Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Църквата в балчишкото село Храброво отваря всяка неделя за миряните в района

Всяка неделя от 10.00 до 12.30 часа църквата „Св. св. Петър и Павел“ в село Храброво ще бъде отворена за миряните в района, съобщи новият кметски наместник Димитър Димитров. По време на празници служби ще води отец Яков, с чието съдействие е отворена църквата, уточни той.

Припомняме, че храмът в балчишкото село бе осветен преди близо десет години от Негово Високопреосвещенство Варненския и Великопреславски митрополит Йоан. Това е първият храм за Храброво, макар че селището е основано през 1526 г. Решението за създаването му е взето през април 2005 г., градежът започва през 2008 г., благодарение на Община Балчик, която предоставя парцел и средства, както и финансовата подкрепа на Агенцията по вероизповеданията и местни фирми. Храмът е приключен през май 2013 г.

„Което зависи от нас, правим всичко възможно селото да върви напред“ – казва Димитров, който в проектобюджета за новата година е предложил в селото да се подобри настилката на улиците.

Чуйте повече в репортажа на Албена Иванова:Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ
Фаропазачът Наньо Нанев

Над 30 години на пост - фаропазачът Наньо Нанев

"Фар Шабла през погледа на на фаропазача Наньо Нанев". Това е заглавието на книгата за най-високия и най-стария морски фар у нас. Години наред по нея е работил Наньо Нанев, който вече над 30 години нарича свое работно място именно Шабленския фар.Боядисан в бяло и червено, той повече от век и половина указва пътя на мореплавателите в Черно море...

публикувано на 02.03.24 в 09:30

Подари един час на природата – експерт на WWF съветва с какви полезни дейности можем да опазим Земята

„Подари час на природата“ – този призив цели да насърчи хората не само да изгасят светлините символично за 60 минути на 23 март, но и да посветим време за полезни природосъобразни дейности. Това заяви за БТА Калина Бояджиева от WWF – България. Тя е координатор на Часа на Земята за нашата страна. Организацията е създала платформа, на която има..

публикувано на 02.03.24 в 09:14

Виктория Бекъм представи с патерици новата си колекция в Париж

Нито патериците, нито протестиращи активисти успяха да развалят големия момент на Виктория Бекъм на Седмицата на модата в Париж. Въпреки предизвикателствата, модната икона и бившето момиче от Spice Girl реши да упорства, представяйки най-новата си колекция с лъчезарна усмивка. С погледите на модния..

публикувано на 02.03.24 в 09:06

Повече от 100 студенти и ученици ще участват в концерт-спектакъла "Но ний знаем", посветен на 3 март

Община Варна и Варненският свободен университет "Черноризец Храбър" организират концерт-спектакъл "НО НИЙ ЗНАЕМ...", посветен на Националния празник на България. От 17 ч. на 3 март на сцената на зала 1 на Фестивалния и конгресен център във Варна ще се насладим на изпълненията на младите артисти – студенти и ученици, от Академичния танцов театър на..

публикувано на 01.03.24 в 14:18

Във Варна показват реликви в чест на провъзгласяването на Батенберг за български владетел (СНИМКИ)

За първи път във Варна показват реликви в чест на провъзгласяването на Александър Батенберг за български владетел. Три забележителни подноса, които младият княз получава като дар от жителите на Русе, Ловеч и Берковица, са част от изложбата „Александър I: по Божията милост и Народна воля Княз на България“. Експозицията, включваща и фотографии на..

публикувано на 01.03.24 в 10:38

Честита Баба Марта!

Освен прекрасна традиция, датираща от преди векове, мартеницата маркира духовното пространство на българската нация и свидетелства за културното влияние на страната ни в миналото.  Всяка година в първия ден на месец на март българите се окичват с мартеници, като обичаят се свързва с триумфа на настъпващата пролет над отиващата си зима. Наред..

публикувано на 01.03.24 в 09:11

WWF посвещава кампанията си за Часа на Земята на хората и природата

Природозащитната организация WWF стартира втората фаза на своята кампания „Подари природа. За нашето бъдеще“. Тя е посветена на Часа на Земята, който тази година ще настъпи точно в 20:30 на 23-и март. Фокусът на кампанията е опазената околна среда и нейната основополагаща роля в нашия живот, благоденствие и икономика. Всяка секунда природата ни..

публикувано на 29.02.24 в 20:02