Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Andre Joyzi (CHOP SUEY, екс-BREED 77): Стигмата срещу трибют бандите отмира

| обновено на 05.10.23 в 09:53
Снимка: https://www.facebook.com

Интервю с Andre Joyzi, Sam Totman, Martin Jackson и Rich O'Donnell (CHOP SUEY, MACHINE HEAD UK)

На 8 октомври в София, в клуб „Mixtape 5” по покана на „BGTSC” предстои вечер с творчеството на SYSTEM OF A DOWN и MACHINE HEAD. Две трибют банди ще се превъплътят в любимците на хиляди фенове. Това са CHOP SUEY - водещата трибют група във Великобритания, отдаваща почит на творчеството на SYSTEM OF A DOWN и MACHINE HEAD UK, фокусирани върху емблематичните за MACHINE HEAD ‘90 и ‘00-те години. По този повод Andre Joyzi (екс-BREED 77), Sam Totman (DRAGONFORCE), Martin Jackson (CONFYDE) и Rich O'Donnell (KARYBDIS) дадоха специално интервю за „От другата страна”.

Интервюто с Andre Joyzi, Sam Totman, Martin Jackson и Rich O'Donnell (CHOP SUEY, MACHINE HEAD UK) е излъчено в „От другата страна” по Радио Варна на 2.10.2023 година, както и в предаването „Евробокс” на програма „Хоризонт” на БНР.


От другата страна - Здравейте, в началото бихте ли разказали как точно събрахте CHPO SUEY?

Andre Joyzi – Създадох групата преди осем години като трибют на SYSTEM OF A DOWN. Martin Jackson се присъедини още със самия старт. Идеята винаги е била на първо място да изпълняваме музиката, която обичаме, както и да работим с хора, с които се разбираме, и работим чудесно. За това и правим всичко това. Самият аз свиря в професионални групи. И е приятно да правиш нещо различно, с различни музиканти, с различни банди, в други стилове. От тук идва и идеята да присъединиш музиканти от утвърдени групи, за да свирите заедно. Да си изкарваш страхотно с тях. Така в общи линии заедно движим този звезден проект.

От другата страна - Всички свирите в толкова различни банди. Как вкусовете ви се пресичат в музиката на SYSTEM OF A DOWN?

Martin Jackson - SYSTEM OF A DOWN е една от онези групи, които успяват да съчетаята различни жанрове в своята музика, както и да се появят с нея в различни стилове. През годините успяват да повлияят на много различни банди от различни сфери на музиката. В същото време при създаването на музиката си, съчетават много разнопосочни влияния. SYSTEM OF A DOWN са от онези групи, които могат да привлекат фенове от всеки един спектър на метъла, но също така и от рок музиката. Те имат голяма притегателна сила, която излиза от рамките на един единствен стил. Това в същото време е и предпоставка музиканти от различни банди да обичат да изпълняват техните песни. Композициите на SYSTEM OF A DOWN са достъпни. Също така изпълняването на техните песни обхващат различни стилове, което дава възможностна различни жанрово музиканти да участват в изпълнението на композициите на групата.

От другата страна - CHPO SUEY официална трибют банда ли са на SYSTEM OF A DOWN?

Andre Joyzi – Не, не сме. Не сме приятели с тях и те не са ни разрешавали да правим това, което правим. Така че не бихме могли да кажем, че сме официална трибют банда на SYSTEM OF A DOWN. Обаче ние правим най-много световни турнета. Което е страхотно.

От другата страна - Как изглежда едно шоу на CHPO SUEY?

Andre Joyzi – Невероятно. Всичко купон. Всеки концерт прелива от игра и енергия. Тук не става въпрос за предварителна подготовка, при която сме отработили конкретно поведение на сцената, за да се държим по определен начин и да забавляваме хората. Тази спонтанност, която проявяваме, ме кара да се гордея, защото енергията от началото да края се вплита много добре в музиката и никога не сме чували някой да е недоволен от нас.

От другата страна - Какво прави едно шоу специално за група като CHPO SUEY?

Sam Totman – Всеки концерт е различен. Свирим в големи зали, свирим в малки зали, но не мога да отделя един единствен концерт като по-специален от друг. Дори нямам точни и конкретни спомени само от едно конкретно шоу. Преживяването е винаги страхотно. Публиката познава песните, феновете си изкарват страхотно. В същото време ние също се справяме добре.

