Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Експерт за резултатите от PISA : Не трябва да се залъгваме за образованието, трябват спешни диференцирани мерки

| обновено на 18.12.23 в 20:01
Снимка: Pixabay

Най-важният извод от резултатите от международния тест PISA не е, че те са ниски, а че тенденцията е негативна и те могат да станат още по-ниски. Не трябва да се залъгваме за състоянието на образованието ни, а да казваме истината. Това каза Александър Ангелов, съосновател на Центъра за творческо обучение. Според него трябва бързо да се задействат процесите, за да се обърне посоката на тенденцията. В такъв оптимистичен сценарий той прогнозира, че след две години резултатите пак ще бъдат ниски, но изрази надежда, че ще са поне растящи. 

Образованието съхранява бъдещето на нацията. Когато виждаме, че нещо не върви, трябва да се вземат комплексни и диференцирани мерки, съобразени със спецификата на учебното заведени, убеден е експертът. Като пример той даде различната успеваемост на децата в училищата с различно реноме, в които прилагането на единен стандарт би довело до различни резултати. Ангелов обаче допълни, че държавата не дава стриктна рамка как да изглежда процесът, и той може да бъде форматиран от директори и учители, с помощта на родителите. Това е споделена отговорност, категоричен е той.

Експертът е на мнение, че трябва да се подобрят програмите за обучение на учителите. По негови наблюдения често в програмите нивото на обучителите не надхвърля това на учителите, което води до загуба на пари и на време. 

Като проблем Ангелов отчита, че различните степени на образование нямат добра комуникация.

Чуйте повече от разговора на Александър Йорданов с Александър Ангелов:









По публикацията работи: Елисавета Илиева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

"Отражение" на Георги Миленов и Наталия Абаева

Арт Галерия  Le Papillon   представя с дебют в град Варна скулптурите на Георги Миленов и живописните платна на Наталия Абаева.  Дали всеки, вдъхновен от другия, го отразява в екзистенциалните си търсения в материя, форма и цвят или творчеството им е  Отражение  на въпросите, които ги вълнуват, фигурите, които обобщават конкретна идея, всеки..

публикувано на 11.05.24 в 10:05

Nick Oliveri (MONDO GENERATOR): Феновете правят един концерт специален

Интервю с Nick Oliveri, Mike Pygmie и Jonathan Garrett (MONDO GENERATOR) По покана на „Rawk'n'Roll” през 2020 година, MONDO GENERATOR се появиха и на българската сцена. На 12 май бандата се завръща в България отново по покана на „Rawk'n'Roll”, в съучастие с „Трикордс рекордс”. MONDO GENERATOR ще представят в софийския клуб „Mixtape 5” не само..

публикувано на 11.05.24 в 09:40

Личните истории на „Бившите хора“ на концлагерна България

Систематичното унищожаване на българския елит от БКП и ДС след 9 септември 1944 г. оживява с гласовете на оцелелите в книгата на историка доц. д. н. Мартин Иванов –  „Бившите хора“ на концлагерна България.  Съдбата на онези близо половин милион жени, мъже и деца, дамгосани, прогонени и системно декласирани от комунистическите власти, е подробно..

обновено на 10.05.24 в 16:37

Joe Lynn Turner (екс-RAINBOW, екс-DEEP PURPLE): Винаги бъдете себе си

Интервю с Joe Lynn Turner (екс-RAINBOW, екс-DEEP PURPLE) Joe Lynn Turner винаги е бил любимец на българские рок фенове. Самият вокалист е пял с кого ли не и с кого ли да. Бил е част от RAINBOW, DEEP PURPLE, групата на Yngwie Malmsteen, FANDANGO, BRAZEN ABBOT на Николо Коцев, SUNSTORM, Michael Schenker. И през цялото това време не престава да..

публикувано на 10.05.24 в 07:30

Радко Мурзов: Изкуството е вечно търсене

Изложбата "Кристализация II" откри в Арт салона на Радио Варна известният художник Радко Мурзов. Експозицията представя 51 творби, изпълнени в уникална технология, откритие на Мурзов.  "Техниката е такава, че работя с акрилни бои и сол. Солта допълнително повторно кристализира и се получават красиви кристали. Отблизо погледнато в картината те блестят",..

публикувано на 09.05.24 в 08:05

Политолог: Не чуваме ясна дефиниция какви са проблемите на гражданите

"Кампанията за изборите започна още през март и компроматите валят един по един". Това коментира за Радио Варна политологът Атанас Радев. По думите му това не е нищо ново за родната политическа картинка и посочи, че кандидатите за депутати не разчитат на позитивизъм и визия: „Кампанията е в разгара си и когато вече започне официално ще..

публикувано на 08.05.24 в 08:15
Наталия Чешмеджиева

Наталия Чешмеджиева: Радиото се променя както света около нас

На 7 май отбелязваме професионалния празник на радиото и телевизията. Това е една от причините екипът на Радио Варна да организира днес Ден на отворените врати. Посетителите ще могат да влязат в ефирните студиа, откъдето се излъчва програмата, както и да се разходят из „светая светих“ на музикалните редактори – фонотеката. Накратко - всеки ще..

публикувано на 07.05.24 в 08:20