Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Поетът Сашо Серафимов и колективът на ХГ-Добрич с годишни награди за култура

| обновено на 01.11.23 в 17:22
4
Снимка: Светлана Вълкова

Ясни са имената на тазгодишните носители на наградите „Добрич“ в областта на културата и науката. Това са поетът Сашо Серафимов и колективът на Художествена галерия – Добрич. Отличията бяха връчени по традиция на  церемония на 1 ноември – Ден на народните будители. 




Сашо Серафимов е поет, който пише повече от 50 години, вярвайки, че поезията може да промени човека. 

Издателство „Жанет 45“ отпечата под редакцията на Стефан Цанев поредната му книга „Случаят живот, или сънят на света“. „Ако вярвате, че поезията може да развълнува човека, да го промени, да го направи по-добър и по-съпричастен към болките на другите, че може да просветли душите ни – разгърнете тази книга и прочетете стиховете на един поет от края на света, от далечната Малка Скития, където някога римските императори са изпращали на заточение непослушните поети. Днес тази загадъчна и мълчалива земя, наречена Добруджа, проговаря чрез един от своите светли поети – Сашо Серафимов, казва Стефан Цанев. 




"Колкото пъти съм излизал от България, винаги съм изпитвал тъга към това, което съм оставил. За мен къщата, дома, приятелите, са картичка, която постоянно се явява пред очите ми. Трудно се вмествам в чужди пространства. Вероятно това е любовта към мястото, където си живял - паметта на мястото. Както ти помниш мястото, най-вероятно то също те помни. Ти си се нагодил към него и то се е нагодило към теб. Това са места, в които човек живее със своето вътрешно и външно усещане за света (...) Поезията може да промени поета, но едва ли може да промени хората", коментира в интервю за Радио Варна Сашо Серафимов. 



Наградите бяха връчени в Огледална зала „Нели Божкова". 

Културното признание получи и Художествената галерия в Добрич. Днес тя изпълнява своята мисия – да съхранява високи образци на изобразителното изкуство, да формира нагласи за идващите след нас поколения, да работи за духовното израстване на общността. Екипът на галерията в Добрич работи успешно за това, тя е утвърдено пространство за изкуство в града, което променя ежедневния ни ритъм и създава предпоставки за динамичен обмен на артистични концепции, мнения и послания. 

Наградата получи директорът на ХГ-Добрич Недко Недков. 






снимки: Светлана Вълкова


По публикацията работи: Олга Карова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Музеят в Бяла представя уникална скулптурна изложба, вдъхновена от Черно море

Общинският културен институт /музей/ - гр. Бяла организира авторска изложба „ОГЪН МОРЕ“, представяща творчеството на скулпторката Гергана Фауст. Родена в София, в семейство на творци, Гергана Фауст израства закърмена с голяма любов към природата и като дете мечтае да стане алпинист. Но следването ѝ в УНСС в София, я отвежда в Швейцария, където след..

публикувано на 13.07.24 в 13:49

Младежи от кино школа „Братя Люмиер“ с награди от Международния фестивал „Арлекин“

Децата от киношкола „Братя Люмиер“ на Общински детски комплекс - Варна, защитиха своите проекти пред компетентното жури на Международния детски и младежки медиен фестивал „Арлекин“.  Доц. Юрий Дачев, драматург, театрален критик и режисьор връчи наградите за операторско майсторство за филма „Д-И-Ш-А-Й“ и за режисура за „Тръгваме ли?“ на Божана Станева и..

публикувано на 12.07.24 в 17:16

Два концерта в събота и неделя от международния фестивал „Трикси“ в Балчик

С конкурсна програма започна първият ден от международния фестивал на изкуствата “Трикси”. В рамките на три дни  Мелницата  е домакин на това артистично събитие, включено в културната програма на Община Балчик. Организатор е артцентър "Стринджендо" в лицето на Емил и Светлана Струнджеви. Музикалния форум, който започва своето начало от 2007 година,..

публикувано на 12.07.24 в 16:47

Варненската градска галерия представя ретроспектива на Николай Николов

Графики и рисунки на една от знаковите фигури в графичното изкуство на Варна и България са събрани в изложба ретроспекция по повод 20-годишнината от кончината на художника. Николай Николов (1950 - 2004 г.) - едно от признатите имена, оформили облика на българското графично изкуство през 80-те и 90-те години на ХХ век, ще бъде почетен с..

публикувано на 12.07.24 в 10:54

Пленер и джаз на Русалка

Традиционният художествен пленер на ВС "Русалка" се проведе от 1 до 10 юли. Години наред там гостуват майстори на четката и длетото като сем. Паневи, Владо Пенев, Иван Парасков, Джузепе Страдо, Самадага, Румен Статков, Гроздан Грозев, Радостин Дамасков, Борислав Данев, Анатолий Станкулов и много други известни автори.  Тази година в пленера участваха..

публикувано на 11.07.24 в 18:25

XVII Международен фотографски салон Варна на входа на Морската градина

Откриване - 13.07.2024 г., от 18:30 ч.  Площад "Антон Новак", вход на Морска градина, Варна. В експонираната на открито изложба ще бъдат представени 124 великолепни кадри, за да радват всички любители на фотографията, жители и гости на града. Изложбата може да бъде разгледана до 27 юли. Международен фотографски салон Варна е..

публикувано на 11.07.24 в 14:51

Варна е домакин на Еврохор 2024

Тази година Варна е един от домакините на Еврохор 2024 – проект на Европейската хорова асоциация, съвместно с Българския хоров съюз. Всяка година той се провежда в различна държава и има за цел да популяризира европейската хорова музика и да насърчи културния обмен в Европа. Хоровото събитие води началото си от 1982 г. и предлага възможност на млади..

публикувано на 11.07.24 в 14:45