Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Живот във всяка капка! Варненските учени влизат във фокуса на Фестивала на науката във Варна

Има ли наука в sci-fi филмите? Могат ли минералите да живеят вечно? Къде се крие опасността от радона и защо да внимаваме за радоновия проблем? Какво е значението на електрокардиографията? Що е то дигитален хуманизъм? Защо космическите фойерверки са новата звезда в астрономията? Все въпроси, които рядко си задаваме в ежедневието, но които - заедно с още няколко десетки други, ще получат отговор на започващият на 26 октомври Варненски фестивал на науката.

Второто издание на форума, което включва редица презентации в пет направления и общо над 100 прояви - дискусии, прожекции, демонстрации и др. ще продължи до 29 октомври. Сред акцентите в него е и темата за донорството като част от науката. Под надслова "Живот във всяка капка" специално за фестивала Районният център по трансфузионна хематология (Кръвният център) ще проведе акция за кръводаряване в първия в страната мобилен пункт за кръводаряване, който беше закупен в рамките на кампанията "Аз вярвам и помагам".

В рамките на два дни - четвъртък и петък, близо 900 ученици от варненски училища ще посетят събитията заедно със своите учители, съобщиха Любов Костова и Ивайло Славов от екипа на Фондация "Красива наука", които са основен инициатор и организатор на фестивала. Ученическата програма цели освен да помогне на учителите да ентусиазират своите ученици, както и да се запознаят с учени, но и да представи науката във всичките и форми по популрен и интересни формати за представяне на иначе сложната материя. Училищните събития са разделени по възрасти и съобразени с учебния материал. Темите се представят от млади и зрели учени, инженери, технолози и иноватори от Варна и страната. Специални акценти тази година са учените от Варна и представянето на темата за важността на донорството на кръв от Регионалния център по трансфузионна хематология в града.

За първи път във Варна ще бъде организирано и събитието „Разбий професора“, в който учениците могат да задават въпроси на панел от учени от различни специалности, за да се убедят, че в науката именно трудните въпроси стават повод за нови открития. Ще има и прожекции от записи на събития от световноизвестни чуждестранни учени, гостували на Фондация „Красива наука“ по-рано през годината.

Още вечерта на първия от четирите дни на фестивала, след Училищната програма, започва и Общата програма. Специално за фестивала със съдействието на Австрийско посолство във Варна пристига Анита Айхингер, директор на Виенската градска библиотека и една от инициаторите на движението „Дигитален хуманизъм. Екипът на фестивала ще бъде подкрепен и от 25 млади доброволци от варненските гимназии.

Още за акцентите и защо е важна науката може да чуете в звуковия файл.



Входът за събитията в рамките на Варненския фестивал на науката става срещу безплатни пропуски, които трябва да се резервират от сайта на фестивала.



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Проектът "Градско земеделие" във Варна навърши пет години

Трябва да си мотивиран да се учиш и полагаш труд, да имаш траен интерес към отглеждането на собствени зеленчуци и плодове, да искаш да комуникираш с хора, които споделят твоите интереси и така да станеш част от общност, с която в продължение на две години посрещате заедно предизвикателствата на градското земеделие. Така накратко може да се синтезира..

публикувано на 06.08.24 в 09:45

Днес е Преображение Господне

Празникът Преображение Господне се свързва с едно от най-важните събития от земния път на Иисус Христос, а именно разкриването на божествения образ на спасителя пред учениците му. Всяка година, празникът се пада на 6 август. Това е денят, в който църквата го отбелязва по нов стил, а по стар стил се празнува на 19 август. На Преображение се..

публикувано на 06.08.24 в 07:23

Лесна работа: Август

Бях ви разказвала как помолих едно дете да ми опише август. Каза, че август е много красив, със сини очи - сини като морето сутрин. Понякога носи слънчеви очила. Леко ги прихваща с една ръка и поглежда над тях весело, когато става дума за юли или за септември... Защото знае, че ги бие по точки във ваканционно отношение. И юли, и септември...

публикувано на 05.08.24 в 15:37

Аеросмит обявиха края на концертната си дейност

„Аеросмит“ обявиха, че се оттеглят от концертна дейност, след като отмениха прощалното си турне "Peace Out". Турнето започна още миналата година, но нараняване на ларинкса на фронтмена Стивън Тейлър принуди бандата да изнесе само 3 концерта и да пренасочи останалите. „Беше 1970 г., когато една искра на вдъхновението се превърна в „Аеросмит“...

публикувано на 05.08.24 в 14:49

Ретрограден Меркурий от 5 август проваля сделки, ваканции и връзки

От пети август започва Ретрограден Меркурий . Всички говорят за него и му приписват всякакви житейски неудачи - от счупен мобилен телефон до разпад на любовта. Малцина обаче знаят какво наистина представлява Ретроградният Меркурий. Това е астрономическо явление , при което възниква илюзията за движение на планетата Меркурий в обратна посока. Това..

публикувано на 04.08.24 в 09:41
Света Евдокия

Православната църква почита Света Евдокия Персийска

Православната църква почита на 4 август Света Преподобна мъченица Евдокия-Персийска. Света Евдокия живяла в Персия около 363 година. Затова я наричат Персийска. И тя била подложена на мъчения, но не се отказала от християнството. Затова пострадала мъченически. Името й произхожда от гръцки и означава:..

публикувано на 04.08.24 в 09:24

Благотворителният базар за грамофонни плочи с кауза "Аз вярвам и помагам" с четвърто издание във Варна

На 3 август, неделя, от 11 до 19 ч. на площад "България" във Варна (до статуята "Рибарят и златната рибка") ще се проведе третото издание на базар за грамофонни плочи в подкрепа на благотворителната кампания за събиране на капачки и стотинки "Аз вярвам и помагам". Нейна основна цел е събирането на средства в полза на отделения, в които оцеляването на..

обновено на 03.08.24 в 15:30