Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Варненският куклен театър се завърна от фестивал в Анкара

Завърши участието на Държавен куклен театър – Варна, в IX Международен куклен фестивал в Анкара, Турция. С бурни аплодисменти публиката посрещна и двата спектакъла, с които театърът се представи – „Косачи“ по Елин Пелин, реж. Боян Иванов и „Малки вълшебници“ по Джани Родари, реж. Вера Стойкова. 

С прекрасни емоции, топло посрещане и нови приятелства ще запомним участието във фестивала, каза за Радио Варна директорът на театъра, Вера Стойкова. Благодарим за специалното внимание към нас на г-н Ангел Чолаков, посланик на България в Република Турция - той беше сред публиката на спектакъла за възрастни „Косачи“, с който открихме фестивала на 18-и октомври. На срещата ни в посолството в Анкара, където бяха поканени и домакините на престижния артистичен форум, г-н Чолаков каза: "Културните дейци са най-добрите посланици на България". 

Кукленият театър във Варна е единственият български театър, селектиран в програмата. 

Целия разговор на Светлана Вълкова с Вера Стойкова може да чуете в звуковия файл:


По публикацията работи: Светлана Вълкова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Във Варна откриват изложбата "До Антарктида и назад с любов от Радка Данаилова"

Изложбата "До Антарктида и назад с любов от Радка Данаилова" ще бъде открита от 17.30 часа днес в  Арт Галерия 12 на Областна администрация - Варна, ул.”Преслав” 26, етаж 2. Експозицията,  която пропътува стотици морски мили, пристана за кратко в българската база на Антарктида, а след това и по бреговете на Аржентина, за да се завърне у дома, във..

публикувано на 25.07.24 в 14:20

От 22 до 24 август: Десети международен форум „Българско наследство“ в Балчик

На 22 ав­густ в туристически информационен център "Мел­ни­ца­та" в Бал­чик, в рам­ки­те на Меж­ду­на­род­ния фо­рум "Бъл­гар­ско нас­лед­ство",ще се про­ве­дат две кон­фе­рен­ции. Пър­ва­та е на те­ма "200 го­ди­ни от съз­да­ва­не­то на "Риб­ния бук­вар" от Пе­тър Бе­рон, началото е 11.00 ч. От 17.00 часа същия дене еже­год­на­та кон­фе­рен­ция "За..

публикувано на 25.07.24 в 14:07

Графа с концерт във Варна тази неделя

Владимир Ампов-Графа ще изнесе концерт в Летния театър във Варна тази неделя на 28 юли. Концертът в морската ни столица е третият от „Най-щастливото турне“ на Графа, което вече се проведе в Русе и Стара Загора; следват Бургас на 30 юли (Летен театър) и Пловдив на 11 август (Античен театър).  Формулата на „Най-щастливото турне” е базирана на..

публикувано на 25.07.24 в 12:45

Концерт за Освобождението на Варна на площад "Независимост" на 27 юли

На 27 юли от 20.30 часа, в традиционния концерт на площад „Независимост“ по повод Освобождението на Варна от османско владичество, оркестърът на Държавна опера Варна ще поднесе на варненци и гостите на Варна интересна програма от български и руски композитори. Кръстин Настев ще дирижира концерта, в който участват солистите на оперния театър Линка..

публикувано на 22.07.24 в 16:14

В събота започва 15-ото издание на Дните на класиката в Балчик

От 20 до 28 юли в Балчик ще се проведе поредното 15-о издание на Дните на класиката. Първата фестивална вечер е посветена на пианото и поверена на Аглика Генова и Любен Димитров. В неделя край морето в Белия град ще гостуват Стоян Караиванов и неговият оркестър "Либертанго". Барокови превъплъщения в изпълнение на Добричкия камерен оркестър ще звучат на..

публикувано на 19.07.24 в 14:54
Художествената галерия в Балчик

Откриват изложбата "Хоризонти" на Николай Тихолов в Балчик днес

От 19 юли до 16 август Художествената галерия в Балчик представя "Хоризонти"- изложба на Николай Тихолов. Откриването е днес, 19 юли, от 18:30 часа. Николай Тихолов е роден в гр. Кюстендил. Завършил е Средно художествено училище по приложни изкуства, гр. София (1987) и Педагогически колеж по изобразително изкуство в гр. Дупница (1991). Притежава..

публикувано на 19.07.24 в 08:50

Магърдич Халваджиян представя автобиографията "Без реклами" във Варна

Автобиографията "Без реклами" представя Магърдич Халваджиян в Концертното студио на Радио Варна от 18 часа днес.  В автобиографията си „Без реклами“ Магърдич Халваджиян повдига завесата и разкрива всичко от своето минало - без сценичен грим, откровено, лично. Като в приятелски разговор телевизионният визионер грабва вниманието на книжните зрители и..

публикувано на 18.07.24 в 17:12