Rich O'Donnell – Тук ще добавя, че и аз като тях свиря в различни банди. Част съм от турената на CHPO SUEY откакто ги правят, от осем години. Мога да кажа, че съм гледал едва ли не всяко едно шоу, всяка вечер съм пред сцената и никога не съм се почувствал отегчен. Те правят старохтно шоу и се справят много добре. За мен е удоволствие са споделям сцената с тях.

От другата страна - Един въпрос към Sam Totman, който е от DRAGONFORCE, които са една от най-бързите банди в света – как се свирят по-бавните песни на SYSTEM OF A DOWN?

Sam Totman – Определено не ми е скучно, защото са по-различни. В DRAGONFORCE с години правех едно и също. 15 години не съм свирил в нито една друга банда. Не съм правил нищо различно. Когато бях по-млад участвах в повече групи. Така че за мен CHPO SUEY са голяма забава. Свиря на бас и е удоволствие да знам, че не ми се налага да мисля за толкова много ноти. Наистина ми харесва и се чувствам добре. Не ми е скучно. А и мога да пия повече, вместо да свиря на бас...

От другата страна - Защо трибют бандите стават все по-популярни?

Andre Joyzi – Дължи се на промяната на пазара, както става при всичко друго. Преди десет години никой не се интересуваше от хората, които правеха мемета със себе си (майминг). Те не се струваха интересни на никого. А сега можеш да станеш известен в TikTok само с мемета. Нещата се променят. С времето все по-малко се обръща внимание дали са на концерт на оригиналната банда или на нейно копие. В края на краищата музиката е част от шоу индустрията. Хората искат да излязат, да разруснат и да се забавляват. Стигмата срещу трибют бандите отмира. Според мен е по-добре да отидеш на концерт на кавър група за по-малко пари, да откачиш, слушайки песните, които познаваш, да пийнеш и да се забавляваш. Нали за това всъщност е животът. Това е.

От другата страна - Почивате ли си от вашите групи, когато сте с трибют бандите и по-леко ли го карате?

Martin Jackson – При мен няма чак толкова много спокойствие. Без значение дали съм с CHPO SUEY или работя с моите оригинални групи и ги промотирам, или съм зает с някакви други проекти, с които с изкарвам парите, натоварването е едно и също . Опитвам се да си почивам, като не се напрагям и не се занимавам с нищо свързано с музиката, независимо че обожавам всеки един аспект от нея. Всеки понякога има нужда да се отдръпне от онова, което прави, за да може, когато се завърне да е изпълнен с вдъхновение. Независимо колко обичаш нещо, понякота е по-добре да го оставиш на страна. Просто трябва да си кажеш, че ето точно днес, ще го караш спокойно и просто ще се разхождаш безцелно.

От другата страна - Всъщност по някакъв начин SYSTEM OF A DOWN оказали ли са влияние на бандите, от които идвате?

Sam Totman – При мен определено не…

Andre Joyzi – Аз свиря е в една ню метъл формация, която се казва THE VIOLENT INZIDENT. Някои от песните е възможно в малка степен да са вдъхновени от SYSTEM OF A DOWN.

Martin Jackson – Предполагам, че в голяма част от моята оригинална музика има влияния от SYSTEM OF A DOWN, защото ги слушах много като малък от излизането на албума „Toxicity“ от 2001. Те са с мен и аз съм с тях в продължение на много години. Влиянието им е по-специално в странните жанрови промени в рамките на една песен. Много от това стана част и от моята оригинална музика.

От другата страна - Бихте ли споменали няколко думи за сетлиста, който ще изпълнявате?

Rich O'Donnell – Може би ще изпълнят „Chop Suey!“. Целият сет ще бъде с нея.

Martin Jackson – Сетът ще бъде добра комбинация от цялата кариера на бандата. За жалост SYSTEM OF A DOWN имат само пет албума и един миниалубм. Особено при тях е, че всяка песен е убийствена. Това прави събирането на сетлиста много трудно, защото всяка песен е добра. Все едно да избираш между децата си. Ние сме събрали добра комбинация от най-големите им хитове, които са познати на всички, песни, които може би имат нужда от повече внимание, които самите SYSTEM OF A DOWN не са изпълнявали твърде често и ще представляват интересна изненадата, както и композиции, които ние като екип изпълняваме добре, имайки предвид собствените ни способности. Самият сетлист е предпоставка за страхотно шоу и невероятен купон. Феновете със сигурност ще се включват в изпълненията. И хубавата част е, че ние даваме на публиката възможност да прави онова, което ние правим, докато сме на сцената. Т.е. песни, които ще ги провокират да се раздадат.

От другата страна - Какво си позволявате да правите на тези концерти, което не допускате, когато сте със собствените си групи?

Rich O'Donnell – Оригиналната ми група е дет метъл. Дори и да искам да съм по-енергичен, докато правя вокалите, няма как да съм кой знае колко подвижен. В трибют бандата се движа повече, скачам, дори понякога си мисля, че ще си докарам мозъчно сътресение от хедбенгинга. Но пък така и шоуто се получава страхотно.

Sam Totman – Същото е и при мен. В CHPO SUEY се движа повече. Повече се забавлявам и не се стремя да съм концентриран толкова много. Със сигурност поведението ми е различно, но в същото време удоволствието е налице.

Martin Jackson – Има нещо, което намирам за много интересно, по отношение на тези трибют банди. Когато съм в моите оригинални групи, когато изпълнявам собствената си музика, която е най-голямата ми страст и съм вложил сърцето си в нея, по време на концерт имам две основни цели – да направя най-доброто шоу, на което съм способен, както и да привлека нови фенове, които никога преди това не са чували моята музика. Процесът се развива в две посоки. При трибют бандите всеки, който е на концерта, вече познава песните. Така че втората част от процеса не е налична. Това, което се очаква от една трибют група, е да направи добро шоу. Както казах, феновете знаят песните и хитовете. Напрежението е по-малко и така остава време за повече забавление. Другата разлика при мен е, че в оригиналните ми групи свиря повече на китара, а тук имам по-голяма свобода да се движа повече, да скачам по сцената и да се забавлявам.

Andre Joyzi – При мен като барабанист е много по-различно. Оригиналният материал, който наистина обичам да свиря, е по-техничен, по-тежък и по-бърз. Не мога да се отпусна така, както го правя в CHOP SUEY. Свиря песните на SYSTEM OF A DOWN от много време и всъщност това е стилът ми от младежките ми години. Не се замислям, когато ги изпълнявам, просто се отдавам на музиката. В оригиналните групи трябва да съм по-фокусиран, както и да изпълнявам песните възможно най-точно. Приемам свиренето на барабани малко по-сериозно, но удоволствието от концертите и в двата случая е еднакво.

От другата страна - Песните, на които правите кавъри, по-различно ли ги намирате, когато ги изпълнявате, вместо да ги слушате?

Andre Joyzi – Определено. Те са много интересни са свирене. Разбира се, всеки музикант е различен, но в моя случай разнообразието е много голямо. SYSTEM OF A DOWN много рядко повтарят бийтове. На всеки концерт за едни час изпълнявам над 30 различни ритъма. Което е доста интересно, грабва вниманието и е забавно. Честно, удоволствието от изпълняването на техните композиции, е повече от тяхното слушане. Те са една от най-любимите ми групи и предпочитам да свиря песните им, вместо да ги слушам.

Martin Jackson – Странно е. След осем години на изпълняване на тези песни, имам чувството, че повече съм ги пял, отколкото съм ги слушал. Това определено не е така, но го усещам по този начин. Няма нищо, което може да се сравни с изпълненията на живо. Това ми е любимата част. Свиря, пея, но когато си пусна песни на SYSTEM OF A DOWN, слушам тези, които не са в сетлста ни, защото не са ми толкова добре познати. Съзнанието ми е толкова завладяно от композициите, които свирим, че те буквално всеки момент звучат в главата ми. И ще се повторя - винаги предпочитам да изпълненията на живо, пред слушането. Разбира се, че все още обичам да си пускам албумите на SYSTEM OF A DOWN. И независимо, че са създадени преди 20 години, все още звучат невероятно.

От другата страна - Според Вас каква е ролята на SYSTEM OF A DOWN в историята на музиката?

