Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ще има обезщетение за близките на загиналата жена по време на урагана във Варна

„Ще има обезщетение за близките на загиналата жена. Направихме обстоен разговор за това как Общината може да помогне на сина й. Има решение за еднократна финансова помощ, която да му бъде осигурена. Вероятно ще бъде записан и в Бюрото по труда, тъй като той е 20-годишен и има желание да се реализира“. Това заяви Благомир Коцев пред медиите сутринта в понеделник. Кметът добави, че общината работи активно, за да окаже психологическа помощ на сина на жертвата. Той е разговарял с него още в неделя и го е уверил в пълната подкрепа от страна на Общината, съобщават от пресслужбата.

В отговор на въпрос за почистването на града вследствие на ураганната буря, Коцев каза, че приоритет е почистването на всички падащи предмети и опасни висящи клони в короните на дърветата. Много хора и служби са ангажирани да възстановят града, увери кметът. По думите му, остойностяването на щетите от бурята ще бъде направено до края на седмицата. Ако Общината не може да поеме разходите по възстановяването на града, тя ще поиска помощ от фонда за бедствия и аварии, добави Коцев.

В момента наблюдаваме ситуацията, бедственото положение вероятно ще остане до края на деня, обясни Коцев. Той припомни, че от съображения за безопасност, е въведено онлайн обучение за учениците от 1 до 12 клас. В нормален режим на работа остават детските градини и ясли, но със строг контрол за недопускане на децата на открито.

Ще бъде извършен оглед за падащи предмети на територията и в околностите на училищата, а от утре очакванията са да бъде възстановен присъственият учебен процес. Четири училища – I ОУ „Св. Княз Борис I”, ОУ „Васил Друмев“, ОУ „Константин Арабаджиев“ и Професионална гимназия по текстил и моден дизайн, където щетите от бурята са по-сериозни, ще учат онлайн до 22 ноември, включително.

Възстановява се енергоснабдяването и водоподаването в засегнатите райони, включително извън пределите на града. Всички екипи са концентрирани в почистването, за да може градът да бъдат подготвен за дъждовете и за зимния сезон, завърши Коцев. След 18:00 ч. кметът ще информира гражданите за решенията на оперативния щаб и учебния режим в общината утре.

Именно тогава се събира оперативният щаб, за да изслуша доклада на аварийните служби за състоянието на образователната мрежа. Те трябва да осигурят безопасността на достъпа на ученици, учители персонал и родители до учебната инфраструктура.

Между 7 ч. и 11,30 ч. кметът проведе поредица от текущи срещи с различни звена и органи, извършващи дейности по възстановяване на щетите и нормализиране на ситуацията във Варна. На терен вече са екипите за опис и оценка на щетите. Вероятно в утрешния ден Общината ще може да съобщи индикативна стойност на материалните поражения вследствие на урагана.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Общностният център за работа с деца в риск става социална услуга, финансирана от държавата

Създаденият преди година по програма "Развитие на човешките ресурси" с над 391 000 лева Общностен център за работа с деца в риск и техните семейства, продължава дейността си и през тази година вече като услуга, финансирана от държавата. За този период са обгрижени над 360 деца и техните семейства, с които са работили социални работници, психолози,..

публикувано на 25.09.24 в 15:40

В понеделник започва ремонт на пътя през местността Боровец

Рехабилитацията на пътя от Прибой през местност Боровец започва следващия понеделник, 30 септември. Около 4 700 кв. м асфалтова настилка ще бъде възстановена в рамките на около седмица. Дейностите се финансират от програмата за текущ ремонт и поддръжка на Община Варна. След рехабилитацията пътят ще бъде ползван за обходен маршрут при основния ремонт на..

публикувано на 25.09.24 в 15:36

Близо 900 хиляди румънци са посетили страната ни от януари, Варна е сред водещите дестинации

897 хиляди са румънските туристи, които са посетили България  от януари до юли 2024 г.  Над 500 хиляди от тях са осъществили посещението си в периода май-юли 2024 г., съобщават от Министерството на туризма.  Водещите дестинации сред тях са общините Варна, Несебър, Балчик и Столична община, информира заместник-министърът на туризма Ирена Георгиева...

публикувано на 25.09.24 в 15:12

368 са кандидатите за депутати от варненския регион (СПИСЪК)

368 са кандидатите за депутати, които ще участват в парламентарния вот за Трети Варненски многомандатен избирателен район. Те са от 28 партии и коалиции, като на изборите на 27 октомври ще се яви и един независим кандидат - Николай Наков.  Водач на листата на ГЕРБ-СДС във Варна е Даниел Митов, а на тази на "Продължаваме промяната - демократична..

публикувано на 25.09.24 в 14:45

Тестват системата BG-Alert и сирените на 1 октомври

На 1 октомври от 11 часа ще бъдат тествани Националната система за ранно предупреждение и оповестяване и системата BG-Alert, съобщиха от Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението". Проверката ще се осъществи на територията на градовете София, Бургас, Варна, Кърджали, Монтана, Пазарджик, Плевен, Пловдив, Русе, Смолян, Враца, Стара..

публикувано на 25.09.24 в 13:38
Агенция Вижън

Ден на отворените врати провежда Агенция за социално развитие Вижън

Ден на отворените врати провежда днес Агенция за социално развитие Вижън във Варна. Поканата е за един от офисите, където се предлагат социални услуги, този на ул. „Тодор Икономов“ №35. До 16.00 часа вратите остават отворени за всеки, който желае да се запознае с дейностите  на агенцията, която набира нови потребители, каза за Радио Варна..

публикувано на 25.09.24 в 13:02

Ръст на бюджетните заплати с 10 % искат от КНСБ

За ръст на бюджетните заплати с 10% през следващата година настояват от КНСБ , за целта ще са необходими допълнителни 1.8 милиарда лева. Президентът на синдиката Пламен Димитров настоя за спешно въвеждане на "заплата за издръжка", свързана с нивото на заплащане, което е необходимо, за да се осигури достоен стандарт на живот на работниците и техните..

публикувано на 25.09.24 в 12:18