Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проблеми, свързани с градоустройството, обсъдиха варненци в първата приемна на Благомир Коцев

Датите за приемни дни на кмета са запълнени до месец март

| обновено на 14.12.23 в 17:21
3
Снимка: Даниела Стойнова

Датите за приемните на кмета на община Варна Благомир Коцев са запълнени до месец март. Поради тази причина ще бъдат организирани и извънредни дни. Това стана ясно по време на първата приемна на градоначалника днес. Коцев се срещна с близо 30 представители на различни инициативни комитети и граждани и се запозна с проблемите им.

Проблеми, свързани с градоустройството и изработването на подробни устройствени планове, с шума от дискотеките по Крайбрежната алея на Варна, с липсата на улична регулация в местностите край града, бяха поставени от гражданите по време на приемната. 

Първите, които се срещнаха с него, бяха представители на инициативния комитет от улица "Роза" 21 с председател Валентина Желева. Случаят касае имот на улица „Роза“, в който общината има идеална съсобственост. Според жителите на квартала общината повече от 10 години не е упражнявала правния си интерес, а е обслужвала частни такива. Гражданите настояха един от малкото незастроени парцели в района да бъде превърнат в зелена площ или детска площадка.

Подобен е и случаят на ул. „Подвис“, за който гражданите посочиха, че по предложение на кмета Иван Портних в началото на тази година общината е продала два имота с обща площ от 900 кв.м. за сума, която засегнатите граждани определиха като равностойна на един апартамент. На мястото е предвидено изграждането на 9-етажен жилищен блок. Те онагледиха с този пример негативната практика на презастрояване и настояха пред новия кмет тя да бъде прекратена.


По-късно през деня проблеми от район "Младост" с Коцев коментира Николай Ласков. Той подчерта, че младежите на Варна се нуждаят от закрити басейни, като само за "Аспарухово" или "Владиславов Варненчик" лишени от възможността да плуват, защото няма къде, са общо 10 хиляди млади хора. По думите му, има два готови проекта за изграждане на басейни в града. Трябва да се изчисли колко биха могли да струват. Ласков съобщи, че чешмата в района на бившия Дом Младост ще бъде готова март месец догодина. Две години се борих за тази чешма, коментира Ласков, който бе част от сдружението "Да спасим Дом "Младост":


Да не се продава общинска собственост, много повече зелени площи и да се спре презастрояването. Това поискаха гражданите по време на първата приемна на Благомир Коцев. Случаите, с които кметът беше запознат, се базират на проблеми, нерешени с години, а гражданите посочиха, че се прилагани процедури „на парче“, вместо единна политика и общи стандарти за устройството на градската среда.
Припомняме, че кметът на Варна въведе фиксиран приемен ден всеки втори четвъртък на месеца, като записването става на телефон 052 820 000. От месец януари варненци ще имат възможност да се срещнат и със заместник-кметовете, както и с други служители на администрацията. 

Много от казусите, споделени в днешния ден, бяха свързани с градоустройствените проблеми и с регулационните планове. "Това, което ще направим в момента, е разплитането на тези казуси да става на базата на един общ поглед на града, а не да ги решаваме на парче. Това, което се е правело досега е, че подробните устройствени планове са правени на парче, което означава, че няма поглед върху това как е устроена цялата територия. Работейки на парче, се получават аномалии. Хората идват със затлачени проблеми от години наред", допълни Коцев. 

Подробностите чуйте в звуковия файл:


Общината разполага с терени, но те са крайно недостатъчни да обезпечат нуждите от развитие на Варна и на приоритетните политики като икономически зони, спорт, култура, социални политики. Това заяви още Коцев. Според него решението е изготвяне на Подробни устройствени планове на цели райони, а не за отделни терени, както и стриктното прилагане на закона еднакво за всички. Край на работата „на парче“, ревизиране на досегашните сделки и активиране на всички забавени проекти и търсене на всевъзможно начини за тяхното финансиране, посочи още като решение кметът. При аналогични казуси са прилагани различни мерки и стандарти, подчерта още Коцев и добави, че не е имало единна политика по тези въпроси.

