Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В двора на Техническия университет

Поредна акция по събиране на кенчета в помощ на 6-годишно момиченце от Варна

Събитието продължава до 16.00 часа

Стотици варненци се включиха в поредното издание на благотворителната кампания "КенЕрджи за Рали" за събиране на кенчета и метални опаковки.

Огромен контейнер е разположен пред Електротехническия факултет в двора на Техническия университет във Варна. Още в първия един час от инициативата, контейнерът беше почти наполовина пълен с чувалите с кенчета, благодарение на помощта на десетките доброволци.

До контейнера има разположена и урна, в която всеки може да дари средства.

Акцията продължава до 16.00 часа, а организаторите напомнят, че е необходимо кенчетата да бъдат добре смачкани преди предаване за да заемат по-малко място.

6-годишната Рали се бори с тежко рядко заболяване - синдром на Лий. Всеки ден с храната си Рали приема над 20 вида хранителни добавки - витамини, антиоксиданти и ензими, които са ужасно кисели, люти и горчиви. Те са жизненоважни за нея, като въздуха. Благодарение на тях тя печели малко време, с надежда да дочака разработването на лек.

Затова и със сърбаните средства от кампанията ще бъде финансиран научен проект за генна терапия на синдрома. Надежда има, защото консорциум на екипи от американски, британски и германски учени вече разработват генна заместителна терапия за конкретната мутация на Рали и за всички деца по света, които също я носят. В същото време тестват в лабораторни условия дали някое съществуващо лекарство не би било спасително за Рали. За успешно реализиране на проекта е необходимо осигуряването на финансиране от 600 хиляди долара. 

Всеки който има желание да помогне, може да го направи и чрез дарение по банков път на IBAN BG16STSA93000028370556, Титуляр: Изабел Атанасова Николаева. На сайта

https://give.rarevillage.org/campaign/cure-atp6/c322315 можете да проследите и движението на средствата към фондацията.

Подробностите в звуковия файл

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Счупени стъкла от потрошена спирка във Варна пречат на минувачи дни наред

Автобусната спирка "Патриарх Евтимий" във Варна стана обект на вандалски акт миналата седмица. Стъклото на заслона е потрошено, видя репортер на Радио Варна тогава. Разпиляните стъкла обаче остават непочистени вече четвърти ден и пречат на минувачите, създават предпоставки и за инциденти, оплакаха се потърпевши.

публикувано на 12.08.24 в 18:07

Велобиблиотека отново тръгва във Варна

Атрактивната и иновативна библиотечна услуга велобиблиотека отново ще зарадва читателите във Варна. Още тази сряда - 14 август, велобиблиотеката ще бъде в Морската градина до Детския кът, съобщават от Регионалната библиотека "Пенчо Славейков"  Можете да заявите желаните книги на сайта www.libvar.bg , уточняват оттам.

публикувано на 12.08.24 в 16:22

Световен ден на слона: 12 невероятни факта за най-големите сухоземни животни в света

Слоновете играят жизненоважна роля в своите екосистеми и допринасят за туризма и доходите на общностите в много региони. За жалост, с едва 40 000-50 000 останали в дивата природа екземпляри, видът е класифициран като застрашен. За да отбележим световния ден на слона, дата посветена на опазването и защитата на това прекрасно животно, ето 12 факта за..

публикувано на 12.08.24 в 13:29

Изложба, посветена на модните тенденции у нас преди 100 г., представя Държавният архив във Варна

Изложба от фотографии и оригинални документи „Модата в огледалото на едно столетие – от средата на XIX в. до средата на XX в.“ ще бъде открита в 17:00 ч. в сградата на Държавен архив - Варна. „Модата в огледалото на едно столетие – от средата на XIX в. до средата на XX в." включва над 120 снимки, които проследяват промяната в облеклото и..

публикувано на 12.08.24 в 07:51

Фестивалът на хвърчилата ще е във Варна на 24 и 25 август

Международният фестивал на хвърчилата и тази година ще оцвети лятото у нас. Гостуващите въздушни артисти от страната и чужбина ще обходят цялото наше черноморско крайбрежие от юг на север, следвайки черноморския прелетен път на птиците "Виа понтика". Ще има атрактивни демонстрации в Синеморец, Варвара, Приморско, Варна, Албена и Шабла...

публикувано на 11.08.24 в 16:20

Магията на антиките

Старинен ценен или рядък предмет, обект на колекционерски интерес. Това е определението за антика, което може да намерите в българския тълковен речник. Обикновено това са неща, които показват някаква степен на майсторство. Колекционирането на подобни предмети е огромна страст за мнозина. Докосването до нещо изработено преди десетки и стотици години..

публикувано на 11.08.24 в 10:00

Безплатни наблюдения в астрономическата обсерватория в Камен бряг

Огромен интерес към Астрономическата обсерватория в с. Камен бряг, отчитат от Историческия музей в Каварна. Обсерваторията беше отворена през месец август 2023 г. в изпълнение на българо-румънски проект. Наблюденията в нея са безплатни. Астрономическата обсерватория е разположена в двора на кметството в центъра на крайморското село,..

публикувано на 10.08.24 в 14:21