Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Изтеглени са автомобилни гуми Goodyear заради риск от напукване на протектора

Габриела Руменова - "Ние, потребителите"
Снимка: БНР Радио Пловдив

Физически лица продават свои стари автомобилни гуми в маркетплейсите и социалните мрежи, което крие рискове. За това предупреди в ефира на „Дарик“ основателят на онлайн платформата „Ние, потребителите“ Габриела Руменова.

Търсенето се увеличава защото от 15 ноември до 1 март при шофиране в България автомобилите трябва да бъдат оборудвани с гуми с протектор над 4 мм, съгласно Закона за движението по пътищата.

„Хората, с идеята да спестят средства, се изкушават да купят от физически лица в интернет. Трябва обаче да си даваме сметка, че от безопасността зависят не само нашите здраве и живот, но и на околните, които може да се окажат в ситуацията, в която може да се случи някакъв инцидент“, каза тя. И добави – „Когато купуваме гуми от нерегламинтирани търговци, не знаем доколко те отговарят на всички изисквания и колко са употребавани. Това е трудно да се контролира и от институциите в социалните мрежи. Моят съвет е хората да се въздържат от такива покупки.“

Когато даден продукт не съответства на изискванията за безопасност или отделна партида и има риск, институциите или самите производители взимат мерки за преработването или извеждането му от пазара.

Такъв е примерът с изтеглени през тази седмица автомобилни гуми "Goodyear ULTRAGRIP PERFORMANCE 3", които са произведени в Германия в периода 03.07.2023-09.07.2023 и са продавани и през интернет. Те могат да бъдат идентифицирани по DOT номер на страничната стена на гумата: 1K51P ML1R 2723. Това става след сигнал от Люксембург.

Идентифицираният проблем е, че производствена вариация може да доведе до напукване на протектора при движение с висока скорост и до частичната му повреда, което да повлияе на стабилността и управлението на превозното средство, увеличавайки риска от злополука. Извършените тестове са установили, че продуктът не отговаря на Регламента за одобрение и надзор на пазара на моторни превозни средства и техните ремаркета, както и на системи, компоненти и отделни технически възли, предназначени за такива превозни средства.


По публикацията работи: Ваня Славова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Обсъждат предстоящите избори на национално съвещание във вътрешното министерство

Организацията и провеждането на предстоящите парламентарни избори ще бъде тема на разговори на националното съвещание, свикано от вътрешния министър Атанас Илков с участието на служебния премиер Димитър Главчев. В срещата ще участват политическото и професионалното ръководство на МВР, директорите на главни и областни дирекции, министърът на..

публикувано на 12.09.24 в 06:56

Парламентът ще регламентира доброволчеството със закон

Народното събрание ще разгледа проект на Закон за насърчаване на доброволчеството. Вносители са Атанас Зафиров и група народни представители от „БСП за България“.  Целта на законопроекта е да създаде цялостна правна уредба на доброволчеството, като основа за насърчаване на гражданската активност и солидарност в българското обществото. Също..

публикувано на 12.09.24 в 06:36

Въпросът за референдума отново е в полето на съветниците от община Добричка

Областният управител на Добрич Румен Русев върна за ново обсъждане решението на Общински съвет на община Добричка, свързано с провеждане на местен референдум относно изграждане на ветроенергийни паркове. Според приетото решение, на насрочения местен референдум гражданите трябваше да отговарят на въпроса: „Против ли сте определяне на територии за..

публикувано на 12.09.24 в 06:28

Слънчево, без валежи

Днес ще преобладава слънчево време. Все още по-значителна облачност ще има сутринта в крайните североизточни райони, но без валежи. По-късно и там облачността ще намалее до предимно слънчево. Ще духа слаб до умерен западен вятър, който следобед ще отслабне и ще се обърне от южна четвърт. Максимални температури между 25° и 30°, за Варна около..

публикувано на 12.09.24 в 05:55

ЦИК регистрира ДПС-Ново начало на Пеевски и отказа регистрация на Джевдет Чакъров

Централната избирателна комисия (ЦИК) регистрира коалиция "ДПС- ново начало" за участие във вота през октомври. Малко по-късно ЦИК гласува да откаже регистрация на партия ДПС. Това се случи на заседание на комисията снощи. Решението за регистрация на „ДПС – ново начало“ бе подкрепено с 15 гласа „за“. По-рано Върховният административен съд (ВАС)..

публикувано на 12.09.24 в 05:35

Адресите без ток

На 12.09.2024, от 09:00 до 16:00 , поради неотложни ремонтни дейности на съораженията за доставка на електроенергия, ще бъде прекъснато електрозахранването в района на гр. Варна - кв. Чайка - 50, 51, 52, 53, 54, 55, 56, 184, 185, 186, 187, 188, 203, ул. Бриз-юг - 2, 297, 2047, ул. Д-р Любен Попов 28, 30, ул. Д-р Петър Скорчев 22, м-ст Свети..

публикувано на 12.09.24 в 05:00

Планирано е увеличение на учителските заплати с 15%

Трябва да продължи тенденцията за заплатите на учителите да са 125 процента от средната работна заплата, каза министър Галин Цоков, предаде БНР. Съгласувателната процедура за бюджета за 2025 г. започна и бяха изпратени най-общи рамки в Министерството на финансите по отношение на бюджета и те са свързани с разходите от предходния бюджет, но ние..

публикувано на 11.09.24 в 19:57