Martin Jackson – Независимо че от 2005 година не са издали нито един нов албум, те продължават да имат огромно влияние. Тяхното наследство продължава да оказва влияние върху музикалната сцена. Когато отвориш YouTube, попадаш на много изпълнители на техните идеи. В платформите се използва музика, която е позната и привлича вниманието, която позволява по-широка аудитория. За това и се правят кавъри на банди, които хората познават и непрекъснато говорят за тях. Постоянно попадаш на версии на SYSTEM OF A DOWN. На тях продължават да им се правят кавъри в почти същата степен, както на METALLICA, MEGADETH, IRON MAIDEN. И това при положение, че SYSTEM OF A DOWN не с изкарвали нова музика от години. Изключвам двете композиции, които издадоха по време на пандемията и бяха предназначени за благотворителност. SYSTEM OF A DOWN продължават да оказват влияние на алтернативната музика. И като цяло тяхното влияние е наистина трайно. Това е една от причинете, хората да продължават, да идват и на нашите концерти. През последните години се появиха много банди, в които можеш да откриеш част от SYSTEM OF A DOWN. Дори и да не е видимо, можеш да го усетиш в начина, по който създават и композират музика. Групите от 90-те са толкова големи, че тяхното влияние дори и днес не може да бъде избегнато.

От другата страна - Ако имате възможност да срещнете някого от SYSTEM OF A DOWN, какво бихте го попитали?

Sam Totman – За да съм честен, съм се срещал с тях, но не съм ги питал нищо, защото не съм имал никакви въпроси. През 2006 година бяхме на турне със SYSTEM OF A DOWN в Америка. Мисля, че съм си говорил единствено с китариста им. И то няколко минути. Не си спомням за какво, защото сигурно съм бил доста подпийнал. А, може би и той. Може би сме си говорили за китари, все пак и двамата сме китаристи.

Rich O'Donnell – Ще ги попитам, дали имат нещо против, че имаме кавър група на SYSTEM OF A DOWN?

Sam Totman – Нека разкажа нещо интересно. Някъде през 2000 година бях в Нова Зеландия. И с мои приятели влизаме в „Макдоналдс”. Там беше и барабнистът на SYSTEM OF A DOWN с един от техниците. По някаква причина взехме техника за барабанист на SYSTEM OF A DOWN. Всеки се снима с него. Може би защото беше по-красив. Някой просто го посочи като барбаниста на SYSTEM OF A DOWN, а и никой от нас не знаеше как всъщност изглежда той. Снимахме с техника, без да обърнем никакво внимание на фактически точния човек. Години по-късно разбрахме ,че сме се снимали с погрешния човек.

Andre Joyzi – Ако имах шанса да срещна SYSTEM OF A DOWN, бих искал да се запозная с Daron Malakian и да му задам два въпроса – каква трева пуши и откъде бих могъл да се сдобия с нея?

Martin Jackson – Труден въпрос. Заради това, че съм воклиста в CHOP SUEY, съвсем естествено е да искам да се срещна със Serj Tankian. Но наистина не знам какво да го попитам. Хората, които застават пред медиите, са дост тактични по отношение на онова, което става в една група или за отношенията в нея. За мен ще е много любопитно да знам малко повече защо SYSTEM OF A DOWN не издават нова музика. Наясно съм, че причината се крие в самата група. Ще ми се да знам неговата гледна точка по този въпрос.

От другата страна - Има ли риск да се разочароваш от идолите си, ако ги срещнеш?

Andre Joyzi – Това е добър въпрос, на който бих могъл да отговоря по няколко начина. Зависи от това кой е идолът ти. В моя случай, като по-млад моят идол беше Joey Jordison. Беше невероятен барабанист и мой герой. Когато го срещнах, бях в шок. При него нямаше никакво его, не излъчваше никаква арогантност. Съвсем обикновен човек, най-прекрасното същество на света. Не съм виждал никой друг, който да обръща толкова много внимание на феновете като Joey. Онова, което казват, че не трябва никога да срещаш героите си, е напълно погрешно. И все пак мисля, че всичко зависи от това, кои са героите ти. Някои са благоразположени, други – не са.

Martin Jackson – Joyzi е прав за това, че има  значение кой е герой за теб. Аз съм късметлия, защото моят музикален герой е Mikael Åkerfeldt от OPETH. Успях да се срещна с него в бекстейджа на фестивала „Rock City”, благодарение на моя приятел Richard Shaw от CRADLE OF FILTH. Всичко мина добре. В началото бях много притеснен. Седнахме на по бира. Mikael беше много любезен и готин. Не си спомням за какво говорихме, защото бях много нервен. Преживяването обаче беше много хубаво. Не знам, обаче, какво би станало, ако беше някой като Mike Patton, за когото съм чувал, че не е много доброжелателен. Мой приятел много идолизира вокалиста на FAITH NO MORE. Веднъж го е срещнал и не е останал твърде очарован. Разочаровал се е от него. За съжаление. Така че случаите са различни. Няма как да предположиш какво ще се случи преди да срещнеш героите си.