По думите му, още от първия случай в приемната става ясно, че са прилагани неправомерно ПУП, в случая – на ул. „Роза“, не е приложена уличната регулация, особено във вилните зони и местностите. Има завзети имоти на общината на места, няма канализация и общината е бездействала по жалбите на хората, обобщи още кметът.

Казусите, които ми бяха представени, не ме изненадаха. Като областен управител се сблъсках с много подобни казуси. За съжаление, тогава нямахме правомощия да решаваме подобен тип проблеми, а сега сме вече в ситуация, при която можем да ги решим, защото много от тях касаят Община Варна и съответните дирекции. Всичко, което разгледахме, ще бъде анализирано, за да намерим най-прекия път за решаването на тези проблеми, категоричен бе Коцев.

Следващият приемен ден на кмета е на 11 януари, след което срещите с граждани ще продължат по график – всеки втори четвъртък от месеца. 










БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

В понеделник ще е слънчево и още по-горещо

През нощта ше е ясно и почти тихо, само по Черноморието със слаб северен вятър. Преобладаващи минимални температури между 17° и 22°, за Варна около 19°. Утре ще е слънчево и още по-горещо! Ще духа слаб вятър от изток и североизток, по Черноморието до умерен, следобед подсилен от бриза. Максимални температури от 34° до 39°, по брега на морето..

публикувано на 07.07.24 в 16:12
Марин льо Пен

Рекордна избирателна активност на парламентарните избори във Франция

До обяд на втория тур на парламентарните избори във Франция са гласували 26,63% от избирателите. Процентът е най-високият от 1981 г. насам, предаде Франс 24. Представители на Министерството на вътрешните работи потвърдиха засиления интерес към вота. Очаква се..

публикувано на 07.07.24 в 14:27

Планинско спасяване направи въздушната линейка от Стара планина до Пловдив

Екип на "България Хели Мед Сървиз" е транспортирал пациент след инцидент в Стара планина до УМБАЛ "Св. Георги" в Пловдив. Сигналът е подаден от Планинската спасителна служба. Пострадалият е 40-годишен мъж, а инцидентът е станал в района на връх Ботев. Той е в..

публикувано на 07.07.24 в 13:47
шоколад

1 милиард души ядат шоколад всеки ден

Всяка година на 7 юли дава възможност на любителите на шоколада по света да се отдадат на любимото си лакомство без чувство за вина. Денят е посветен и на всички видове лакомства, направени от шоколад, включително шоколадово мляко, горещ шоколад, шоколадови бонбони, шоколадова торта, брауни или всичко, покрито с шоколад...

публикувано на 07.07.24 в 13:43
Юли, 2024 г.

Жега и в понеделник

През нощта ще е ясно и почти тихо, само по Черноморието със слаб северен вятър. Преобладаващи минимални температури между 17° и 22°, за Варна около 19°. Утре ще е слънчево и още по-горещо!  Ще духа слаб вятър от изток и североизток, по Черноморието до умерен, следобед подсилен от бриза. Максимални температури от 34° до 39°, по брега на..

публикувано на 07.07.24 в 13:31

ДКЦ - 3 Варна няма да работи на 7 и 8 юли

Причината е възникнал пожар в сградата, който е овладян. Няма пострадали лица, нанесени са материални щети Поради възникнал пожар в сградата на ”ДКЦ 3 – Варна” ЕООД, лечебното заведение и спешният център към него, както и стоматологичните кабинети няма да работят на 7 и 8 юли. Нуждаещите се пациенти могат да се обърнат към спешен кабинет в..

публикувано на 07.07.24 в 13:29

Двама души са леко пострадали при пожара в квартал „Младост“ във Варна

Двама души са леко пострадали при пожара в блок 148 във варненския квартал „Младост“, за който Радио Варна съобщи по-рано.  По последна информация пожарът е започнал в апартамент на петия етаж във вход 4 на бл.148 в кв. „Младост“. 80-годиишната собственичка на жилището е запалила свещ в спалнята и отишла в друга стая. Тя е леко обгазена и..

публикувано на 07.07.24 в 12:29