Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Стела Николова: ДП „Пристанищна инфраструктура“ играе ролята на мащеха спрямо Пристанище Варна

Стела Николова - ДБ
Снимка: сайт Демократична България

Държавно предприятие „Пристанищна  инфраструктура“ играе ролята на мащеха спрямо Пристанище Варна. Такава теза изказа в предаването на Радио Варна „Позиция“, депутатът от ПП/ДБ Стела Николова. Варненският народен представител допълни, че е изненадана от това отношение, тъй като варненското пристанище е единственото държавно пристанище, което e на печалба миналата година. „Изглежда като наказание“, допълни тя и се обоснова:

С изненада установих, че е приета тарифа от ДП „Пристанищна инфраструктура“, таксите които са определени за варненското пристанище са по високи от тези на пристанище Бургас. Освен това, тази тарифа която е започнала да се обсъжда още през април месец е била подменена с друга тарифа през септември.

Тарифата е била приета малко преди да бъдат сменени двама от членовете на управителния съвет на държавното предприятие, каза още Стела Николова. Според нея, смущаващо е, че в случая е нарушена и законовата процедура. По думите и 4някой си позволява, да подменя тарифа минала на обществено обсъждане. Варненският депутат е сигнализирал по казуса министъра на транспорта, който е обещал да се запознае с цялата процедура и да вземе мерки.

Според Стела Николова с предложените увеличения на тарифните числа за достъп до пристанище Варна-запад Държавно предприятие „Държавна инфраструктура“ пречи и се намесва в конкуренцията, като облагодетелства едни субекти, за сметка на други. Дава се и силно предимство на частни интереси и се създават нелоялни практики, като се нарушават и търговският, и държавният интерес в целия регион, в който е разположена пристанищната инфраструктура на Варненския залив и Варненското езеро.

На въпрос, има ли лобизъм и чия е конкретната полза, пристанище Варна да е в по неизгодна пазарна позиция, Стела Николова отговори още веднъж, че вероятно според нея, става въпрос за подкрепа на частни интереси. По думите и, таксата за пристанище Изток, което се ползва, без да се минава през канала море- езеро, е изравнена с тази на пристанището на ТЕЦ Варна. Таксата на пристанище Варна Запад е доста по- висока с тази на пристанище Бургас. Тази ситуация не остава добри усещания, синдикатите на варненското пристанище също не бяха очаровани, каза народния представител.

По повод с години отлагания за приемане генерален план за пристанище Варна, Стела Николова каза, че се е стигнало до там, че вече е все едно какво ще бъде прието, стига да не е някоя огромна глупост. Ясно е обаче, допълни тя, че заради липсата на този план, държавното пристанище не може да се развива. „Надявам се, плана да зададе ясни параметри за развитие, както на самата инфраструктура, така и на бъдещето на работещите хора там, защото това е едно от малкото предприятия във Варна с толкова много работещи в една фирма“, каза варненския депутат.

(цялото интервю може да чуете в прикачения файл)


ВИЖТЕ ОЩЕ

Здравка Евтимова: Моето щастие, моето нещастие и моята болка говорят само на български

Писателката Здравка Евтимова представи най-новата си книга "Луничави разкази"  миналата седмица във Варна.  Изданието съдържа 20 истории, писани през последните три години. Едни от тях разсмиват, а други натъжават.  Писателският занаят е занаятът на щастието, каза в интервю за Радио Варна Евтимова. Тя коментира темата за доброто и злото у хората и..

публикувано на 22.02.24 в 10:00
Николай Василев

Сливането на НАП и Агенция "Митници" няма да се случи

Сливането на НАП и Агенция „Митници“ никога няма да се случи. Това е мнението на икономиста и политик Николай Василев. Според него целият процес за обединение на двете агенции е за да бъде назначен техен човек начело на "Единната приходна агенция". Пред Радио Варна бившият министър в няколко правителства коментира: "Теоретично има..

публикувано на 21.02.24 в 16:45

70 години, споделени с Радио Варна, на верния слушател Петко Александров

Петко Александров е от редовните слушатели на Радио Варна около 70 години. Така навръх своя 79-и рожден ден и в навечерието на 90-годишнината на Радио Варна, той застана пред микрофона, за да сподели за своята голяма любов – радиото и привързаността вече близо 70 г.  Петко Александров от 10-годишен слуша Радио Варна. Ляга си вечер със звука от..

публикувано на 21.02.24 в 07:16
Богдан Милчев

Богдан Милчев: АМ "Хемус" е символ на некомпетентност, безхаберие и корупция

В началото на февруари екип от Института по пътна безопасност в България извърши обследване на започнати, но недовършени участъци от лотове 1 и 2 на автомагистрала "Хемус". Констатациите си те направиха по повод 50-годишнината от откриването на магистралата. "Тя  е символ на некомпетентност, безхаберие и корупция. В последните три години в България се..

публикувано на 20.02.24 в 14:40
Мария Георгиева

Мария Георгиева - 30 години от живота на един училищен директор

„Всеки, който мисли, че директорският стол е привлекателен, първо трябва да погледне страната на отговорностите и след това да погледне страната на облагите, ако въобще има такива.“ Това каза в интервю за Радио Варна Мария Георгиева, която е 30 години директор на Професионалната гимназия по горско стопанство и дървообработване „Николай..

публикувано на 20.02.24 в 07:25

Валентина Тодорова: Нужна е цялостна здравна реформа

За цялостна реформа в здравната ни система се обявиха граждани, подкрепили протеста на Фондация "Даная" във Варна #НИТОЕДНОДЕТЕПОВЕЧЕ.  Валентина Тодорова е една от тези активни варненки, които винаги подкрепят каузи и подобни протести с огромно обществено значение. Според нея най-големият проблем в нашето здравеопазване е Националната..

публикувано на 19.02.24 в 14:17

Изкуствен интелект и поезия в изложбата "Светоглед" във Варна

Визуалният артист Цветомил Семков представя своята изложба „Светоглед“ днес от 18:30 часа в Арт салона на Радио Варна.  Изложбата се състои от дигитални произведения, направени с помощта на изкуствен интелект, като всяко едно е предизвикано от избрани от него творби. Използваната технология представлява чат, в който авторът въвежда чрез свои..

публикувано на 19.02.24 в 10:28