Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Работещи в сферата на културата протестират във Варна (СНИМКИ) (обновява се)

Артисти от Драматичен театър „Стоян Бъчваров“, Варненската опера и Кукления театър протестират пред входа на театъра. 



Те се присъединяват към исканията на работещите в сферата на културата от цялата страна, които протестират в този час в София. Недоволството си изразяват и културни дейци от Добрич.



Недоволството на работещите в сферата на културата е срещу ниското заплащане на специалистите в музеите, библиотеките, читалищата, музикално-сценичните изкуства, театрите и националната филмотека. Организатор е федерация „Култура“ към КТ „Подкрепа“.

Подробностите чуйте от разговора на Мартин Николов с протестиращи артисти във Варна (в края на публикацията). Те подчертаха:

"Артистът винаги е търпял до последно, но е дошъл и нашият миг да получим достойно оценяване на нашия труд". 

"Ние сме оценени от публиката, но недооценени от хората, които управляват. Те смятат, че ние сме трета ръка хора".

"Искрено се надявам Министерството на културата да може този път да се пребори да се повиши този процент, който е унизителен, срамен!". 

"Позорно е 30 години никой да не се грижи културата! Ако културата не съществува, не съществува нищо!". 

"Нашите управляващи разчитат на това, че ние сме отдадени повече на работата си и няма да затворим театъра така лесно, че няма да бъдат затворени библиотеките така лесно, че няма да бъдат затворени музеите и галериите така лесно, каквото и да ни коства това на нас. Те на това разчитат. Но ние не можем да търпим такова унижение! Няма да го търпим повече! Просто ще им дадем да разберат, че не може така да продължава!". 

снимки: Румен Сарандев





По публикацията работи: Олга Карова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Започна ремонтът на Дюлинския проход

Започнаха същинските строителни дейности по трасето на третокласния път Старо Оряхово – Гюльовца – Каблешково – път I-9 Слънчев бряг – Бургас за 34 км от трасето, а до края на юни ще стартират останалите 32 км в Бургаско. Пътната отсечка свързва областите Варна и Бургас и се ползва като алтернативен маршрут на пътищата I-9 Слънчев бряг – Обзор и..

публикувано на 17.05.24 в 16:44

Варна планира купуването на нови електробуси

През 2024 г. Община Варна кандидатства с проектна идея за разработване на план за градска мобилност, както и закупуване на електробуси. Исканото финансиране е в размер на около 10 млн. лв. и може да бъде осигурено по програма „Развитие на регионите“, съобщи заместник-кметът с ресор транспорт Христо Рафаилов.  По негови данни, финансовата рамка на..

публикувано на 17.05.24 в 16:36

Във Варна отбелязаха Деня на курсантското управление

Официална церемония за Деня на курсантското управление се проведе във Висшето военноморско училище "Никола Й. Вапцаров" във Варна.   Събитието тази година съвпада с честването на 20-годишнината от членството на България в НАТО и 75-годишнината от създаването на Евроатлантическия съюз. На специална церемония на плаца на висшето заведение ръководният..

публикувано на 17.05.24 в 16:04

Румен Радев: Не намирам основание в момента да се правят промени в ръководството на НСО

Президентът Румен Радев коментира тежкия инцидент с автомобил на службата на охрана на властта край Аксаково. " Инциденти е имало през всички години, откакто я има службата. Не намирам основание в момента да има промени в ръководството на НСО. Нека всички компетентни органи да установят реалните причини и тогава ще говорим", посочи президентът, цитиран..

публикувано на 17.05.24 в 15:00

Резултатите от експертизата за катастрофата край Аксаково ще станат ясни в съкратени срокове

Резултатите от автотехническата експертиза на автомобилите, участвали в тежкото пътно-транспортно произшествие на входа на град Аксаково с участието на кола на НСО и лек автомобил, при което загина 63-годишен мъж от Аксаково, а съпругата му е в реанимацията на болницата "Св. Анна" във Варна, ще бъдат ясни в съкратени срокове. Разпитани са пътувалите..

публикувано на 17.05.24 в 13:48
Снимката е илюстративна

Променят временно маршрута на линии 20, 22, 118, 118А, 148 и 209 на 21 май

Във връзка с провеждане на празнично шествие и честване „Празници Владиславово 2024“ на 21 май (вторник) от 17:30 до 18 часа ще бъде преустановено движението по бул. „Св. Елена“ от кръстовището с бул. „Константин и Фружин“ до кръстовището с ул. „Асен Разцветников“.  Автобусни линии 20, 22, 118, 118A, 148 и 209 няма да обслужват спирки „Химик“ и..

публикувано на 17.05.24 в 13:00

НСО призова за въздържание от спекулации и хипотези за катастрофата край Аксаково

Националната служба за охрана излезе с официално изявление във връзка с инцидента край Варна.  Държавната охранителна служба заявява, че оказва съдействие на компетентните органи по воденото следствие.  "НСО призовава към въздържание от разпространение на спекулативни, непроверени и необективни тези и хипотези по адрес на участниците в тежкия пътен..

публикувано на 17.05.24 в 12:42