Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Кръговрат" - изложба на Боряна Симеонова

Още седмица изложбата "Кръговрат" ще бъде достъпна в експозиционната зала на художествения музей "Георги Велчев" във Варна. Тя е на варненската авторка Боряна Симеонова, която представя пейзажи, създадени през последните две години. "Кръговрат"-ът за Боряна Симеонова е "един поглед, миг отделен, изваден от общата картина на природата, която е съвършена и е в постоянно движение и кръговрат. Тя се променя непрекъснато, и запазва хармонията в себе си - да бъде абсолют, да бъде създател на самата себе си. Символ на завършен безкрай, каквото е морето". 

Пейзажите са рисувани на север от село Тюленово - ключово място за българските маринисти, споделя Боян Боев, художник и уредник в художествения музей "Георги Велчев.

"Всъщност Боряна Симеонова не се стреми да имитира видяното, а да проникне отвъд видимото и да го пресъздаде. Това очевидно е вид разгово с морето и брега."

Какво още каза Боян Боев за изложбата "Кръговрат" на Боряна Симеонова - в звуковия файл.

БНР подкасти:

ВИЖТЕ ОЩЕ
Богдан Милчев

Богдан Милчев: АМ "Хемус" е символ на некомпетентност, безхаберие и корупция

В началото на февруари екип от Института по пътна безопасност в България извърши обследване на започнати, но недовършени участъци от лотове 1 и 2 на автомагистрала "Хемус". Констатациите си те направиха по повод 50-годишнината от откриването на магистралата. "Тя  е символ на некомпетентност, безхаберие и корупция. В последните три години в България се..

публикувано на 20.02.24 в 14:40
Мария Георгиева

Мария Георгиева - 30 години от живота на един училищен директор

„Всеки, който мисли, че директорският стол е привлекателен, първо трябва да погледне страната на отговорностите и след това да погледне страната на облагите, ако въобще има такива.“ Това каза в интервю за Радио Варна Мария Георгиева, която е 30 години директор на Професионалната гимназия по горско стопанство и дървообработване „Николай..

публикувано на 20.02.24 в 07:25

Валентина Тодорова: Нужна е цялостна здравна реформа

За цялостна реформа в здравната ни система се обявиха граждани, подкрепили протеста на Фондация "Даная" във Варна #НИТОЕДНОДЕТЕПОВЕЧЕ.  Валентина Тодорова е една от тези активни варненки, които винаги подкрепят каузи и подобни протести с огромно обществено значение. Според нея най-големият проблем в нашето здравеопазване е Националната..

публикувано на 19.02.24 в 14:17

Изкуствен интелект и поезия в изложбата "Светоглед" във Варна

Визуалният артист Цветомил Семков представя своята изложба „Светоглед“ днес от 18:30 часа в Арт салона на Радио Варна.  Изложбата се състои от дигитални произведения, направени с помощта на изкуствен интелект, като всяко едно е предизвикано от избрани от него творби. Използваната технология представлява чат, в който авторът въвежда чрез свои..

публикувано на 19.02.24 в 10:28

"Дестинация щастие"

Какво е щастието? То постига ли се? Или е съставено от малки по размер и форма моменти, които обединени, наричаме щастие? Най-хубавото е, че всеки сам може да даде дефиниция за щастие. Т.е. всеки има своя представа какво представлява то. А дали щастието е посока, път, преживяване? За едни е така, за други не е.  За Даниела Георгиева щастието е..

публикувано на 16.02.24 в 15:05

"Разкажи ми за Дякон Левски" тази неделя във Варна

Гражданската инициатива "Разкажи ми за Дякон Левски" предстои тази неделя във Варна. Събитието ще се проведе от 11 часа в неделя, 18 февруари, в двора  на православния храм „Свети Архангел Михаил“.  Няколко организации, сред които Сдружението за възстановяване на българската слава, църковното настоятелство на православния храм „Свети Архангел..

публикувано на 16.02.24 в 09:00