Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Информационна кампания за еврото предстои в област Добрич

Снимка: БГНЕС

В област Добрич се планират срещи по темата "Еврозоната и единната валута за Европа – еврото". 

През 2024 година предстои активна информационна кампания за еврото, съобщи Татяна Гичева от екипа на Европа Директно Добрич. През януари 2025 година етикетите на стоките се очаква да бъдат в евро и в лева. Не би следвало да има притеснения. Най-честата спекулация е, че покупателните ни възможности ще намалеят, че стоките ще поскъпнат. Фирмите имат по-положителна нагласа. До 90 процента от бизнеса, според проучвания, има готовност и желание да премине към еврото, особено тези с експортна насоченост, защото спестява разходите по валутните обмени. Ще имаме по-голяма стабилност на  валутата, защото минаваме на ниво Европейска централна банка, отбеляза експертът.

Следващата среща ще бъде със земеделци от региона за представяне на възможностите за финансиране по Плана за възстановяване и развитие, както и в училищата по темата за еврото и дезинформацията.

Събития по темата "Еврозоната и единната валута за Европа – еврото" са планирани в 20 от общо 27-те страни-членки на Европейския съюз.

Подробностите чуйте в прикачения звуков файл:








Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Окончателно: 11% увеличение на пенсиите от 1 юли

Пенсиите ще бъдат увеличени с 11% от първи юли. Това реши преди минути Надзорният съвет на Националния осигурителен институт (НОИ). Това съобщи служебният социален министър Ивайло Иванов. По време на заседанието единствено от Асоциацията на индустриалния капитал в България са се въздържали, предаде БНР. 

публикувано на 14.05.24 в 11:06

ЦИК: Не повече от трима представители на формациите при удостоверяването на машините за вота

Централната избирателна комисия определи реда за участие на представители на партии, коалиции, инициативни комитети и на неправителствени организации наблюдатели, които са ще участват в изборите на 9 юни, в процеса по удостоверяване на машините за гласуване.  В регистър ще се впишат представителите, за които в ЦИК формациите подадат заявления до 16..

публикувано на 14.05.24 в 10:59

1 855 лв. средна заплата във Варна и областта, 75 % са заетите в частния сектор

1 855 лева е средната работна заплата за Варна при 2 012 лева за цялата страна. Това съобщи в морската столица лидерът на КНСБ  Пламен Димитров.  Общественият сектор във Варна изпреварва този за страната. 2 088 лева е средната работна заплата в обществения сектор в областта, в сравнение с 2 077 лева за страната.  Варна обаче изостава при заплащането..

публикувано на 14.05.24 в 09:25

"Държавен вестник" обнародва Закона за хазарта

В днешния брой на "Държавен вестник" е обнародван Законът за хазарта. С промените в него се въвежда почти пълна забрана на рекламата на хазарт, както и таван за надценката на хляба. Между двете четения на Закона за хазарта в парламента бяха изпратени над 20 негативни становища по промените, касаещи ограниченията на рекламата. Вече хазартни игри не..

публикувано на 14.05.24 в 09:14

Във Вълчи дол организират благотворителен концерт „Заедно за Веси“

Благотворителен концерт в помощ на 12-годишната Веселина ще има във Вълчи дол днес.  Той е част от мащабната кампания, чиято цел е в кратък срок да бъдат събрани 37 500 евро за спешна и сложна операция на момичето в Турция. Концертът е организиран от учители от СУ „Васил Левски“ във Вълчи дол. Залата на Културния дом в града ще бъде предоставена..

обновено на 14.05.24 в 09:12

Близо 50 хиляди българи с инсулт през миналата година

Близо 50 000 българи са получили инсулт и са стигнали до болница през миналата година.  Около 10% от тях са починали, включително хора на възраст под 35 години. Данните представиха от Асоциацията за инсулт и афазѝя във връзка с днешния Световен ден за информираност относно инсулта. България е на челно място в Европа по смъртност от това заболяване, а..

публикувано на 14.05.24 в 08:52

На заседание обсъждат увеличението на пенсиите от 1 юли

Надзорният съвет на Националния осигурителен институт (НОИ) решава днес за увеличението на пенсиите от първи юли. В Закона за бюджета на Държавното обществено осигуряване за тази година е заложен ръст с 11%. В края на миналата седмица обаче стана ясно, че експертните сметки на Националния осигурителен институт (НОИ) сочат, че повишението трябва да..

публикувано на 14.05.24 в 08:39