Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Христо Кирчев: Демокрацията е отговорност на личността

2
Снимка: http://bgsniper.com/

За съжаление се оказа, че този начин на живот, който е свикнал да живее българинът по време на комунистическите управление, много трудно се променя. Демокрацията е отговорност на личността. Личността трябва да следи законите и да ги спазва, а не да чака държавата да се грижи за него, както е в момента в България. Това каза вторият кмет на Варна след демократичните промени Христо Кирчев.

По думите му у нас витае нагласата, че държавата ни е длъжна и е виновна за всичко. Искаме да имаме малки данъци, но същевременно всичко да е оправено от държавата, посочи Кирчев. По думите му страната ни се е превърнала в оазис за чужденците, а за българина с добри доходи е много приятна държава за живеене.

На въпрос какво кара българина да се чувства нещастен, Кирчев очерта какъв е генезисът на проблема.

Българинът се чувства нещастен, защото не вижда осъществяване на мечтите си. В България се създаде един руски олигархичен модел на управление и българите не са оптимисти, че той може да бъде променен. Бившите комунисти - прослойката, която управляваше, станаха първи капиталисти. Те възпитаха децата си да поемат техния бизнес, а новородените българчета ще служат на червената аристокрация, обясни Кирчев. Той направи уточнение, че те вече не са комунисти, но по думите му са "мафия, която се поддържа, докато се скарат помежду си". 

Бизнесът се интересува от своите ползи и интереси. В него няма политика - това е принципът на демокрацията, подчерта Кирчев. Според него единственото спасение е да си много добър специалист. Един добър лекар винаги е търсен и печели добре, допълни той. 

Каква е България днес, 34 години по-късно? 

Тя е едно сравнително добро място за живеене, отговори Христо Кирчев. По думите му, българинът не може да разбере това и трябва да си даде "малко зор, за да си оправи държавата". Цял ден стоят пред блока, допълни Кирчев, и никой не вдига и една хартийка. Чака... Чака кметът да дойде и да му изчисти, а има неща, които зависят от нас, възмущава се той. 

Цялото интервю с Христо Кирчев чуйте в звуковия файл:



България отбелязва 34 години от падането на тоталитарния комунистически режим и поставянето на началото на демократичните промени у нас. На 10 ноември 1989 г. се провежда пленум на Централния комитет на БКП, на който от поста генерален секретар на партията е освободен Тодор Живков. 

Ден по-рано в Германия е съборена Берлинската стена. 






Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Арх. Михий ван Дрийш: Крайбрежната алея във Варна не трябва да изглежда като автомобилна улица

Решенията за оползотворяване на морския бряг в градовете трябва да се основават на природата, смята главният архитект на Грьонинген в Кралство Нидерландия Михий ван Дрийш. Паркът и плажната ивица във Варна са уникални. Крайбрежната алея не трябва да изглежда като автомобилн аулица, а да бъде по-удобна за пешеходци и велосипедисти, както и да..

публикувано на 13.07.24 в 16:15
Петра Димитрова

Изложбата на Петра Димитрова - протест срещу консуматорството в съвременното общество

Летният сезон в Галерия A&G Art Meeting, Варна,  продължава със самостоятелна изложба живопис на една млада художничка – Петра Димитрова.  Все още в началото на творческия си път, Петра вече е разпознаваем автор, който изгражда собствен, провокативен стил на изразяване. Познаваме от предишни нейни представяния интереса и към..

публикувано на 12.07.24 в 08:10
Симеон Димов и Хенри Ескелинен

Симеон и Хенри - новите лица на Варненския театър

Две нови лица ще виждат любителите на театралното изкуство във Варна. Част от трупата на Драматичен театър "Стоян Бъчваров" от това лято са Симеон Димов и Хенри Ескелинен. Във визитката на 26-годишния Симеон е записано, че е роден в Бургас, където през 2016 завършва Националното училище за музикално и сценично изкуство "проф. Панчо Владигеров" със..

публикувано на 11.07.24 в 08:00

Писателката Ина Иванова: Изкуството има силата да ни връща базовите човешки настройки

„Не тръгва ли понякога времето срещу търсача, не му ли показва на ъгъла част от лицето си, не разкрива ли в дребна ежедневна случайност забулените следи на предстоящото?  А не е ли любовта единственият възможен начин да прекосиш живота?" Новата книга с разкази на Ина Иванова "И винаги любовта" бе представена пред четящата публика във Варна...

публикувано на 10.07.24 в 08:05
Елина Райнова, Сдружение ЗА ТЕБ - Варна

Сдружение ЗА ТЕБ: Да влезем в обувките на другия и да решаваме проблемите заедно

На 9 юли Сдружение „ЗА ТЕБ“ кани варненци и гостите на града да се включат в едно различно спортно събитие с вход свободен. По време на „Щък тук-там: Адаптирай се!” всеки, който желае, ще има възможност да наблюдава и да участва в спортни дейности, адаптрани за хора с увреждания.  В рамките на 10 часа – от 11 сутринта до 21ч. вечерта, ще бъдат..

публикувано на 09.07.24 в 07:00
Атанас Хранов

Художникът Атанас Хранов: ... И да лети дирижабълът по-нагоре към по-светли места

Най-новите произведения на талантливия художник Атанас Хранов от 3-ти юли до 7-ми август 2024 г. са в изложбеното пространство на Галерия „Папийон“ във Варна.  Неговите идеи, копнежи, „вероятни пейзажи“ и „чезнещи лица“ са събрани в изложба живопис, наречена "Дирижабъл". Приключението, в което ни въвлича този великолепен творец, е..

публикувано на 08.07.24 в 08:00

Оперната прима Красимира Стоянова: България чрез творците си, които я прославят, отдавна е прекрачила "културния" Шенген

България чрез творците си, които я прославят по света, отдавна е прекрачила "културния" Шенген " и  е известна с постиженията си в тази сфера. Българските политици трябва да се обърнат към нас, често повтарям това. Заяви във Варна звездното сопрано Красимира Стоянова след репетиция на "Бохеми", премиерата на операта в рамките на фестивала "Опера в..

публикувано на 06.07.24 в 10:10