Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Свинското месо е поскъпнало с около 10%

Едва 30% от свинското в магазините е българско производство

| обновено на 11.12.23 в 08:55
2
Снимка: Радио Шумен
С около 10% е поскъпнало свинското месо в дните около празниците. Това каза за Радио Варна Венцислав Славов, председател на Асоциацията на промишленото свиневъдство. Въпреки това, свинското си остава една от най-евтините стоки на витрината в магазините.

"Има леки затруднения в доставките обикновено през декември, когато всеки пътува някъде. Стоки гравитират в целия Европейски съюз и по-бавно стават доставките. И като прибавим по-високото търсене на свинско в този период, това довежда до повишение в цената на угоените свине в страната и чужбина. Това се отразява и на цената на месото, което потребителите си купуват в магазинната мрежа", обясни Славов.

Едва 30-35% от месото в магазините е българско производство. Останалото е вносно основно от Испания, Франция и Белгия. Сериозен интерес към българския пазар на свинско месо проявява и Румъния в последните няколко месеца, поясни още Славов.

Той беше категоричен, че свинското месо от Европа е проверено и отговаря на изискванията за качество. Въпреки това, българското месо е по-качествено от вносното, най-вече защото стига до магазинната мрежа много по-прясно. 

Явор Григоров е месар и собственик на магазин в центъра на Варна. Работи изцяло с българско свинско, а производителят, който му го доставя се намира само на няколко километра от Варна. Григоров обясни, че вносното свинско месо пътува няколко дни от чужбина, а докато стигне до магазините може да минат и 7-8 дни от клането на прасето. Това намалява и качеството на месото. Той посъветва потребителите да следят внимателно какъв е цветът на месото. Прясното е с хубав розов цвят и има блясък. Ако краищата на месото за засъхнали е знак, че месото е старо. Най-търсени в този период са вратните пържоли без кост. Хората си купуват и бонфиле и контрафиле, от които се приготвя и пастърма.

Според Венцислав Славов от Асоциацията за промишлено свиневъдство, друга причина за по-добрия вкус на българското свинско месо е фактът, че фуражите, с които се хранят прасетата са произведени основно в България. 

Чуйте повече в звуковия файл




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Самодейци от Тополи спечелиха голямата награда от Международен фестивал в Полша

Самодейците от състава за автентичен фолклор при читалището във варненското село Тополи завоюваха голямата награда - "Златна брадва" - на 55-ия Международен фолклорен фестивал в Закопане, Полша.  Категорията, в която тополчани са впечатлили журито, е свързана с обичаите. Измежду участниците от осем държави, българският състав завоюва призовото място, с..

публикувано на 30.08.24 в 10:35

Здравната каса ще известява с sms или по viber за лекарства и помощни средства

От понеделник – 2 септември, Здравната каса ще уведомява с sms и по viber пациентите със скъпи лекарства за хронични или редки болести и за изписаните им рецепти и одобрени протоколи, както и за отпускането на помощни средства и медицински изделия. Пациентите ще получават в известие за движението на лекарствените им протоколи за скъпоструващите..

публикувано на 30.08.24 в 08:25
Балчик

Какво време ни очаква през септември?

Температури над нормата очакват през септември синоптиците.  Най-високите температури през месеца ще бъдат между 32° и 37°, а най-ниските – между 7 и 12 градуса. Месечната сума на валежите ще бъде около нормата. През повечето дни от първото десетдневие ще има условия за развитие на купеста и купесто-дъждовна облачност, придружени от краткотрайни..

публикувано на 30.08.24 в 07:00
Снимката е илюстративна

Рисунки от Късната античност откриха при разкопките на ул. "Преслав" във Варна

Рисунки от Късната античност, наподобяващи съвременните графити, откриха при разкопките на улица "Преслав" тази година. Една от следите е разкрита върху фрагмент от тухла, а другата - върху елинистична керамика, обобщи за Радио Варна д-р Христо Кузов от отдел "Археология" в Регионалния исторически музей във Варна.  "Досега сме открили следи от..

публикувано на 29.08.24 в 18:10

Книгата за Апостол Карамитев "Рицарят на доброто" представиха на "Любовта е лудост" във Варна

Книгата за Апостол Карамитев "Рицарят на доброто" беше представена в рамките на фестивала "Любовта е лудост" във Варна.  Идеята за изданието, посветено на големия български актьор Апостол Карамитев, е на оперната режисьорка Вера Немирова, казаха по време на премиерата на изданието във Варна авторите: кинокритичката Олга Маркова и синът му Момчил..

публикувано на 29.08.24 в 17:35

Четири банки дават кредит за сглобяеми къщи

Вече четири банки у нас предлагат финансиране за строеж на сглобяема къща, това съобщи за Радио Варна финансовият анализатор Десислава Николова.  Едно от условията е да има излята плоча - масивен фундамент. Задължително условие е да има и разрешение за строеж: "Който строи, трябва да е предоставил договор със строителна фирма в общината, за да..

публикувано на 29.08.24 в 14:39

Тема с продължение: Гаражът с липсваща маневрена площ пред него заради зелената зона

От общината търсят решени на проблема на собственичка на гараж на ул. "Хан Пресиян" 15, която не може да изкарва колата си заради липса на маневрена площ. На маневрите пречат спрелите автомобили, успоредно на отсрещния тротоар, в разчертанията на зелената зона. Сигнал за казуса подаде в редакцията ни Ирина Павлова преди малко повече от месец...

публикувано на 29.08.24 в 10:15