринология и болести на обмяната във Военномедицинска академия, София, член на лекарска мрежа "Въздух за здраве". Повече за идеята на мрежата и за последиците за здравето ни от мръсния въздух, чуйте от разговора с доц. Тотомирова:

Проучванията във връзка с вредата върху човешкия организъм предполагат, че замърсителите на въздуха могат да действат като ендокринни разрушители. Доц. Тотомирова, има ли пряка връзка между ендокринните заболявания и лошото качество на въздуха?

За съжаление се потвърждават тези данни. Когато говорим за мръсния въздух някак си интуитивно го асоциираме с белодробни заболявания, със сърдечносъдови промени. Това е нещото, което е по-широко познато на обществото. Истината е, че тези вредни въздействия се оказват върху целия организъм. Първо променят имунологичната система, променят всеки един орган в нашето тяло. За съжаление се натрупват много данни, че се засилват ендокринните прояви като при захарния диабет отчетливо това е един от факторите, които има значение за увеличаване на честотата. Също така въздействие се отчита и по отношение на репродуктивната функция на организма, промени в сперматогенезата при мъжете, по отношение на зачеването при жените - неща, които някак си досега не сме ги асоциирали с прякото въздействие на замърсяването. Все повече данни, реални клинични и статистически, потвърждават това.

Кои симптоми са преобладаващи при Вашите пациенти и са последица от лошото качество на атмосферата?

Като цяло симптомите не са пряк резултат от въздействието на замърсяването. Симптомите са както при други причини - захарен диабет, развитие на инсулинова резистентност, покачване на телесното тегло - неща, които възникват като резултат. Проблемът е, че за съжаление замърсяването се намесва в един твърде ранен етап от развитието на тези патологични промени и в крайна сметка дългосрочно води до тези изменения. Така че самите симптоми не са алармиращи, проблемът е преди това, че се нарушават патогенетичните механизми, които в крайна сметка ще доведат до прояви.

Доколко замърсеният въздух въздейства на естествения хормонален баланс в човека?

Определено има въздействие, не само по отношение на това, което изброих с инсулинова резистентност, развитие на диабет, с промените на фертилитета. Истината е, че замърсяването подлага имунната система на организма на едно постоянно дразнене, на постоянна борба. Неща, които в крайна сметка реагират на адаптацията на организма към стреса. В крайна сметка ние нашето тяло го подлагаме по този начин на едно непрекъснато дразнещо въздействие на патологичен механизъм, който в крайна сметка води до това, че непрекъснато да се борим с нещо си, а това като адаптационна система - ендокринната система и хормоналните нарушения винаги реагират. Всяко едно нещо, което допълнително натоварва тялото, води до промени и реално тези заболявания са израз на това.

Доц. Тотомирова, в началото на есенно-зимния сезон и застудяването сме - така наречения „мръсен сезон“, заради замърсяването на въздуха. Какви са Вашите препоръки за по-добро здраве?

Това, което винаги препоръчваме е повече време на открито. Естествено това е нож с две остриета, защото чистотата на въздуха винаги трябва да бъде преоценяна, но истината е, че човек, когато прекарва повече време на открито сред зеленина си осигурява това да прочисти своето тяло първо откъм негативните въздействия на вредните прахови частици, на вредните замърсители от въздуха, второ осигурява една по-голяма емоционална стабилност и удовлетвореност. Така че това са две неща, които балансират в нашето тяло. Препоръчвам и повече движение и физическа активност, без излишно натоварване. Няма нужда да бъдем спортисти, но е хубаво да се натоварваме физически, защото това осигурява на нашето тяло един баланс.

БНР подкасти:

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ
Николай Василев

Сливането на НАП и Агенция "Митници" няма да се случи

Сливането на НАП и Агенция „Митници“ никога няма да се случи. Това е мнението на икономиста и политик Николай Василев. Според него целият процес за обединение на двете агенции е за да бъде назначен техен човек начело на "Единната приходна агенция". Пред Радио Варна бившият министър в няколко правителства коментира: "Теоретично има..

публикувано на 21.02.24 в 16:45

70 години, споделени с Радио Варна, на верния слушател Петко Александров

Петко Александров е от редовните слушатели на Радио Варна около 70 години. Така навръх своя 79-и рожден ден и в навечерието на 90-годишнината на Радио Варна, той застана пред микрофона, за да сподели за своята голяма любов – радиото и привързаността вече близо 70 г.  Петко Александров от 10-годишен слуша Радио Варна. Ляга си вечер със звука от..

публикувано на 21.02.24 в 07:16
Богдан Милчев

Богдан Милчев: АМ "Хемус" е символ на некомпетентност, безхаберие и корупция

В началото на февруари екип от Института по пътна безопасност в България извърши обследване на започнати, но недовършени участъци от лотове 1 и 2 на автомагистрала "Хемус". Констатациите си те направиха по повод 50-годишнината от откриването на магистралата. "Тя  е символ на некомпетентност, безхаберие и корупция. В последните три години в България се..

публикувано на 20.02.24 в 14:40
Мария Георгиева

Мария Георгиева - 30 години от живота на един училищен директор

„Всеки, който мисли, че директорският стол е привлекателен, първо трябва да погледне страната на отговорностите и след това да погледне страната на облагите, ако въобще има такива.“ Това каза в интервю за Радио Варна Мария Георгиева, която е 30 години директор на Професионалната гимназия по горско стопанство и дървообработване „Николай..

публикувано на 20.02.24 в 07:25

Валентина Тодорова: Нужна е цялостна здравна реформа

За цялостна реформа в здравната ни система се обявиха граждани, подкрепили протеста на Фондация "Даная" във Варна #НИТОЕДНОДЕТЕПОВЕЧЕ.  Валентина Тодорова е една от тези активни варненки, които винаги подкрепят каузи и подобни протести с огромно обществено значение. Според нея най-големият проблем в нашето здравеопазване е Националната..

публикувано на 19.02.24 в 14:17

Изкуствен интелект и поезия в изложбата "Светоглед" във Варна

Визуалният артист Цветомил Семков представя своята изложба „Светоглед“ днес от 18:30 часа в Арт салона на Радио Варна.  Изложбата се състои от дигитални произведения, направени с помощта на изкуствен интелект, като всяко едно е предизвикано от избрани от него творби. Използваната технология представлява чат, в който авторът въвежда чрез свои..

публикувано на 19.02.24 в 10:28

"Дестинация щастие"

Какво е щастието? То постига ли се? Или е съставено от малки по размер и форма моменти, които обединени, наричаме щастие? Най-хубавото е, че всеки сам може да даде дефиниция за щастие. Т.е. всеки има своя представа какво представлява то. А дали щастието е посока, път, преживяване? За едни е така, за други не е.  За Даниела Георгиева щастието е..

публикувано на 16.02.24 в 15:05