Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Какви са нивата на радон във Варна и областта?

Европейската асоциация за радон (ERA) отбелязва 7 ноември като „Европейски ден на радон“. Целта е да се повиши осведомеността за радон на населението на всички европейски страни, за вредното въздействие на високите нива на радон, начините за провеждане на измервания на обемна активност на радон (ОАР) и прилагане на мерки за редуциране на ОАР.


Бистра Манушева, РЗИ-Варна

Радонът е естествен радиоактивен газ, който се образува непрекъснато, може да се придвижва в почвата на големи разстояния и чрез въздуха прониква в жилищата. Вдишването на въздух, съдържащ високи нива на радон за дълъг период от време може да повиши риска от развитие на рак на белите дробове. Проблемът в населените места е, че концентрацията на радон е по-висока в сградите, отколкото на открито и го има както в стари, така и в нови жилища.Прониква в домовете ни независимо дали те са построени върху бетонен постамент или директно върху почвата.

През 2013 – 2017 година РЗИ-Варна прави проучване за нивото на радон във Варна и областта, част от Националното проучване за намаляване концентрацията на радон в жилищни сгради. Поставени са детектори в близо 100 частни домове, каза за Радио Варна Бистра Манушева,началник отдел Радиационен контрол към Регионалната здравна инспекция и медицински физик експерт.

„Бих искала да успокоя всички граждани на град Варна и на областта, че концентрацията на радон е ниска и е съизмерима с референтните нива, които са регламентирани в наредбата за радиационна защита.“

Всеки от нас може да измери нивото на радон в дома си, ако има желание, каза още Бистра Манушева. Това става чрез заявка в РЗИ откъдето осигуряват безплатни детектори, които измерват концентрацията на радон. Измерването продължава или 48 часа или от 3 месеца до 1 година, след което експерти отчитат резултатите.

Намаляването на концентрацията на радон в сградата е проблем, който може да бъде решен лесно, евтино и без специални изисквания, увери Манушева. Радонът може да бъде изведен от сградата по три начина – чрез радоно непропусклив слой в основата на сградата, т.нар. запечатване, чрез изграждане на пасивна вентилационна система или чрез изграждане на активна вентилационна система.

Следващата година РЗИ планира изследване на нивата на радон в училища във Варна. Последното проучване е съвпаднало с ковид-пандемията, когато училищата бяха затворени, не се извършваше проветряване и поставените детектори са отчели превишени стойности на радон, каза още Манушева.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

"Винаги верни!": Един ден с Морската пехота на Украйна

Получаваме първата локация малко след 9 сутринта. Два часа по-рано сме потеглили от Одеса към Миколаив.  „Момчетата молят да идем по-рано“, казва Саша, докато намества GPS-a за мястото, откъдето трябва да вземем връзката ни за деня – Костя. Момчетата са част от самостоятелна компактна механизирана-ремонтна част на 88-ми батальон на 35-та бригада на..

обновено на 02.07.24 в 15:07

Деца ще изваят пясъчни скулптури в Балчик

На 6 юли 2024г. (събота) на плаж "Двореца" между красивите морски вълни на град Балчик и "Тихото гнездо" - в миналото място за отдих на румънската кралица Мария, Белият град ще бъде домакин на осмото издание на детския фестивал "Пясъчни творения”.  Фестивалът „Пясъчни творения” е безплатен за участие, целта му е да насърчи децата към изкуството и да..

публикувано на 02.07.24 в 12:20

Земеделски имот край Игнатиево е превърнат в сметище за строителни отпадъци

Земеделски имот край Игнатиево е превърнат в сметище заради нерегламентирано изхвърляне на строителни отпадъци. За проблема алармира собственикът на терена Стамен Иванов. Купчината вече добива сериозни размери  - висока е над 15 метра, и има опасност да затрупа съседна къща, оплаква се Иванов. Освен към община Аксаково е подавал сигнали и на телефон 112...

публикувано на 02.07.24 в 14:30

Жителите на местността Добрева чешма няколко дни са без вода

Жителите на местността Добрева чешма край Варна съобщиха, че от миналия петък нямат вода и ситуацията е критична. Те казаха, че имат проблеми с водоснабдяването всяко лято, но такъв случай да нямат нито капка вода за толкова дълъг период досега не помнят. Опитите им да се свържат с оператор на дежурните телефони са били безуспешни, а никъде не е..

публикувано на 01.07.24 в 14:04
Плаж

Плаж „Черноморец“ – устроен за хора с двигателни затруднения

22 български плажа са отличени с престижния Син флаг за 2024 година. Един от тях е плаж Черноморец, който се намира близо до местността Ракитника. Международното отличие за чист и поддържан плаж получава за втора поредна година, каза за Радио Варна неговият управител Станко Стоянов. Наемат плажа преди около 4 години и с всяка година го..

публикувано на 01.07.24 в 07:30
Изгрев, Варна

Къде да посрещнем Джулай морнинг?

Готови ли сте за посрещането на поредното първоюлско утро? Село Камен бряг ще спази за поредна година традицията за посрещане на първото юлско утро. Неформалният празник Джулай морнинг / Юлско утро/ ще бъде предшестван от музикален рок маратон, организиран от Община Каварна. Концертът започва в 22.30 часа на 30 юни, като на сцената ще се..

публикувано на 29.06.24 в 15:09
Светите равноапостоли Петър и Павел

Празнуваме Петровден

На 29 юни Православната църква почита едновременно паметта на великите апостоли Петър и Павел, ученици на Христос. Най-важните обстоятелства от техния живот са описани в книгата "Деяния на апостолите" (Нов завет), а за апостол Петър четем и в евангелията. Петър се наричал отначало Симон и бил син на рибар от Витсаида Галилейска. Брат му..

обновено на 29.06.24 в 13:47