Sam Totman – Повечето са готини. Срещал съм един-двама, които са ме разочаровали. Понякога съм чувал мнения за себе си, че съм скапаняк. Определено не съм такъв.

Rich O'Donnell – И аз мисля, че всеки е различен. Харесвам бившия воклиста на SUICIDE SILENCE Mitch Lucker. Той е прекрасен човек. Но пак зависи, кой е идолът ти. Ако е Phil Anselmo, може би е по-добре да го пропуснеш. В случая няма правилен избор, защото всеки е различен.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ
Стела Николова

Стела Николова: Вече няма да взимаме решения без да се допитаме до избирателите си

Когато се вземат решения в рамките на коалицията, това не трябва да става без санкцията на избирателите. Това каза в обзорното предаване на Радио Варна „Позиция“, депутатът от ПП/ДБ в 50-тото НС Стела Николова. „Тези избиратели, които ни подкрепиха миналата година, но не направиха това на тези избори не сме ги загубили, защото те не са..

публикувано на 15.06.24 в 15:31

Петър Волгин: Изборите показаха, че хората не припознават политическата класа като изразител на техните интереси

Според новия евродепутат от партия „Възраждане“, Петър Волгин, всички парламентарни партии, както тези, които са участвали в управлението, така и тези в опозиция, трябва да си дадат сметка, че огромна част от избирателите не възприемат съществуващата политическа класа, като легитимни изразители на техните интереси. В обзорното предаване на Радио..

публикувано на 15.06.24 в 14:39

Галин Стоев: Живеем в трудно и мрачно време - време на поляризиране и взривяване на мостове

Режисьорът Галин Стоев представи своя спектакъл "Хага" на фестивала "Варненско лято".  Гротескната и зловеща фантасмагория е базирана на реални събития и хора, свързани с настоящата война в Украйна. Сюжетът представя въображаема версия на процес срещу руския лидер Владимир Путин и неговото обкръжение в Хагския съд за военни престъпления и..

публикувано на 15.06.24 в 07:10

Falk Maria Schlegel (POWERWOLF): Сериозни сме!

Интервю с Falk Maria Schlegel (POWERWOLF) Първият сингъл от предстоящия албум на немските пауър метъл лидери „POWERWOLF” се казва „1589”. Той ще е част от новия диск на бандата „Wake Up the Wicked”, който ще стане факт в края на юли тази година. Какво се крие зад годината „1589”, разказва клавиристът на POWERWOLF Falk Maria Schlegel, който даде..

публикувано на 15.06.24 в 06:05
Теодор Славев

Теодор Славев: Социалните неравенства у нас водят до отчуждение от политиката

Социалните и икономически неравенства водят до отчуждение от политиката. Колкото повече човек се чувства икономически или социално маргинализиран, колкото повече несправедливост среща от обществените системи - здравеопазване, образование и др, толкова повече отказва да участва. Така коментира резултатите от изборите и ниската избирателна активност..

публикувано на 14.06.24 в 08:15
Атанас Радев

Политологът Атанас Радев: Изходът от политическата ситуация е сформирането на широка коалиция

Изходът от политическата ситуация след предсрочните парламентарни избори у нас е широката коалиция. Това коментира за Радио Варна политологът Атанас Радев.  "Изходът от тази ситуация е внасянето на баланс и търсенето на широка коалиция с  ясни приоритети, с ясен мандат и хоризонт, за да се внесе стабилност", допълни той.  Радев коментира мнението на..

публикувано на 13.06.24 в 08:10

Славена Родинова - един от малкото земеделци в класацията "30 под 30" на "Форбс" в Европа

27-годишната Славена Родинова от варненското село Страшимирово стана част от селекцията на "Форбс" за Европа "30 под 30". Тя управлява семейна ферма за люти чушки. Семейният бизнес включва и производството на люти продукти: сосове, люти сладка, пюрета, разядки и туршии. Целите ѝ са да покорява световните пазари.  Всяка година "Форбс"  отличава..

публикувано на 12.06.24 в 09:10