Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ефективна ли е системата за предупреждения БГ Алерт

Снимка: БТА

Тестове на системата БГ Алерт за разпространение на съобщения за предупреждение на населението за извънредни ситуации и бедствия ще се извършват днес в областите Варна, Добрич, Търговище и Шумен. Очаквайте съобщение със звук на мобилния си телефон, съдържащо текст на български и на английски език. Получаването на съобщението на мобилното устройство се очаква да бъде еднократно и съпроводено от специфичен звук и вибрация, дори при активиран тих (безшумен) режим. Тестът ще се проведе във времето от 12.00 до 12.30 часа. Целите са проверка на функционирането на системата и населението да придобие представа за съобщенията и съпътстващото ги поведение на мобилните устройства.

В анкета на Радио Варна част от варненци споделиха, че вече са получили такова съобщение, когато по погрешка служител беше натиснал неправилен бутон. Някои са се стреснали, други са го приели съвсем спокойно, а трети са помислили, че е поредната измама, която получават през интернет. Хората са на мнение, че тази система е много полезна и се надяват така да бъде изработена, че да е в полза на всички, ако се случи бедствие и да бъдат спасени човешки животи.



При изграждането на системата БГ-Алерт у нас малко са обърнати нещата, коментира за Радио Варна Атанас Кръстанов, физик и експерт по въпроси, свързани със защита от природни и индустриални бедствия.

„Почваме да я изграждаме отзад напред. Съобщаваме, че ще има нещо преди да се направи цялата тази процедура за удостоверяване на данните с информация за извънредна ситуация на определена територия.“

По неговите думи преди да се пусне такава система трябва да се знае в конкретните случаи как да се реагира за съответния район, какви са начините за евакуация и населението да е уведомено за тях. В противен случай ще настане паника сред хората. Има съмнение и че хората с телефони с бутони може и да не получават съобщенията за предупреждение. Интервюто с Атанас Кръстанов е на Доротея Николова:



Системата БГ Алерт за разпространение на съобщения за предупреждение на населението за извънредни ситуации и бедствия се разработва от МВР и Министерството на електронното управление. На 29 ноември ще има национален тест също във времето от 12.00 до 12.30 часа. А системата се предвижда да започне да работи официално в началото на следващата година.


По публикацията работи: Димитрина Дончева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Започва рок фестивалът „Varna Rock Adventure“

Тридневният рок фестивал „Varna Rock Adventure“ се открива тази вечер на плажа в кв. „Аспаруово“. Организатори на събитието да мотоклуб „Братя във вятъра“ със съдействието на фонд „Култура“ към Община Варна. Събитието се провежда за четвърта поредна година и е с вход свободен. Специален гост на фестивала е рок музиканта Джо Лин Търнър, а сред..

публикувано на 09.08.24 в 17:57

Да помогнем на Павел

Да помогнем на един баща да пребори коварно заболяване, за да може да се радва на детето си и да е до него, докато расте. Павел Станчев е на 42 години. Съдбата го изправя пред тежко изпитание. Животът му се преобръща, когато му поставят страшната диагноза сарком. В България не може да му се осигури лечение, надеждата за него идва от болница в Турция, от..

публикувано на 09.08.24 в 15:05

Младежкият фестивал на Варна „Фън сити +“ тази събота и неделя

На 10 и 11 август (събота и неделя) във Варна ще се проведе 14-тото издание на Младежки фестивал „Фън сити +“. Зрителите и гостите на морската столица ще могат да посетят събитията, включени в програмата на форума през двата почивни дни от 19:00 до 23:00 часа на площад „Антон Новак“. Фестивалът се финансира и провежда в изпълнение на програма „Младежки..

публикувано на 09.08.24 в 12:50

Морско училище прие 55 нови курсанти

55 млади курсанти влязоха във Висшето военноморско училище "Н. Й. Вапцаров“. Новобранците и техните родители бяха посрещнати от началника на Висшето военноморско училище "Никола Вапцаров“ флотилен адмирал проф. д-р Боян Медникаров и командири на отделения и на батальона. Родителите на младите курсанти имаха възможност да получат информация за..

публикувано на 09.08.24 в 12:07

Варненската шампионка по плуване Тея Николова: Точна и в спорта, и в живота

Златна, точна и отлична както в учението, така и в плуването, е шампионката на Плувен спортен клуб "Черно море" Тея Николова. Младата надежда на българското плуване завърши ГПЧЕ "Йоан Екзарх" (Пета езикова гимназия) във Варна  с отличие, приета е в Северозападния университет в Чикаго, но през лятото се подготвя активно за няколко състезания заедно с..

публикувано на 09.08.24 в 09:15

Изложба във Военноморския музей представя морските традиции, суеверия и ритуали

Във Военноморския музей във Варна днес, петък, от 11 часа, ще бъде открита изложбата „Морски ритуали и традиции“.  Експозицията обхваща  различни периоди от морската история на човечеството и проследява най-интересните моряшки вярвания, обредни практики и суеверия. С богатство от експонати, графичен материал и специално разработено приложение..

публикувано на 09.08.24 в 08:20

Коя е безплатната здравна помощ, когато сме на път?

Ако сме на почивка в България и ни се наложи да потърсим медицинска помощ, можем да отидем при всеки общопрактикуващ лекар, сключил договор със Здравната каса. Това каза за Радио Варна д-р Каролина Златева. Нужно е да си носим синята здравна книжка, която ни дава право на два прегледа на месец, ако посетим личен лекар, различен от този, при..

публикувано на 09.08.24 в 08:10