Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Над 10 процента спад на туристическите нощувки в Балчишко

Снимка: БГНЕС

Повече туристи, по-малко нощувки – това показва анализът на данните за деветте месеца на годината в община Балчик спрямо същия период на миналата. През 2023-а вписани са 326 270 туристи, които са регистрирали 1.545 млн. нощувки, което сравнено с предното туристическо лято означава 5.8 процента ръст на туристите, но близо 12 процента спад на отсяданията и намаляване на средния престой с един ден –  4.73 дни.

Обичайно най-много са българите – с над 400 хиляди нощувки, приблизителни са данните и за румънците, отсядали тук за около 3-4 дни.

След нашенци и гостите от северната ни съседка са туристическите регистрации от Украйна – 18 582 с над 250 000 пренощувания – или продължителност на пребиването около две седмици.

Ваканцията у нас е продължила средно седем дни за близо 23 хиляди германци, сочат още справките на община Балчик.

По данни на териториалното статистическо бюро през август 2023 г. в област Добрич са функционирали 185 обекта с 10 и повече легла . Броят на стаите в тях е 11.8 хил., а на леглата - 27.8 хиляди. В сравнение с август 2022 г. общият брой на местата за настаняване, функционирали през периода, се увеличава с 1.1 %, а броят на леглата в тях намалява с 4.1%.

Общият брой на нощувките през август 2023 г. е 507.5 хиляди, предимно реализирани от чужденци, а 27 процента от българските граждани.

Броят на пренощувалите лица в местата за настаняване през август 2023 г. достига 104.5 хиляди. Българските граждани са реализирали средно по 4.0 нощувки, а чуждите - по 5.3 нощувки.

Общата заетост на леглата в местата за настаняване през август 2023 г. е 59.3%, като се увеличава с 4.4 процентни пункта в сравнение с август 2022 година. Чуждестранните туристи посетили област Добрич са предимно от Румъния (59.1%).

Приходите от нощувки през август 2023 г. достигат 50.6 млн. лева, като приходите от чужди граждани са 39.2 млн. лв., а от български граждани - 11.4 млн. лева, сочат статистическите данни.

Чуйте повече в репортажа на Албена Иванова:





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

МОН публикува третото класиране за прием след 7. клас

Министерството на образованието и науката публикува третото класиране от приема за гимназии след 7. клас. Проверката става в системата  https://infopriem.mon.bg/  с входящ номер и идентификационен код. Срокът за записване на класираните ученици в училищата e 31 юли и 1 август 2024 г. На 5 и 6 август ще се приемат заявления за участие в четвърти етап..

публикувано на 30.07.24 в 16:47

Пожар в община Струмяни до границата с Македония, Bg-Alert нареди евакуация

Продължава да се разпространява пожарът, който избухна по-рано днес в Малешевска планина край Струмяни.  Наложена е спешна евакуация за жителите в с. Каменица и Кърпелево,   предаде БНР.   Започна евакуация на хората от село Цапарево, което е близо до границата с Република Северна Македония.  Пожарът е обхванал между 25 - 30 хиляди декара гора,..

публикувано на 30.07.24 в 16:19

Безводието в Добрева чешма - системен проблем, който търси своите решения

Заради ремонт на помпената станция "Батова" днес и утре са възможни смущения във водоподаването към местностите Телевизионна кула, Добрева чешма, Лозите и Черноморска панорама, съобщиха от ВиК-Варна.  Проблемът в Добрева чешма 4 обаче не е само днес и утре. Абонати най-вече в горната част на местността, както и в Перчемлията и Телевизионната кула,..

публикувано на 30.07.24 в 15:10

КНСБ: Близо 1 милион българи не могат да си позволят едноседмична ваканция извън дома

Близо 1 милион души в България не могат да си позволят дори едноседмична почивка, съобщиха от КНСБ, като се позоваха на анализ на Европейския синдикален институт към Европейската конфедерация на профсъюзите.  Данните сочат, че общо 40 милиона работещи или 15% от всички в ЕС не могат да си позволят едноседмична ваканция извън дома – в собствената си..

публикувано на 30.07.24 в 14:49
Обвиняемият Георги Георгиев.

Домашен арест за обвиняемия по делото "Дебора"

Магистратите от Районния съд в Пловдив измениха мярката за неотклонение на Георги Георгиев от най-тежката - “задържане под стража” с по-лека - домашен арест. Това стана известно в края на днешното съдебно заседание. Мярката си той ще изтърпява в Стара Загора, като ще му бъде сложена електронна гривна за радиочестотно наблюдение, предаде БНР...

публикувано на 30.07.24 в 14:45

Временно не работи светофарът до кръговото на "Почивка", причината - ремонтни дейности

Във връзка с ремонтни дейности и въвеждане на временна организация на движението по ул. „Арх. Манол Йорданов“ от вчера е въведено временно спиране на светофарната уредба и затваряне на пътното платно на бул. „Княз Борис I“ с ул. „Янаки Богданов“, съобщиха от общинския пресцентър.  Временното спиране на светофарната уредба се налага с цел да се..

публикувано на 30.07.24 в 14:23

Неуспешна първа среща на ИТН за кабинет с третия мандат

Неуспешно приключи първата от поредицата срещи, организирани от "Има такъв народ" в търсене на подкрепа за съставяне на правителство с третия мандат, предаде БНР. На нея трябваше да присъстват шестимата депутати от разпадналата се група на "Величие", лоялни на основателя на партията Ивелин Михайлов, но се яви само един народен представител -..

публикувано на 30.07.24 в 12:29