Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Свинското месо е поскъпнало с около 10%

Едва 30% от свинското в магазините е българско производство

| обновено на 11.12.23 в 08:55
2
Снимка: Радио Шумен
С около 10% е поскъпнало свинското месо в дните около празниците. Това каза за Радио Варна Венцислав Славов, председател на Асоциацията на промишленото свиневъдство. Въпреки това, свинското си остава една от най-евтините стоки на витрината в магазините.

"Има леки затруднения в доставките обикновено през декември, когато всеки пътува някъде. Стоки гравитират в целия Европейски съюз и по-бавно стават доставките. И като прибавим по-високото търсене на свинско в този период, това довежда до повишение в цената на угоените свине в страната и чужбина. Това се отразява и на цената на месото, което потребителите си купуват в магазинната мрежа", обясни Славов.

Едва 30-35% от месото в магазините е българско производство. Останалото е вносно основно от Испания, Франция и Белгия. Сериозен интерес към българския пазар на свинско месо проявява и Румъния в последните няколко месеца, поясни още Славов.

Той беше категоричен, че свинското месо от Европа е проверено и отговаря на изискванията за качество. Въпреки това, българското месо е по-качествено от вносното, най-вече защото стига до магазинната мрежа много по-прясно. 

Явор Григоров е месар и собственик на магазин в центъра на Варна. Работи изцяло с българско свинско, а производителят, който му го доставя се намира само на няколко километра от Варна. Григоров обясни, че вносното свинско месо пътува няколко дни от чужбина, а докато стигне до магазините може да минат и 7-8 дни от клането на прасето. Това намалява и качеството на месото. Той посъветва потребителите да следят внимателно какъв е цветът на месото. Прясното е с хубав розов цвят и има блясък. Ако краищата на месото за засъхнали е знак, че месото е старо. Най-търсени в този период са вратните пържоли без кост. Хората си купуват и бонфиле и контрафиле, от които се приготвя и пастърма.

Според Венцислав Славов от Асоциацията за промишлено свиневъдство, друга причина за по-добрия вкус на българското свинско месо е фактът, че фуражите, с които се хранят прасетата са произведени основно в България. 

Чуйте повече в звуковия файл




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

15-годишният физик Кристиан Ивковски: Трябва да си благодарен за всичко в живота си

15-годишният ученик Кристиан Ивковски неотдавна спечели голямата награда от фондация "Георги Пейчинов" за постигнати високи резултати във физиката. Той бе отличен и с първа награда за средните училища в конкурса "Физиката през вековете", организиран от Съюза на учителите по физика и химия в рамките на годината на физиката.  Кристиан учи в..

публикувано на 22.11.24 в 09:25

До 7-годишна възраст децата изяждат толкова захар, колкото един възрастен човек за целия си живот преди век

Наскоро от Националния център по обществено здраве и анализи оповестиха едни доста тревожни данни, според които България е на трето място в Европа по относителен дял на децата с наднормено тегло, а 1/3 от първокласниците са със затлъстяване. Според експертите българчетата не спортуват достатъчно и прекарват твърде дълго време пред екран...

публикувано на 22.11.24 в 08:50

Благотворителен бал събира средства за талантливи деца от Добрич

Дамският клуб „Майчина грижа“ в Добрич организира тази вечер своя традиционен благотворителен бал. Целта е събирането на средства за финансово подпомагане на стипендиантите на клуба, които са даровити деца в неравностойно материално положение или с един родител. Жените от клуба осигуряват стипендии за около 30 деца всяка година. Благотворителният..

публикувано на 22.11.24 в 06:30

Отбелязваме Международния ден на корейската туршия кимчи

На днешната дата се отбелязва Международния ден на известната корейска туршия кимчи. Кимчи е известно корейско ястие с ферментирало зеле и зеленчуци. Приготвянето на кимчи и споделянето на зимнина, както и цялостната празнична атмосфера и вълнение е наречено "кимджанг". От 2013 г. "кимджанг" е практика, включена в Списъка на ЮНЕСКО за..

публикувано на 22.11.24 в 06:22

Осми национален студентски фолклорен фестивал ще се проведе във Варна

На 22 и 23 ноември 2024 г. във Варна ще се проведе Осмият национален студентски фолклорен фестивал „Срещи на приятелството“. Събитието дава възможност за сценична изява на български и чуждестранни студенти, както и за създаване на трайни творчески контакти и взаимоотношения между тях. Фестивалът има за цел да спомогне за съхраняване на българската..

публикувано на 21.11.24 в 15:47

Арменската православна общност във Варна има своя нов духовен водач

Отец Армен Мелконян е новият духовен водач на  Арменската православна общност във Варна.  Отец Армен Мелконян, с кръщелно име Саркис Мелконян, е роден на 20 март 1971 г. в град Камишли, Сирия. Той получава началното си образование в Националното училище „Ефрат“ в родния си град и продължава богословското си обучение в Зарахианската семинария..

публикувано на 21.11.24 в 13:50
Снимката е илюстративна.

Спасиха видра, затворена в маза в кв. "Аспарухово"

Спасиха видра, затворена в маза на цех за мебели в кв. "Аспарухово". Сигнал за бедстващото животно е подаден в Регионалната инспекция по околната среда и водите, съобщават оттам. Екипи на екоинспекцията и Центъра за защита на природата и животните в Добрич участваха в акцията. Видрата е намерена с изпилени до кръв нокти от опитите й да се освободи два..

публикувано на 21.11.24 в 10:58