Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Отбелязваме Световния ден за борба с ХИВ/СПИН

Снимка: архив

Световният ден за борба със СПИН ежегодно се отбелязва на 1 декември и е посветен на повишаване осведомеността за СПИН-пандемията, причинена от разпространяването на вируса ХИВ.

Има три основни начина за предаване на ХИВ. Единият е по сексуален път – при сексуален контакт без предпазни средства. Вторият е по кръвен път – при използване на замърсени с инфектирана кръв игли, спринцовки и други инструменти, както и от ХИВ-позитивна майка на бебе – по време на бременността, раждането и кърменето.

Първият случай с ХИВ в България е регистриран в средата на 80-те години. В световен мащаб, заболяването е отнело живота на милиони. Днес обаче ХИВ/СПИН не означава смъртна присъда - нещо, което различните инициативи и кампании, посветени на този ден, опитват да отправят като послание.

За 15-та поредна година дирекция „Превенции“ към Община Варна организира АНТИСПИН кампания „Пазя себе си, пазя и теб“.

В рамките на кампанията ще се проведат дискусионни срещи, обучения на професионалисти по здравни грижи и студенти по медицина. Предвидени са и информационни кампании в 11 училища и 2 университета. Общо 80 участници ще се включат в различните инициативи. Сред тях са студенти, ученици от превантивните клубове, медицински специалисти и сътрудници от граждански организации.

Днес от 11.00 до 14.00 часа в Медицински университет – Варна ще се проведе безплатно и анонимно консултиране и изследване за ХИВ като част от кампанията. 

През следващата седмица в Младежкия дом ще бъдат организирани и обучения за специалисти по теми за превенцията на ХИВ и СПИН.БНР подкасти: