Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„Transcending East. Румънска живопис” гостува в Градската художествена галерия - Варна

Експозицията представя творчеството на утвърдени автори, преподаватели в Националния университет по изкуствата в Букурещ

| обновено на 24.10.23 в 09:59

Изкуството на 14 утвърдени съвременни румънски артисти ще бъде представено в Градската художествена галерия “Борис Георгиев” - Варна, от 25 октомври до 12 ноември 2023. Националният университет по изкуствата в Букурещ селектира участниците в това гостуване в отговор на поканата на проф. Валери Чакалов, който ръководи катедра „Визуални изкуства, теория и методика“ в Шуменския университет „Епископ Константин Преславски“. Експозицията е под мотото „Transcending East. Румънска живопис”.


Авторите освен уважавани художници са и преподаватели в катедрата по рисуване на Националния университет по изкуствата в Букурещ. Това са Йон Ангел, Каталин Балеску, Траян Болдеа, Богдан Чеочану, Мариан Добре, Мирча Якоб, Петру Лукачи, Георге Москал, Мирча Мурешан, Александру Радван, Михай Сърбулеску, Андрей Симион, Теодор Щефан и Андрей Тудоран.


При по-внимателно вглеждане названието на изложбата „Transcending East. Румънска живопис” разкрива един многостранен наратив, богат на смисъл и нюанси. Чете се внушението за дуалистична перспектива, която ни кани да видим ясното разделение между културите на Изтока и Запада и уникалните цивилизации, които те представляват. С корени в царството на постмодерността, изображенията в рамките на тази изложба изящно се колебаят между двата постоянни полюса на визуалната култура: фигуративното и абстрактното.

Откриването на изложбата е на 25 октомври от 13:00 ч. на ул. “Л. Каравелов” 1.

Снимки: Национален университет по изкуствата в Букурещ (архив)



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

"Алея на книгата" с 15-о издание във Варна

15-ото издание на "Алея на книгата" предстои във Варна. Тази година то ще се проведе от 2 до 11 август  на обичайното си място по пешеходната част на бул. „Сливница“ до централния вход на Морската градина и Слънчевия часовник.  Във всеки от десетте дни могат да бъдат посетени 19-те шатри на 50 издателства с над 40 000 заглавия. Специална..

публикувано на 02.08.24 в 11:00

Димитър Чолаков с изложба в Градската художествена галерия - Варна

Градската художествена галерия “Борис Георгиев” - Варна, представя от 1 до 20 август 2024 г. самостоятелна изложба на проф. Димитър Чолаков. Уважаваният артист показва пред варненската публика селекция от произведения от изложбата си в галерия “Райко Алексиев” в София, за която беше удостоен с наградата за живопис на името на Владимир Димитров -..

публикувано на 01.08.24 в 17:13

100 пастела на Калина Тасева във Варна

Галерия Графит, Варна, представя изложба пастели на Калина Тасева. Откриването е на 01.08.2024 (четвъртък) от 18:30 часа.  100 пастела на напусналата ни преди две години забележителна българска художничка Калина Тасева (1927 – 2022) застават пред погледа на ценителите в галерия “Графит” от 1 до 31 август 2024. Колекционерът Васил Илиев споделя с..

публикувано на 31.07.24 в 12:21

„МЕЖДУ ЧЕРНО & БЯЛО“ - изложба на Веселин Дамянов-Ves в Художествена галерия - Добрич

На 1 август 2024 г. от 17:30 часа в Художествена галерия - Добрич се открива изложбата „МЕЖДУ ЧЕРНО&БЯЛО“ - графика и рисунка на Веселин Дамянов-Ves. Любителите на българското графично изкуство, граждани и гости на града, ще имат възможността да надникнат във вълнуващия „пъстър“, между черното и бялото свят на художника, който той пресъздава  чрез..

публикувано на 31.07.24 в 11:38

Лора Маринова с изложба живопис в Градската художествена галерия - Варна

Лора Маринова - признат варненски автор в областта на сценографията и живописта, гостува със самостоятелна изложба от 31 юли до 20 август 2024 г. в Градската художествена галерия “Борис Георгиев” - Варна. Произведенията живопис - масло върху платно - откриват дългогодишните извори на вдъхновение за художничката - музикално-сценичните изкуства и..

публикувано на 31.07.24 в 11:30

Курс „Основи на християнската вяра“ започва във варненския храм „Св. Николай Чудотворец“

Курс „Основи на християнската вяра“ започва днес във варненския храм „Св. Николай Чудотворец“. Лекциите на богослова Юлия Христова ще са безплатни и ще се провеждат в сряда, пет поредни седмици до 28.08. вкл., от 18 до 19.30 часа. Записването в курса се прави на място в храма. Той ще се проведе с благословението на Варненския и Великопреславски..

публикувано на 31.07.24 в 10:53
Провадия-Солницата

Започва 20-ият археологически сезон на „Провадия-Солницата“

На първи август започва 20-ият археологически сезон за Праисторическия солодобивен и градски център Провадия-Солницата. С неговото начало обектът отваря врати и за посещения на туристи. Посещения ще се организират всеки ден, без неделя, като на всеки кръгъл час може да влиза група до 50 души. Посетитителите се водят от екскурзовод, който ги..

публикувано на 31.07.24 в 09:05